Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Superpotraviny v kuchyni chutnají a zocelí vás před chřipkovou sezonou

  0:39aktualizováno  0:39
Před podzimním nachlazením a únavou se můžete bránit kvalitní stravou. Vyplatí se doplňovat vitaminy a antioxidanty čerstvým ovocem a zeleninou, ale vylepšit můžete třeba i zákusky. Na pomoc si vezměte superpotraviny, které jsou plné antioxidantů a dalších látek posilujících imunitu.

Lívance s morušemi | foto: Neobotanics

Ovesné snídaňové sušenky

Ingredience:

Snídaňové sušenky
  • 200 g konopného semínka
  • 100 g kustovnice čínské (goji)
  • 100 g sušené mochyně peruánské (známá jako physalis nebo goldenberry)
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 50 – 100 ml agávového sirupu
  • 150 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hořké čokolády

Postup:

  1. Mandle, goji, goldenberries a čokoládu nakrájíme na kousky. Všechny suroviny smícháme a necháme odstát v lednici asi 30 min, poté tvoříme sušenky pomocí dvou lžic a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme při teplotě 100 °C asi 45 min.
  2. Sušenky podáváme vychladlé jako zdravou snídani se sklenicí mléka nebo kdykoliv během dne jako rychlou svačinku.

Mangový chia pudink

Mangový chia pudink

Ingredience na 2 porce:

  • 20 g (2 polévkové lžíce) chia semínek
  • 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
  • 1 mango

Postup:

  1. Mango zbavíme slupky a pecky, dužinu nakrájíme na kostičky. Část odebereme na ozdobu, zbytek rozmixujeme na pyré. Chia semínka a mléko smícháme, občas promícháme a vyčkáme cca 10 minut, než semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudingu.
  2. Do dvou sklenic rozdělíme pyré a chia směs, ozdobíme nakrájeným ovocem a podáváme ideálně jako snídani či dopolední svačinu.

Lívance s morušemi v ovocné omáčce

Ingredience na 2 porce:

Lívance s morušemi
  • 20 g (2 polévkové lžíce) bílé moruše
  • 2 polévkové lžíce malinové, nebo jiné marmelády
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1 vejce
  • 1/4 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 polévkových lžic vody
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem, smícháme mouku s kypřicím práškem a solí a postupně přidáváme mléko, až se vytvoří hladké, táhlé těsto. Necháme 10 minut odpočinout na teplém místě.
  2. Ovocnou marmeládu rozmícháme s vodou, přidáme moruše a necháme povařit 30 sekund. Na tuku usmažíme lívance z připraveného těsta a hotové poléváme omáčkou s morušemi.
  3. Podáváme k snídani nebo svačině.

Kokosová bábovka s goji

Kokosová bábovka s goji

Ingredience:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1⁄2 hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1⁄2 hrnku kokosového nápoje
  • 1⁄2 hrnku třtinového cukru
  • 1⁄2 hrnku goji
  • Do formy: kokosový tuk a nastrouhaný kokos

Postup:

  1. Sušené goji nasypeme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme asi půl hodiny odstát a pak vodu slijeme. Strouhaný kokos dáme do výkonného mixéru a rozemeleme na jemno - vytvoříme tak kokosovou mouku. Nemáme-li vhodný mixér, můžeme koupit kokosovou mouku už hotovou, většinou v prodejnách se zdravou výživou. Smícháme kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu s metlou vyšleháme cukr a vejce do husté pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a kokosový nápoj a směs promícháme.
  2. Do mísy robotu přidáme sypké suroviny a namočené goji. Umícháme hladké těsto. Formu na bábovku vymažeme kokosovým tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Nalijeme připravené těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Ke konci pečení otestujeme hotovou bábovku vpichem dřevěné špejle. Ta by měla vyjít ven suchá, maximálně s několika drobečky. Pak je bábovka upečená.
  3. Ihned vyklopíme a necháme vychladnout. Lehce poprášíme moučkovým cukrem. V prodejnách se zdravou výživou seženeme také kokosový cukr, který můžeme použít místo třtinového.

Tapiokové cupcakes s chia tvarohem

Těsto

Tapiokové cupcakes s chia krémem
  • 250 g tapiokové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1⁄2 prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 125 g rostlinného tuku
  • 10 nakrájených liči (můžou být konzervované)

Krém:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce lemon curdu (citronový krém), případně marmelády

Na dozdobení:

  • Žluté nebo zelené kiwi
  • Čokoládové tyčinky

Postup

  1. Mandlovou mouku si můžeme vyrobit i doma, pokud ji neseženeme v obchodě. Stačí jen najemno rozemlít mandle. Mandlovou mouku promícháme s tapiokovou moukou a práškem do pečiva.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a promícháme. Spojíme suchou a tekutou část dohromady a umícháme těsto. Přidáme nakrájené liči. Ideální jsou z konzervy, protože jsou už vypeckované. Navíc můžeme do těsta přidat 50 ml šťávy z konzervy (není to nutné).
  3. Směs nalijeme do papírových košíčků a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat 25 – 30 minut.
  4. Necháme vychladnout a ozdobíme krémem.
  5. Tvaroh dáme do misky spolu s chia semínky a citronovým krémem. Ten koupíme v prodejnách s pochoutkami z Anglie, nebo připravíme doma podle receptu, který najdete níže. Místo něj můžeme použít citronovou nebo pomerančovou marmeládu.
  6. Vymícháme ručně metličkou na hladký krém a tím zdobíme košíčky. Krém ozdobíme plátky kiwi a čokoládovými tyčinkami. Pro děti můžeme z těchto surovin vyskládat i veselé motýlky.

Lemon curd

V pánvi míchejte půl hrnku vymačkané citronové šťávy, dvě lžičky nastrouhané citronové kůry (z bio citronu), půl hrnku cukru a tři velká vejce. Přidejte šest polévkových lžic másla a pomalu zahřívejte a zároveň míchejte metličkou. Zahřívejte a míchejte, dokud se nezačnou tvořit bubliny a hmota nezmění konzistenci, přibližně šest minut.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz