Klasiku k nedělnímu obědu si můžete uvařit i v redukční verzi

  0:42aktualizováno  0:42
Nemusíte hned držet zázračné a složité diety, při nichž nejde dělat nic jiného, než shánět hůř dostupné suroviny. Stačí zůstat u svého vaření, jen sem tam něco ubrat, anebo vyměnit, třeba podle rad Ivy Málkové ze sdružení STOB.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem | foto: Stob

Knedlo vepřo zelo

1 porce

Jedna porce má 1 590 kJ, obsahuje 28 g bílkovin, 11 g tuku a 38 g sacharidů. Skládá se ze 2 plátků masa, 1,5 houskového knedlíku, 3 lžic vypečené šťávy z masa a 15 lžic zelí.

Vepřová pečeně

Omytý kus masa (400 g) osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče společně s na plátky nakrájenou cibulí (80 g) a podlijeme vodou. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do měkka při teplotě 180°C. V průběhu pečení maso podle potřeby podléváme a obracíme. Po dopečení slijeme výpek do pánvičky a vypečeme. Hotovou šťávu dochutíme solí, kmínem a přecedíme.

Houskové knedlíky

Dietní vepřo knedlo zelo

Z vlažného polotučného mléka (80 ml) a droždí (8 g) připravíme kvásek, do kterého postupně přidáváme hrubou mouku (120 g), vejce (1/4) a na kostky nakrájenou housku (1/2). Ze směsi vytvoříme těsto, vytvarujeme válečky o průměru cca 5 centimetrů a necháme vykynout. Po vykynutí vaříme v osolené vodě cca 15-20 minut.

Kysané zelí

Zbylou cibuli (40 g) nakrájíme na kostky a necháme zpěnit na troše řepkového oleje (12 ml), přidáme propláchnuté překrájené zelí (1000 g), ochutíme kmínem a solí a dusíme doměkka. Zaprášíme hladkou moukou (12 g), lehce povaříme a dle potřeby dochutíme octem, nekalorickým sladidlem (nap. stévie) a solí.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Maso a omáčka

Svíčková

Omyté zadní maso (500 g) osolíme, opepříme, opečeme. Ve výpeku z masa osmažíme na kostky nakrájenou mrkev (80 g), celer (40 g) a petržel (40 g), přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření, na kostky nakrájenou cibuli (40 g), na závěr přisypeme cukr (16 g). Necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron nebo citronovou šťávu, hořčici (8 g) a tymián. Vše orestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka cca 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme, omáčku dolijeme vodou, krátce povaříme a rozmixujeme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí, nakonec omáčku zjemníme mlékem (80 ml). Před podáváním přidáme brusinky.

1 porce

1 porce má 1 600 kJ, obsahuje 32 g bílkovin, 10 g tuku a 37 g sacharidů. Skládá se z dvou plátků masa, 6 lžic omáčky, 1,5 knedlíku a malé lžičky brusinkového kompotu.

Karlovarské knedlíky

Z hrubé mouky (80 g), mléka (80 ml) a žloutku (1/2) vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku (2 ks - 90 g), nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku (1/2). Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Kuře à la kachna

1 porce

1 780 kJ, bílkoviny: 43 gramů, tuky 12 gramů, sacharidy 34 gramů

Omyté a očištěné kuřecí stehno (na porci 180 g) osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva (50 ml).

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Salát z červeného zelí
Omyté červené hlávkové zelí (na porci 150 g) nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy, cibuli (10 g) nadrobno nasekáme, zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej 5 g, sůl, ocet, sladidlo).

Bramborový knedlík
Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme těsto, utvoříme malou šišku, vaříme 25 minut, hotový nakrájíme na plátky, podáváme odvážené množství - 70 gramů.

Autor:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Najdete na iDNES.cz