Knedlíky netradičně: špenátové, chlupaté, odpalované

Naše recepty vás naučí vařit knedlíky tak, že se vyhnete nepříjemným lapáliím. Pokud chcete udělat maximum pro dobrý výsledek, připravte si v předstihu všechny ingredience, aby při samotné přípravě těsta měly všechny stejnou teplotu.
Houskový knedlík z hrnku

Houskový knedlík z hrnku

Recept pro ONU: Chlupaté bramborové knedlíky

Autor: Jiří Král, šéfkuchař restaurace v Obecním domě v Praze

Chlupaté bramborové knedlíky

Na 4 porce

* 450 g syrových brambor
* 300 g vařených brambor
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 300 g hrubé mouky, dle brambor někdy i více
* sůl

1. Syrové oloupané brambory jemně nastrouháme, necháme odstát 10 minut a vodu slijeme. Vařené též nastrouháme.

2. Do slitých brambor přidáme vařené a osolíme, přidáme vejce, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto.

3. Pomocí lžíce vytváříme menší knedlíky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme cca 7-10 min.

4. Podáváme se zelím, smaženou cibulkou ale i uzeným nebo pečeným vepřovým a samozřejmě vychlazeným pivem.

Špenátové knedlíky se slaninou

Špenátové knedlíky se slaninou

Příprava: 45 minut + 10-15 minut vaření

Pro 4 osoby

* 150 g anglické slaniny
* 500 g veky
* 250 g listového špenátu, zmraženého
* 150 g hrubé mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 350 ml mléka
* 2 vejce
* 1 malá cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce sádla
* 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
* hrst jader vlašských ořechů

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na polovině sádla. Slaninu a veku nakrájíme na kostičky. Špenát spaříme vroucí vodou, zchladíme a necháme okapat. Z rozmrazeného je nutné vymačkat všechnu vodu.

2. Slaninu vsypeme do pekáče, dodáme zbytek sádla a necháme rozškvařit v troubě, přidáme pečivo a opečeme do zlatova. Přesypeme vše do mísy, přidáme osmaženou cibulku s česnekem, špenát a vše zalijeme těstíčkem z mléka, mouky a vajec ochuceným solí, pepřem a květem. Promícháme a necháme 15 minut odpočinout.

3. Z hmoty vytvarujeme knedlíky o průměru 5 cm, vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 min. Podáváme sypané sýrem a ořechy.

Bramborové taštičky plněné povidly

Bramborové taštičky plněné povidly

Příprava: 45 minut + 6 minut vaření + doba na vychladnutí

Pro 4 osoby

* 600 g oloupaných brambor uvařených ve slupce, varný typ C
* sůl
* 1 vejce
* 50-70 g hrubé krupice
* 200 g hrubé mouky
* 150 g švestkových povidel
* 100 g prosáté strouhanky
* 100 g másla
* 80 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr

1. Povidla rozmícháme podle potřeby s trochou teplé vody, uvařené brambory ve slupce oloupeme. Vychladlé brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku, krupici a vypracujeme pevné tužší těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi půl cm a vypícháme z něj kolečka o průměru asi 8-10 cm.

2. Do středu každého kolečka dáme lžičkou povidla, v polovině je přeložíme, okraje dobře stiskneme a seřízneme ozdobným vykrajovátkem.

3. Do kastrolu dáme vařit větší množství osolené vody. Taštičky vaříme asi 6 minut a kontrolujeme, zda se nepřichytily ke dnu. Strouhanku prosejeme a nasucho opražíme, vanilkový cukr promícháme s moučkovým cukrem. Uvařené taštičky podáváme sypané strouhankou, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Sladké kynuté knedlíky s povidly

Sladké kynuté knedlíky s povidly

Příprava: 45 minut + 1,5 hodiny kynutí + 6-10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 500 g hrubé mouky
* 250-300 ml mléka
* 1-2 žloutky (podle velikosti)
* 1/2 kostky droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* 250 g švestkových povidel
* 100 g mletého máku
* 100 g moučkového cukru
* 100 g másla, rozpuštěného

1. Droždí utřeme v misce se lžící cukru, přilijeme trochu mléka, přidáme 2 lžíce mouky, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vlijeme kvásek, žloutky a přiléváme zbylé mléko a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Lžící vykrájíme stejně velké kousky, naplníme povidly a vytvarujeme do kulatých knedlíků.

2. Knedlíky necháme znovu vykynout. Vaříme je 6-10 minut v mírně osolené vodě, v polovině vaření je obrátíme. Před dovařením jeden knedlík roztrhneme vidličkou a zkontrolujeme, že je i uvnitř hotový. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou a podáváme sypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Knedlíky z odpalovaného těsta s mandlemi

Knedlíky z odpalovaného těsta s mandlemi

Příprava: 45 minut + 5-10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 150 g másla
* 500 ml mléka
* 300 g hrubé mouky
* 3 vejce
* 500 g švestek
* 80-100 g cukru moučka, na posypání
* 100 g mandlových lupínků
* sůl

1. V kastrolu s nepřilnavým dnem uvedeme k varu mléko se špetkou soli a 100 g másla. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrola nevytvoří se nelepivá hmota. Pak těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout.

2. Do zchladlého těsta postupně zašleháme vejce a na pomoučeném vále znovu propracujeme. Vyválíme plát silný asi půl cm. Těsto rozkrájíme na čtverce cca 5x5 cm podle velikosti plodů. Do každého zabalíme švestku a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 5-10 minut.

3. Hotové necháme okapat a ihned podáváme sypané cukrem, mandlovými lupínky a přelité rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Příprava: 20-30 minut + 5-7 minut vaření

Pro 4 osoby

* 800 g oloupaných brambor vařených ve slupce
* 1 lžíce změklého másla
* 1 vejce
* 100 g dětské krupičky
* 250 g hrubé mouky
* trocha hladké mouky na podsypání
* 100 g mletého máku
* 80 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce sádla

1. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme nebo protlačíme strojkem na brambory.

2. K bramborám přidáme lžíci másla, vejce, mouku, krupičku, trochu soli a zpracujeme v pevné těsto.

3. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dlouhé válečky, rozkrájíme je na špalíčky a dlaněmi z nich vyválíme šišky.

4. Šišky vkládáme co nejdříve po vyválení do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 5-7 minut. Chvíli potom, co voda začne vřít, je lehce zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené šišky vyjmeme cedníkem, necháme okapat a podáváme je sypané mletým mákem promíchaným s vanilkovým a moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...