Koláč - Ilustrační foto | foto: Corbis, Profimedia.cz

Koláč k snídani? Chyba

  • 31
Abyste opravdu hubli, musíte si jídlo dělit do více denních dávek. Je totiž dokázáno, že stejné množství jídla o stejné energetické hodnotě konzumované ve dvou až třech porcích nevede k tak velkému hubnutí, jako když ho člověk sní v pěti až šesti dávkách.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Při tomto režimu nebudete mít nikdy během dne pocit velkého hladu.

A nebudete proto vbíhat do restaurací, které nabízejí obvykle zcela nevhodné rychlé občerstvení, ani mlsat zbytečné sladkosti.

Po sladkém bývá hlad
Mnoho lidí udává, že pokud začnou den snídaní, jsou pak k nezastavení, mají pocit, který nejlépe vystihuje slovo rozjídání.

Pokud se však pídíme po tom, co se při takových snídaních servíruje, téměř jistě narazíme na koláče, buchty, slazené cereálie či samotné ovoce. Taková snídaně je však zásadní dietní chybou.

Snídaně, která dodává pouze takzvané sacharidové potraviny a navíc s vysokým glykemickým indexem (viz 3. díl seriálu) a naopak velmi malým množstvím bílkovin, zasytí jen na chvíli. Asi po dvou hodinách silně poklesne hladina krevního cukru - a to je právě onen "vlčí" hlad, který pak dokonale zmaří naše dietní snažení.

Jestliže někdo raději snídani vynechá, startuje organismus veškeré své úsporné mechanismy a ihned, jakmile něco sní, ukládá energii do tukových zásob.

Nezapomínejte na pečivo
Snídaně by měla tedy pokrývat asi dvacet procent denní dávky energie a musí mít správné složení. V první řadě bychom měli přemýšlet o tom, kterou potravinu s vysokým obsahem bílkovin si vybrat, protože bílkoviny mají výbornou schopnost zasytit.

Ideální je sýr typu cottage, tvaroh, sýry typu eidam, odlehčené verze lučiny, občas i třeba vejce, drůbeží šunka či uzený tuňák nebo tofu. K tomu je zapotřebí přidat celozrnné pečivo, nejlépe ze žitné mouky a v ideálním případě i kus zeleniny.

Možné jsou i jiné varianty snídaní (kaše z ovesných vloček, müsli s jogurtem), ale převažovat by měly snídaně s pečivem.

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: bylinková omeleta se sýrem, rajče, chléb
1 vejce a 2 bílky
50 g strouhaného eidamu (30%)
petrželka nebo pažitka
1 rajče
krajíček celozrnného chleba
1620 kJ

SVAČINA: nízkotučný bílý jogurt
330 kJ

OBĚD: brokolice zapečená se sýrem, brambory
200 g brokolice
40 g ementálu
1 lžička oleje
2 lžíce bílého jogurtu
česnek, tymián
100 g vařených brambor
150 g rajčat
1680 kJ

SVAČINA: broskev a tvaroh
1 broskev
50 g nízkotučného tvarohu se sladidlem
1 lžíce bílého jogurtu
tvaroh a jogurt ušlehejte a naplňte jím broskev
820 kJ

VEČEŘE: tuňáková pomazánka, křehký chléb
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (80 g)
150 g sýra Ricotta
1 jarní cibulka
sůl, pepř, worcester
2 křehké chleby
1020 kJ

CELKEM: 5470 kJ

,