Doporučujeme

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč | foto: Profimedia.cz

Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

  • 2
Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče z nich upečené provoní váš byt, vyvolají vzpomínky na dětství a budou vítaným důvodem, proč si sednout na terasu a užívat sluneční paprsky.

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou
  • 250 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g švestek
  • Na drobenku:
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  2. Do máslové pěny zašleháme žloutky a citronovou kůru a po lžících zašleháváme mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujeme sníh.
  3. Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto. Deset minut ho předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
  4. Mezitím si z hrubé mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku tak, že všechny suroviny zpracujeme mezi prsty. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a překrájíme
  5. Předpečený koláč poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Vložíme opět do trouby a pečeme ještě asi 30 až 35 minut dozlatova.

Tvarožník s hruškami

Ingredience na dortovou formu:

Tvarožník s hruškami
  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 8 hrušek

Pracovní postup:

  1. Máslové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme je s rozehřátým máslem. Namačkáme na dno a trochu i na okraje dortové formy.
  2. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Těmi poklademe sušenkové dno a pokapeme je citronovou šťávou.
  3. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Nakonec do něj opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Tvarohovou směs naneseme na sušenkový podklad s hruškami, uhladíme a pečeme na 160 °C asi 50 až 60 minut.

Obrácený jablečný koláč

Ingredience na kulatou koláčovou formu:

Obrácený jablečný koláč
  • 8 menších jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balení listového těsta
  • 50 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme (ale nemusíme) a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na větší kousky a pokapeme šťávou z citronu.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici a chvíli mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme jablka a za občasného míchání povaříme asi pět minut. Pak jablečnou směs přendáme do koláčové formy.
  3. Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme do kruhu o trochu většího, než je velikost formy, a popícháme na několika místech vidličkou.
  4. Pak ho přeneseme na jablečnou směs a okraje trochu zahneme pod jablka.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Pak koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Nožem obkroužíme koláč ve formě, přiložíme na něj velký servírovací talíř a překlopíme.
  6. Podáváme zatepla nebo zastudena, můžeme ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

  • Vybrali jsme pro Vás