Knedlíky chutnají plněné, nasladko i zapečené

  0:22
Kdyby se mezi Čechy hlasovalo o nejoblíbenější přílohu, nejspíš by se umístily na stupních vítězů. Knedlíky ale mají víc podob, než jsou nejznámější varianty houskový a bramborový.

Na knedlíky nedáme v Česku dopustit, slouží nám jako hlavní jídlo i příloha. | foto: Isifa

Plněné bramborové knedlíky

Příprava 30 minut, vaření a pečení 25 minut, porce pro 4 osoby

Odkud je knedlík?

Nároky na něj si neděláme jenom my, ale i Němci a Rakušané. Kořeny má ve středověku, kdy se původně připravoval ze sekaného masa a housky a smažil se. V 19. století se v Česku zažil název knedlík vycházející z německého knödel, i když na Moravě dodnes někde říkají šišky.

  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g uzené vepřové krkovičky
  • 2 menší červené cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 lžíce škrobu
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 středně velká vejce
  • 2 stroužky česneku

  1. Slaninu nadrobno pokrájíme, uzené nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přihodíme cibuli, orestujeme, přidáme slaninu, uzené maso a společně opečeme.
  3. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Přidáme škrob, mouku, vejce, sůl a zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi půl centimetru.
  5. Z plátu těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed rozdělíme uzené maso s cibulí a knedlíky dobře zabalíme.
  6. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 10-12 minut. Troubu předehřejeme na 200°C.
  7. Uvařené knedlíky vložíme do zapékací misky, potřeme zbylým rozehřátým sádlem promíchaným s prolisovaným česnekem a dozlatova zapečeme v troubě.
  8. Knedlíky před podáváním posypeme nasekanou pažitkou. 

NÁŠ TIP: Knedlíky podávejte s podušeným červeným zelím a posypte je dozlatova opečenou cibulkou na sádle. 

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami

Příprava 40 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami
  • 70 g přírodního cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 600 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 500 g tvarohu
  • 2 velká vejce
  • špetka soli
  • 15 lžic krupice
  • 4 lžíce másla + 2 lžíce rozpuštěného másla na omaštění nočků
  • 4 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr

  1. V hrnci promícháme 300 ml vody, cukr, med a víno a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přisypeme očištěnou, oloupanou, na špalíčky nakrájenou rebarboru, promícháme, přiklopíme a pomalu podusíme asi 15 minut.
  3. Přidáme odstopkované jahody pokrájené na kousky a společně provaříme dalších pět minut, případně podlijeme vodou.
  4. V míse zpracujeme tvaroh, vejce, sůl a krupici na těsto, podle potřeby přidáme krupici nebo hrubou mouku. Z těsta vytvarujeme dva až tři válečky, ze kterých lžící odkrajujeme nočky a podle velikosti je vaříme ve vroucí osolené vodě 4-6 minut.
  5. Hotové nočky, které vyplavou na povrch vroucí vody, vylovíme děrovanou naběračkou a odložíme do hrnce, kde je promícháme s trochou másla, aby se neslepily.
  6. Strouhanku opečeme na pánvi na rozehřátém másle. Na talíře rozdělíme teplý kompot a ozdobíme strouhankou a moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Do rebarboro-jahodového rozvaru můžete v závěru přidat lžíci třešňovice.

Zapečené ubrouskové knedlíky

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, pečení 15-20 minut, porce pro 4 osoby

Zapečené ubrouskové knedlíky
  • 10 starších rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g šunky
  • 2 hrsti petrželových listů
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vytření
  • strouhanka na vysypání
  • 200 g sýra (eidam, gouda, pevná mozzarella)
  • 1 jarní cibulka
  • 100 ml smetany na vaření 

  1. Rohlíky pokrájíme na kostičky a promícháme je s mlékem, necháme asi 15 minut odstát.
  2. Tři vejce rozdělíme na žloutky, které umícháme s rozpuštěným zchladlým máslem, a bílky, ze kterých ušleháme sníh. Šunku pokrájíme, petrželku najemno nasekáme.
  3. K namočeným rohlíkům přidáme sůl, pepř, vejce s máslem, šunku a petrželku, dobře promícháme a vmícháme sníh.
  4. Na vál rozložíme mokrou utěrku, z připraveného těsta vytvarujeme váleček, který pevně do utěrky svineme, konce utěrky svážeme potravinářským provázkem,knedlík můžeme převázat i na několika místech uprostřed.
  5. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi třicet minut. Uvařený knedlík necháme odpočinout, pak jej vybalíme a nakrájíme na plátky.
  6. Troubu rozehřejeme na 200°C. Zapékací misku vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme. Jarní cibulku nasekáme. Smetanu rozšleháme se zbylým vejcem.
  7. Knedlíky vyskládáme do zapékací misky, posypeme sýrem a cibulkou, přelijeme smetanou s vejcem a dáme zapéct na dvacet minut.

NÁŠ TIP: Šunku můžete orestovat s nadrobno pokrájenou cibulí.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...