Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když to Martin nestihne aneb sněhové dobroty z trouby

  12:43aktualizováno  12:43
Dneska by podle lidových pranostik měl přijet Martin na bílém koni. Jak to ale vypadá, budeme si muset na sněhovou nadílku ještě nějaký čas počkat. Co si takhle osladit čekání koláčem, řezy nebo cukrovím se sněhovou čepicí?

Hraběnčiny řezy | foto: Profimedia.cz

Hraběnčiny řezy

Tenhle klasický moučník je skvělý k odpolední kávě nebo čaji, když se vrátíte z podzimní procházky. Navíc v něm zužitkujete i jablka ze zahrádky nebo z trhu.

Na těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 g Hery
  • 4 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva

Na jablkovou vrstvu:

  • 5 větších jablek
  • 1⁄2 pudinkového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • lžička skořice

Na sněhovou vrstvu:

  • 4 bílky
  • 150 g cukru krupice

1. Smícháme mouku, cukr, Heru, žloutky a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Jednu třetinu dáme do mikrotenového sáčku a dáme vychladit do lednice. Dvě třetiny těsta vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech.
2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a skořicí. Rozložíme na těsto.
3. Pak si připravíme sníh: bílky, které mají pokojovou teplotu, ušleháme s cukrem a špetkou soli dotuha. Rozetřeme na jablečnou vrstvu.
4. Nakonec koláč postrouháme vychlazeným těstem (opět použijeme hrubé struhadlo). Pečeme na cca 160°C asi po dobu 25 - 30 minut.

TIP: K jablkům můžeme přidat také mleté vlašské či lískové ořechy, rozinky, brusinky apod.

Citronový koláč se sněhovou čepicí

Citronový koláč se sněhovou kapucou

Tento oblíbený anglosaský moučník přinese díky citrusům do vaší kuchyně trochu letní svěžesti, ale jeho nadýchaná sněhová pokrývka vás zase pomalu přenese do nadcházejícího ročního období.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • voda podle potřeby

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 citrony

Na sněhovou pokrývku:

  • 6 bílků
  • 160 g krupicového cukru

1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mouky zapracujeme změklé máslo, cukr a trochu vlažné vody. Vzniklé těsto necháme chvíli v chladu, pak rozválíme a vmáčkneme do kulaté koláčové formy. Nezapomeneme na okraje. Propícháme vidličkou a dáme na deset minut předpéct na 160°C.
2. Mezitím si připravíme krém: vejce šleháme elektrickým šlehačem a postupně přidáme cukr, rozpuštěné máslo a šťávu z citronů. Máme-li chemicky neošetřené citrony, můžeme přidat i nastrouhanou kůru.
3. Dáme asi na dvacet minut do předehřáté trouby. Pak nahoru ozdobně navršíme sníh, který jsme ušlehali ze 3 bílků, do nichž jsme postupně vmíchali cukr. Pomalu dopékáme do lehkého zrůžovění sněhové pokrývky.

Sladké sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Tohle lehoučké cukroví je sice klasikou mezi vánočním cukrovím, ale upéct si ho můžete třeba na rodinnou oslavu, kde poslouží jako sladká tečka za dobrým obědem. Nejkrásnější jsou pusinky bílé jako padlý sníh, ale můžete je ozdobit třeba cukrářskými perličkami, čokoládovou rýží nebo cákanci čokoládové polevy.

  • 4 bílky
  • 300 g cukru (může být napůl krupice a moučka)
  • špetka soli

1. Bílky šleháme elektrickým šlehačem a postupně po lžičkách přidáváme krupicový cukr. Pokud jsme použili i moučkový, tak jej vmícháme až nakonec po úplném vyšlehání.
2. Když je hmota tuhá (tvoří špičky a i při otočení nádoby dnem vzhůru nevypadne), přendáme ji do cukrářského sáčku a na plech pokrytý pečicím papírem nastříkáme pusinky.
3. Pečeme chvíli cca na 100° C a potom snížíme teplotu asi na polovinu a pomalu "sušíme", aby pusinky nezhnědly.

TIP: Cukr přidávejte opravdu až po vyšlehání bílků, jinak budou pusinky během pečení ztrácet tvar.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
SUPPORT ENGINEER – LINUX

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.