Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, punčák nebo třeba věneček?
„Z klasických českých dezertů nejvíc zbožňuji žloutkový řez, i když se bohužel nedá jíst moc kultivovaně. Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ svěřila se nám populární cukrářka Iveta Fabešová ve své pražské kavárně IF.
Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se do neděle 25.10. ankety na Milkparade.eu o nejoblíbenější český zákusek. Vyhrát můžete třeba kurz pečení s cukrářkou Ivetou Fabešovou, která také připravila následující recepty.
Rakvičky se šlehačkou a jahodami
Ingredience:
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 230 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkové lusku
- olej na vymazání formiček
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny.
- Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou a jahodami.
Laskonky
Ingredience:
- 210 g bílků
- 440 g krystalového cukru
- 115 g moučkového cukru
- 260 g strouhaného kokosu
Krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 75 g škrobu
- 100 g krupicového cukru
- 5 žloutků
- 500 g másla
- vanilkový pudink
Na griliáš:
- 400 g krupicového cukru
- 20 g másla
- 180 g lískových oříšků
Postup:
- Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 oC.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapékejte. Pak snižte teplotu na 80 °C a dosušujte 30 až 40 minut.
- Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink, škrob a cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.
Griliáš:
- Oříšky rozložte na plech a dejte na osm minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.
- Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.
Kremrole
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla pokojové teploty
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
Postup:
Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.
Větrníky
Příprava: 40 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 30
Odpalované těsto:
- Špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 100 g másla
- 250 g mléka
- 140 g hladké mouky
- 4 vejce
Krém:
- 120 g krupicového cukru
- 100 ml horké smetany na šlehání
- 375 ml ušlehané šlehačky
Cukrová poleva:
- 200 g moučkového cukru prosetého
- 3 lžíce horké vody
- 1 lžíce rumu
- 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Postup:
- Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečící papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na pečící papír obkreslit hrnek, tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechejte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Cukr krupice roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
- Větrníky rozřízněte napůl a spodní část, pomocí cukrářského sáčku, naplňte krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké polevy. Obě části větrníků spojte.
Roláda s máslovým krémem
Příprava: 40 minut
Pečení: 7 minut
Počet porcí: 10
Těsto:
- 120 g krupicového cukru
- několik kapek citrónové šťávy
- 100 g hladké mouky
- 5 vajec
Krém:
- 1 vanilkový cukr
- 50 g škrobu
- rum na ochucení
- 30 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky oddělte od bílků a utřete je s polovinou cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do žloutků postupně přidávejte ušlehané bílky a prosetou mouku. Plech vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut. Po upečení roládu i s pečícím papírem překlopte na vlhkou utěrku a spolu s utěrkou z delší strany smotejte. Nechejte úplně vychladnout. Mezitím si připravte krém.
- Mléko ve vodní lázni svařte. Do vařícího mléka za stálého míchání přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky a nakonec škrob. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nechejte krátce provařit. Sundejte z plamene a nechejte úplně vychladnout. Do vychladlého krému postupně zašlehávejte kousky másla. Nakonec ochuťte rumem. Roládu rozmotejte, naplňte krémem a opět smotejte. Roládu posypte moučkovým cukrem.