Barevný koláč na plech
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
- 100 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 40 g oleje
Na náplň:
- 400 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 citronu
- 1 broskev
- 2 blumy
- 50 g malin
- 50 g ostružin
- 50 g višní
- 50 g rybízu
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku, do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme ho polovinou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr, špetku soli, žloutky, vanilkový cukr, zbylé vlažné mléko, olej a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
- Těsto rozválíme na plát silný 1 cm a dáme do pekáčku(30 x 24 cm) a necháme asi 20 minut kynout. Tvaroh rozmícháme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z poloviny citronu.
- Tvarohovou náplň rozetřeme na povrch vykynutého těsta a na ní rozložíme očištěné a nakrájené ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku, pak vyndáme na kovovou mřížku. Vychladlý koláč nakrájíme.