Ovesné snídaňové sušenky
Ingredience:
- 200 g konopného semínka
- 100 g kustovnice čínské (goji)
- 100 g sušené mochyně peruánské (známá jako physalis nebo goldenberry)
- 100 g loupaných mandlí
- 100 g slunečnicových semínek
- 200 g ovesných vloček
- 2 lžíce medu
- 50 – 100 ml agávového sirupu
- 150 g špaldové mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 200 g hořké čokolády
Postup:
- Mandle, goji, goldenberries a čokoládu nakrájíme na kousky. Všechny suroviny smícháme a necháme odstát v lednici asi 30 min, poté tvoříme sušenky pomocí dvou lžic a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme při teplotě 100 °C asi 45 min.
- Sušenky podáváme vychladlé jako zdravou snídani se sklenicí mléka nebo kdykoliv během dne jako rychlou svačinku.
Mangový chia pudink
Ingredience na 2 porce:
- 20 g (2 polévkové lžíce) chia semínek
- 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
- 1 mango
Postup:
- Mango zbavíme slupky a pecky, dužinu nakrájíme na kostičky. Část odebereme na ozdobu, zbytek rozmixujeme na pyré. Chia semínka a mléko smícháme, občas promícháme a vyčkáme cca 10 minut, než semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudingu.
- Do dvou sklenic rozdělíme pyré a chia směs, ozdobíme nakrájeným ovocem a podáváme ideálně jako snídani či dopolední svačinu.
Lívance s morušemi v ovocné omáčce
Ingredience na 2 porce:
- 20 g (2 polévkové lžíce) bílé moruše
- 2 polévkové lžíce malinové, nebo jiné marmelády
- 6 polévkových lžic mléka
- 1 vejce
- 1/4 čajové lžičky kypřícího prášku
- 3 lžíce hladké mouky
- 6 polévkových lžic vody
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- špetka soli
- tuk na smažení
Postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem, smícháme mouku s kypřicím práškem a solí a postupně přidáváme mléko, až se vytvoří hladké, táhlé těsto. Necháme 10 minut odpočinout na teplém místě.
- Ovocnou marmeládu rozmícháme s vodou, přidáme moruše a necháme povařit 30 sekund. Na tuku usmažíme lívance z připraveného těsta a hotové poléváme omáčkou s morušemi.
- Podáváme k snídani nebo svačině.
Kokosová bábovka s goji
Ingredience:
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 3 vejce
- 1⁄2 hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1⁄2 hrnku kokosového nápoje
- 1⁄2 hrnku třtinového cukru
- 1⁄2 hrnku goji
- Do formy: kokosový tuk a nastrouhaný kokos
Postup:
- Sušené goji nasypeme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme asi půl hodiny odstát a pak vodu slijeme. Strouhaný kokos dáme do výkonného mixéru a rozemeleme na jemno - vytvoříme tak kokosovou mouku. Nemáme-li vhodný mixér, můžeme koupit kokosovou mouku už hotovou, většinou v prodejnách se zdravou výživou. Smícháme kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu s metlou vyšleháme cukr a vejce do husté pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a kokosový nápoj a směs promícháme.
- Do mísy robotu přidáme sypké suroviny a namočené goji. Umícháme hladké těsto. Formu na bábovku vymažeme kokosovým tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Nalijeme připravené těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Ke konci pečení otestujeme hotovou bábovku vpichem dřevěné špejle. Ta by měla vyjít ven suchá, maximálně s několika drobečky. Pak je bábovka upečená.
- Ihned vyklopíme a necháme vychladnout. Lehce poprášíme moučkovým cukrem. V prodejnách se zdravou výživou seženeme také kokosový cukr, který můžeme použít místo třtinového.
Tapiokové cupcakes s chia tvarohem
Těsto
- 250 g tapiokové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 1⁄2 prášku do pečiva
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 125 g rostlinného tuku
- 10 nakrájených liči (můžou být konzervované)
Krém:
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce lemon curdu (citronový krém), případně marmelády
Na dozdobení:
- Žluté nebo zelené kiwi
- Čokoládové tyčinky
Postup
- Mandlovou mouku si můžeme vyrobit i doma, pokud ji neseženeme v obchodě. Stačí jen najemno rozemlít mandle. Mandlovou mouku promícháme s tapiokovou moukou a práškem do pečiva.
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a promícháme. Spojíme suchou a tekutou část dohromady a umícháme těsto. Přidáme nakrájené liči. Ideální jsou z konzervy, protože jsou už vypeckované. Navíc můžeme do těsta přidat 50 ml šťávy z konzervy (není to nutné).
- Směs nalijeme do papírových košíčků a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat 25 – 30 minut.
- Necháme vychladnout a ozdobíme krémem.
- Tvaroh dáme do misky spolu s chia semínky a citronovým krémem. Ten koupíme v prodejnách s pochoutkami z Anglie, nebo připravíme doma podle receptu, který najdete níže. Místo něj můžeme použít citronovou nebo pomerančovou marmeládu.
- Vymícháme ručně metličkou na hladký krém a tím zdobíme košíčky. Krém ozdobíme plátky kiwi a čokoládovými tyčinkami. Pro děti můžeme z těchto surovin vyskládat i veselé motýlky.
Lemon curd
V pánvi míchejte půl hrnku vymačkané citronové šťávy, dvě lžičky nastrouhané citronové kůry (z bio citronu), půl hrnku cukru a tři velká vejce. Přidejte šest polévkových lžic másla a pomalu zahřívejte a zároveň míchejte metličkou. Zahřívejte a míchejte, dokud se nezačnou tvořit bubliny a hmota nezmění konzistenci, přibližně šest minut.