Doporučujeme

pro iDNES.cz

pro iDNES.cz | foto: Aneta Žižkovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Koláčky plněné lesním ovocem

  • 0
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
1 hodina

Množství
48

300 g hl. mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
60 g mandlové mouky (madle zpracované na mouky ve foodprocesoru, mixéru)
kůra a šťáva z jednoho bio citronu
lesní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky) - mražené jde lépe balit
moučkový cukr na obalování

V míse jsem smíchala mouku, cukr, mandlovou mouku a citronovou kůru se šťávou. Do sypké směsy jsem zapracovala změklé máslo a vypracovala vláčné těsto, které jsem dala odpočinout do lednice na několik hodin.
Pokud jste těsto nechali odležet přes noc v lednici je lepší ho nechat trochu povolit. Troubu jsem předehřála předehřála na 180 °C. Válečkem vyválím asi 4mm silné těsto a hrníčkem vykrojím kolečka, která plním lesním ovocem dle libosti. Dávka by měla vyjít asi na dva plechy (vyložený pečícím papírem).
Pokud těsto odpočívalo v lednici jen chvilku – například ½ hodiny – je lepší přidat vejce, ale nemusí být. Každopádně nepůjde vyválet - ale nic se neděje stačí odtrhávat kousky těsta a v ruce udělat placičku – kterou vyplním ovocem stejně jak kdybych vykrajovala a opět udělám kuličku (stejný postup jak posvícenské ořechy např).
Pečeme 15 - 20 minut. Ještě teplé obaluji v moučkovém cukru.


  • Vybrali jsme pro Vás