Doporučujeme

Koblihy

- Těsto: 600 g polohrubé mouky, 90 g cukru, 90 g másla, 5 žloutků, 5 g soli, 2 lžíce rumu, 40 g droždí, kůra z 1/2 citrónu, 3 dcl mléka, 60 g hladké mouky na pomoučení válu. Ostatní: 200 g marmelády, sádlo nebo olej na smažení, moučkový cukr na posypání.

Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát o síle asi jednoho centimetru. Na jedné polovině naznačíme kulatým vypichovačem kolečka a do jejich středu naneseme hromádky marmelády. Z druhé poloviny plátu vykrájíme kolečka, která na hromádky marmelády přiložíme a okraje koleček přitlačíme. Potom celé vykrojíme kulatým vypichovačem a odložíme vždy spodkem nahoru, nejlépe na prkénko s pomoučenou utěrkou.
Vykrájené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do rozpáleného oleje nebo sádla a po obou stranách osmažíme. Osmažené vyjmeme a necháme na misce okapat.
Vychladlé sypeme na povrchu moučkovým cukrem. Z uvedených surovin lze usmažit přibližně třicet koblih.
(nakladatelství Merkur)

Koblihy


  • Vybrali jsme pro Vás