Pivo není příliš vhodné jako přísada do zeleninových jídel, ale pro masité pokrmy je naprosto ideální. Nepřebije chuť masa, činí ho křehčím a zvýrazní jeho specifika. Pivo je sice přirozeně hořké, ale obsahuje i slad, který mu přidává nasládlou chuť a tím pádem vytváří harmonickou kombinaci.
Pivo lze použít při pečení, dušení, podlévání, marinování, ale dokonce se z něj dají dělat i pomazánky, polévky nebo dezerty. Obecně je vhodnější používat v kuchyni sladší piva, ale můžete zkoušet různé druhy a najít si to, které vám bude nejvíc vyhovovat. Pamatujte, že čím déle se pivo vaří, tím výraznější chuť jídlo získává. Chuťově se velmi dobře doplňuje s kořením, vhodný je třeba bobkový list, zázvor, badyán, anýz nebo nové koření.
Pořádná pivní cibulačka
Množství: pro 4 osoby
- 6 cibulí
- 5 dl černého piva
- olej a kousek másla
- 4 stroužky česneku
- ½ kávové lžičky cukru
- 6 dl silného kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- ½ badyánu a špetka drceného kmínu
- chleba na opečení
- petrželka
1. Oloupeme cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Poté orestujeme na oleji s máslem do lehké zlaté barvy.
2. Přidáme cukr a necháme trochu zkaramelizovat. Zalijeme pivem, vývarem, přidáme koriandr a pomalu vaříme asi 15 minut.
3. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Zdobíme nasekanou zelenou petrželkou a kostkami opečeného nakrájeného chleba.
Vepřový medailonek pečený v alpském špeku s jemným bramborovým koláčkem
Množství: pro 4 osoby
- 800 g vepřové panenky
- 120 g tence krájeného jihotyrolského špeku
- 800 g oloupaných brambor
- 2 vejce
- 30 g hrubé mouky
- sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvý tymián nebo rozmarýn
- 150 g zakysané smetany
- 200 g mražených lesních brusinek
- 1dl piva
1. Vepřovou panenku rozdělíme na jednotlivé medailonky, které opepříme a důkladně zabalíme do plátků špeku a necháme v chladu odpočinout.
2. Uvařené a vychladlé brambory rozmačkáme, přidáme vejce, mouku, tymián nebo rozmarýn, sůl a pepř, promícháme a dáme péct buď do jedné formy (vymazané a vysypané), nebo do jednotlivých formiček. Pečeme při 170 °C po dobu 20 až 30 minut.
3. Brusinky svaříme spolu s pivem a necháme odpařit většinu tekutiny. Můžeme dosladit třtinovým cukrem.
4. Maso opečeme zprudka na grilu (pokud použijeme grilovací pánev s vroubky dosáhneme mřížkového efektu) a servírujeme s bramborovým koláčkem. Dekorujeme zakysanou smetanou a rozvařeninou z lesních brusinek.
Koláč z černého piva s pomerančovou polevou
- 4 vejce
- 250 g cukru krystal
- 100 g kukuřičné mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 dl černého piva
- 0,5 dl kysané smetany
- 1 lžíce měkkého másla
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče
Na potírání:
- 3 lžíce pomerančové marmelády
- šťáva z jednoho pomeranče
1. Ve šlehači ušleháme vejce, cukr krystal a kousek měkkého másla do husté pevné pěny. Pak přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Nakonec strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme, zda je těsto propečené.
3. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme 20 minut chladnout. Mezitím svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a necháme zcela vychladnout.