Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát o síle asi jednoho centimetru. Na jedné polovině naznačíme kulatým vypichovačem kolečka a do jejich středu naneseme hromádky marmelády. Z druhé poloviny plátu vykrájíme kolečka, která na hromádky marmelády přiložíme a okraje koleček přitlačíme. Potom celé vykrojíme kulatým vypichovačem a odložíme vždy spodkem nahoru, nejlépe na prkénko s pomoučenou utěrkou.
Vykrájené koblihy přikryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do rozpáleného oleje nebo sádla a po obou stranách osmažíme. Osmažené vyjmeme a necháme na misce okapat.
Vychladlé sypeme na povrchu moučkovým cukrem. Z uvedených surovin lze usmažit přibližně třicet koblih.
(nakladatelství Merkur)
Koblihy |