Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

aktualizováno 
Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče z nich upečené provoní váš byt, vyvolají vzpomínky na dětství a budou vítaným důvodem, proč si sednout na terasu a užívat sluneční paprsky.

Obrácený jablečný koláč | foto: Profimedia.cz

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou
  • 250 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g švestek
  • Na drobenku:
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  2. Do máslové pěny zašleháme žloutky a citronovou kůru a po lžících zašleháváme mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujeme sníh.
  3. Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto. Deset minut ho předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
  4. Mezitím si z hrubé mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku tak, že všechny suroviny zpracujeme mezi prsty. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a překrájíme
  5. Předpečený koláč poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Vložíme opět do trouby a pečeme ještě asi 30 až 35 minut dozlatova.

Tvarožník s hruškami

Ingredience na dortovou formu:

Tvarožník s hruškami
  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 8 hrušek

Pracovní postup:

  1. Máslové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme je s rozehřátým máslem. Namačkáme na dno a trochu i na okraje dortové formy.
  2. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Těmi poklademe sušenkové dno a pokapeme je citronovou šťávou.
  3. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Nakonec do něj opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Tvarohovou směs naneseme na sušenkový podklad s hruškami, uhladíme a pečeme na 160 °C asi 50 až 60 minut.

Obrácený jablečný koláč

Ingredience na kulatou koláčovou formu:

Obrácený jablečný koláč
  • 8 menších jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balení listového těsta
  • 50 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme (ale nemusíme) a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na větší kousky a pokapeme šťávou z citronu.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici a chvíli mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme jablka a za občasného míchání povaříme asi pět minut. Pak jablečnou směs přendáme do koláčové formy.
  3. Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme do kruhu o trochu většího, než je velikost formy, a popícháme na několika místech vidličkou.
  4. Pak ho přeneseme na jablečnou směs a okraje trochu zahneme pod jablka.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Pak koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Nožem obkroužíme koláč ve formě, přiložíme na něj velký servírovací talíř a překlopíme.
  6. Podáváme zatepla nebo zastudena, můžeme ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.