Čínské masové knedlíčky wonton
Ingredience na 2-3 porce:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 130 g vody
- Na náplň:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 lžíce oleje
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 chilli paprička
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku a sůl a přilijeme vodu. Nejdříve mícháme pomocí vařečky, pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a asi 10 minut zpracováváme rukama.
- Zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu odpočívat.
- Mezitím si připravíme náplň. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, zázvor a česnek a chvíli restujeme. Zasypeme solí, cukrem a sójovou omáčkou, promícháme a asi 30 minut dusíme na mírném plameni. Ke konci přidáme škrob a nasekanou chilli papričku. Necháme vychladnout.
- Pak se ještě chvíli věnujeme těstu. Na pomoučněném válu ho hněteme ještě asi pět minut, opět zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme 30 minut odležet.
- Z hotového těsta odkrojíme polovinu, vytvoříme váleček široký asi 2 cm a ten nakrájíme na stejně velké kousky. Každý ze všech stran poprášíme moukou a splácneme na placičku. Všechny potom postupně pomocí válečku vyválíme dotenka.
- Na každou placičku pak lžičkou naneseme náplň a těsto spojíme do balíčku (existuje více způsobů, jak to udělat, pro začátek můžeme těsto nahoře uzavřít jako váček nebo ho přeložit na poloviny a vytvořit šátečky).
- Hotové knedlíčky vaříme asi deset minut v páře – ideálně pomocí speciálního bambusového pařáku, ale docela dobře poslouží i kovový pařák na knedlíky, který je praktické vytřít olejem, aby se knedlíčky nepřilepily.
Tip: Knedlíčky je možné plnit i náplní z kuřecího masa, zeleniny nebo krevet. Mohou se nejen vařit v páře, ale dobře uzavřené také v osolené vodě nebo je množné je smažit ve vyšší vrstvě oleje. Podávají se v polévce nebo jen tak se sójovou omáčkou jako předkrm.
Tvarohové knedlíky s jablky a ořechy
Ingredience na 4 porce:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3 menší jablka
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 1 lžíce mleté skořice
- 4 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla na přelití
Pracovní postup:
- Měkký tvaroh, vejce a lžíci krupicového cukru promícháme v míse. Přidáme mouku, prášek do pečiva a jablka, která jsme oloupali, zbavili jádřince a nakrájeli je na malé kousky nebo nahrubo nastrouhali. Vypracujeme těsto (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
- Lžící z těsta odkrajujeme kousky a z nich tvoříme stejně velké kuličky. Můžeme je trochu obalit v hrubé mouce, aby se nelepily na ruce.
- Knedlíčky vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou, opatrně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme je asi 4 minuty. Vyjmeme a rozdělíme na talíře. Posypeme směsí mletých ořechů, skořice a moučkového cukru a přelijeme rozpuštěným máslem.
Vanilkové buňuelos
Ingredience na 4 porce:
- 2 vejce
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1/2 hrnku mléka
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Do větší misky rozklepneme vejce, přidáme cukr i citronovou kůru a pomocí metly prošleháme.
- Potom přilijeme mléko, přidáme špetku soli a vanilkovou esenci a vyšleháme.
- Nakonec do misky přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladké hmoty, která se trochu táhne.
- V kastrůlku nebo hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček do něj odkrajujeme těsto. Smažíme ze všech stran dozlatova.
- Hotové kobližky dáme okapat na papírové utěrky a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Buňuelos můžete před podáváním naříznout a naplnit třeba nutellou nebo marmeládou.