Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Klasická hovězí pečeně

  8:14aktualizováno  8:14
Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

Klasická hovězí pečeně | foto: Apetit

NA 4-6 PORCÍ

Příprava: 35 minut + 2-4 hodiny dušení

* 1,5-2 kg hovězí pečeně (kýty)
* 2 lžíce oleje
* sůl, pepř, případně bylinky (majoránka a tymián)
* 1 velká cibule, pokrájená
* 4 stroužky česneku
* ½ hrnku červeného vína
* ½ hrnku zeleninového či hovězího vývaru
* 2 mrkve, podélně nakrájené
* trocha mouky na zaprášení omáčky

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte. Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce
V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. "pot roast", neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku, nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami
Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami
Svíčková ve slaném těstě
Svíčková ve slaném těstě
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou
Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.