Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

  0:42aktualizováno  0:42
Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem | foto: Stob

Knedlo vepřo zelo

1 porce

Jedna porce má 1 590 kJ, obsahuje 28 g bílkovin, 11 g tuku a 38 g sacharidů. Skládá se ze 2 plátků masa, 1,5 houskového knedlíku, 3 lžic vypečené šťávy z masa a 15 lžic zelí.

Vepřová pečeně

Omytý kus masa (400 g) osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče společně s na plátky nakrájenou cibulí (80 g) a podlijeme vodou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do měkka při teplotě 180°C. V průběhu pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Po dopečení slijeme výpek do pánvičky a vypečeme. Hotovou šťávu dochutíme solí, kmínem a přecedíme.

Houskové knedlíky

Dietní vepřo knedlo zelo

Z vlažného polotučného mléka (80 ml) a droždí (8 g) připravíme kvásek, do kterého postupně přidáváme hrubou mouku (120 g), vejce (1/4) a na kostky nakrájenou housku (1/2). Ze směsi vytvoříme těsto, vytvarujeme válečky o průměru cca 5 centimetrů a necháme vykynout. Po vykynutí vaříme v osolené vodě cca 15-20 minut.

Kysané zelí

Zbylou cibuli (40 g) nakrájíme na kostky a necháme zpěnit na troše řepkového oleje (12 ml), přidáme propláchnuté překrájené zelí (1000 g), ochutíme kmínem a solí a dusíme doměkka. Zaprášíme hladkou moukou (12 g), lehce povaříme a dle potřeby dochutíme octem, nekalorickým sladidlem (nap. stévie) a solí.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Maso a omáčka

Svíčková

Omyté zadní maso (500 g) osolíme, opepříme, opečeme. Ve výpeku z masa osmažíme na kostky nakrájenou mrkev (80 g), celer (40 g) a petržel (40 g), přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření, na kostky nakrájenou cibuli (40 g), na závěr přisypeme cukr (16 g). Necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron nebo citronovou šťávu, hořčici (8 g) a tymián. Vše orestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka cca 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme, omáčku dolijeme vodou, krátce povaříme a rozmixujeme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí, nakonec omáčku zjemníme mlékem (80 ml). Před podáváním přidáme brusinky.

1 porce

1 porce má 1 600 kJ, obsahuje 32 g bílkovin, 10 g tuku a 37 g sacharidů. Skládá se z dvou plátků masa, 6 lžic omáčky, 1,5 knedlíku a malé lžičky brusinkového kompotu.

Karlovarské knedlíky

Z hrubé mouky (80 g), mléka (80 ml) a žloutku (1/2) vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku (2 ks - 90 g), nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku (1/2). Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Kuře à la kachna

1 porce

1 780 kJ, bílkoviny: 43 gramů, tuky 12 gramů, sacharidy 34 gramů

Omyté a očištěné kuřecí stehno (na porci 180 g) osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva (50 ml).

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Salát z červeného zelí
Omyté červené hlávkové zelí (na porci 150 g) nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy, cibuli (10 g) nadrobno nasekáme, zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej 5 g, sůl, ocet, sladidlo).

Bramborový knedlík
Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme těsto, utvoříme malou šišku, vaříme 25 minut, hotový nakrájíme na plátky, podáváme odvážené množství - 70 gramů.

Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz