Doporučujeme

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně | foto: Apetit

Klasická hovězí pečeně

  • 2
Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.
NA 4-6 PORCÍ

Příprava: 35 minut + 2–4 hodiny dušení

* 1,5-2 kg hovězí pečeně (kýty)
* 2 lžíce oleje
* sůl, pepř, případně byliny (majoránka a tymián)
* 1 velká cibule, pokrájená
* 4 stroužky česneku
* ½ hrnku červeného vína
* ½ hrnku zeleninového či hovězího vývaru
* 2 mrkve, podélně nakrájené
* trocha mouky na zaprášení omáčky

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte. Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce
V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. "pot roast", neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Pečeně s jablky a rozmarýnem
Pečeně s jablky a rozmarýnem
Maso v krustě z ovesných vloček
Maso v krustě z ovesných vloček
Vepřová pečínka v mléce
Vepřová pečínka v mléce


  • Vybrali jsme pro Vás