Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

  0:18aktualizováno  0:18
Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Větrník podle Ivety Fabešové | foto: Milkparade.eu

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, punčák nebo třeba věneček?

„Z klasických českých dezertů nejvíc zbožňuji žloutkový řez, i když se bohužel nedá jíst moc kultivovaně. Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ svěřila se nám populární cukrářka Iveta Fabešová ve své pražské kavárně IF.

Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se do neděle 25.10. ankety na Milkparade.eu o nejoblíbenější český zákusek. Vyhrát můžete třeba kurz pečení s cukrářkou Ivetou Fabešovou, která také připravila následující recepty.

Rakvičky se šlehačkou a jahodami

Ingredience:

Rakvičky se šlehačkou a jahodami podle Ivety Fabešové
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 230 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkové lusku
  • olej na vymazání formiček

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny.
  2. Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou a jahodami.

Laskonky

Ingredience:

Laskonky podle Ivety Fabešové
  • 210 g bílků
  • 440 g krystalového cukru
  • 115 g moučkového cukru
  • 260 g strouhaného kokosu

Krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 75 g škrobu
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 500 g másla
  • vanilkový pudink

Na griliáš:

  • 400 g krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 180 g lískových oříšků

Postup:

  1. Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 oC.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapékejte. Pak snižte teplotu na 80 °C a dosušujte 30 až 40 minut.
  3. Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink, škrob a cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.

Griliáš:

  1. Oříšky rozložte na plech a dejte na osm minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.
  2. Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.

Kremrole

Ingredience:

Kremrole podle Ivety Fabešové
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na potření

Postup:

Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.

Větrníky

Příprava: 40 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 30

Odpalované těsto:

Větrník podle Ivety Fabešové
  • Špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 250 g mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 4 vejce

Krém:

  • 120 g krupicového cukru
  • 100 ml horké smetany na šlehání
  • 375 ml ušlehané šlehačky

Cukrová poleva:

  • 200 g moučkového cukru prosetého
  • 3 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 čajová lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečící papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na pečící papír obkreslit hrnek, tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechejte úplně vychladnout.
  2. Mezitím si připravte krém. Cukr krupice roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
  3. Větrníky rozřízněte napůl a spodní část, pomocí cukrářského sáčku, naplňte krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké polevy. Obě části větrníků spojte.

Roláda s máslovým krémem

Příprava: 40 minut
Pečení: 7 minut
Počet porcí: 10

Těsto:

Oříšková roláda s máslovým krémem podle Ivety Fabešové
  • 120 g krupicového cukru
  • několik kapek citrónové šťávy
  • 100 g hladké mouky
  • 5 vajec

Krém:

  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g škrobu
  • rum na ochucení
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky oddělte od bílků a utřete je s polovinou cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do žloutků postupně přidávejte ušlehané bílky a prosetou mouku. Plech vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut. Po upečení roládu i s pečícím papírem překlopte na vlhkou utěrku a spolu s utěrkou z delší strany smotejte. Nechejte úplně vychladnout. Mezitím si připravte krém.
  2. Mléko ve vodní lázni svařte. Do vařícího mléka za stálého míchání přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky a nakonec škrob. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nechejte krátce provařit. Sundejte z plamene a nechejte úplně vychladnout. Do vychladlého krému postupně zašlehávejte kousky másla. Nakonec ochuťte rumem. Roládu rozmotejte, naplňte krémem a opět smotejte. Roládu posypte moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...

Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.