Při tomto režimu nebudete mít nikdy během dne pocit velkého hladu.
A nebudete proto vbíhat do restaurací, které nabízejí obvykle zcela nevhodné rychlé občerstvení, ani mlsat zbytečné sladkosti.
Po sladkém bývá hlad
Mnoho lidí udává, že pokud začnou den snídaní, jsou pak k nezastavení, mají pocit, který nejlépe vystihuje slovo rozjídání.
Pokud se však pídíme po tom, co se při takových snídaních servíruje, téměř jistě narazíme na koláče, buchty, slazené cereálie či samotné ovoce. Taková snídaně je však zásadní dietní chybou.
Snídaně, která dodává pouze takzvané sacharidové potraviny a navíc s vysokým glykemickým indexem (viz 3. díl seriálu) a naopak velmi malým množstvím bílkovin, zasytí jen na chvíli. Asi po dvou hodinách silně poklesne hladina krevního cukru - a to je právě onen "vlčí" hlad, který pak dokonale zmaří naše dietní snažení.
Jestliže někdo raději snídani vynechá, startuje organismus veškeré své úsporné mechanismy a ihned, jakmile něco sní, ukládá energii do tukových zásob.
Nezapomínejte na pečivo
Snídaně by měla tedy pokrývat asi dvacet procent denní dávky energie a musí mít správné složení. V první řadě bychom měli přemýšlet o tom, kterou potravinu s vysokým obsahem bílkovin si vybrat, protože bílkoviny mají výbornou schopnost zasytit.
Ideální je sýr typu cottage, tvaroh, sýry typu eidam, odlehčené verze lučiny, občas i třeba vejce, drůbeží šunka či uzený tuňák nebo tofu. K tomu je zapotřebí přidat celozrnné pečivo, nejlépe ze žitné mouky a v ideálním případě i kus zeleniny.
Možné jsou i jiné varianty snídaní (kaše z ovesných vloček, müsli s jogurtem), ale převažovat by měly snídaně s pečivem.
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: bylinková omeleta se sýrem, rajče, chléb SVAČINA: nízkotučný bílý jogurt OBĚD: brokolice zapečená se sýrem, brambory SVAČINA: broskev a tvaroh VEČEŘE: tuňáková pomazánka, křehký chléb CELKEM: 5470 kJ |