Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

aktualizováno 
Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče z nich upečené provoní váš byt, vyvolají vzpomínky na dětství a budou vítaným důvodem, proč si sednout na terasu a užívat sluneční paprsky.

Obrácený jablečný koláč | foto: Profimedia.cz

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou
  • 250 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g švestek
  • Na drobenku:
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  2. Do máslové pěny zašleháme žloutky a citronovou kůru a po lžících zašleháváme mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujeme sníh.
  3. Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto. Deset minut ho předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
  4. Mezitím si z hrubé mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku tak, že všechny suroviny zpracujeme mezi prsty. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a překrájíme
  5. Předpečený koláč poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Vložíme opět do trouby a pečeme ještě asi 30 až 35 minut dozlatova.

Tvarožník s hruškami

Ingredience na dortovou formu:

Tvarožník s hruškami
  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 8 hrušek

Pracovní postup:

  1. Máslové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme je s rozehřátým máslem. Namačkáme na dno a trochu i na okraje dortové formy.
  2. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Těmi poklademe sušenkové dno a pokapeme je citronovou šťávou.
  3. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Nakonec do něj opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Tvarohovou směs naneseme na sušenkový podklad s hruškami, uhladíme a pečeme na 160 °C asi 50 až 60 minut.

Obrácený jablečný koláč

Ingredience na kulatou koláčovou formu:

Obrácený jablečný koláč
  • 8 menších jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balení listového těsta
  • 50 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme (ale nemusíme) a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na větší kousky a pokapeme šťávou z citronu.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici a chvíli mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme jablka a za občasného míchání povaříme asi pět minut. Pak jablečnou směs přendáme do koláčové formy.
  3. Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme do kruhu o trochu většího, než je velikost formy, a popícháme na několika místech vidličkou.
  4. Pak ho přeneseme na jablečnou směs a okraje trochu zahneme pod jablka.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Pak koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Nožem obkroužíme koláč ve formě, přiložíme na něj velký servírovací talíř a překlopíme.
  6. Podáváme zatepla nebo zastudena, můžeme ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz