Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když máte dost tradičních vanilkových rohlíčků, upečte některé moderní cukroví

  0:15aktualizováno  0:15
Co takhle letos vyzkoušet něco úplně nového? Jako vánoční cukroví totiž můžete servírovat koláčky z celého světa.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Banánové muffiny

* 150 g hladké mouky
* 50 g másla
* 75 g hnědého cukru
* 2 celá vejce
* 150 g ovesných vloček
* 1 prášek do pečiva
* 2 banány

Na ozdobu:
*
50 g bílé čokolády
* barevné sypání

1. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ke směsi. Banán nakrájíme na malé kostičky a spolu s vločkami přimícháme do těsta. Pokud jsou banány příliš tvrdé, je lepší přidat trochu mléka.

2. Těstem naplníme papírové košíčky a naskládáme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Muffiny necháme vychladnout a povrch ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a posypeme barevným sypáním.

Máslové koláčky

* 100 g másla
* 100 g sádla
* 100 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 280 g hladké mouky

Na ozdobu:
* rybízová marmeláda
* mandle

1. Změklé máslo a sádlo smícháme s moučkovým cukrem a společně utřeme do pěny. Přidáme žloutky a pokračujeme v míchání. Přimícháme hladkou mouku a vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho v lednici odpočinout.

2. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých opačnou stranou vařečky uděláme důlky. Naplníme je marmeládou, do které zapíchneme mandličku. Přendáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Upečené koláčky necháme vychladnout a poté je lehce pocukrujeme.

Vánoční kytičky

* 150 g hladké mouky
* 50 g mandlí
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* špetka soli
* 1 celé vejce na potření

Drobenka:
* 50 g hrubé mouky
* 50 g moučkového cukru
* 25 g másla
* špetka skořice

1. Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme nastrouhané mandle, moučkový cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme změklé máslo a vejce. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout.

2. Mezitím si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a skořicí a poté přidáme změklé máslo. Rukou vypracujeme drobenku.

3. Z těsta vykrajujeme kytičky, naskládáme je na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme drobenkou a pečeme v troubě při teplotě 165 °C asi 25 minut do růžova. Přendáme na vál a necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme zdobit dle fantazie.

Ořechová kolečka

* 150 g másla
* 150 g polohrubé mouky
* 150 g mletých lískových ořechů
* 150 g moučkového cukru
* 2 bílky

Krém:
*
50 g mletých ořechů
* 50 g másla
* 50 g moučkového cukru
* vlašské ořechy na ozdobu

1. V míse smícháme mouku s mletými ořechy, moučkovým cukrem a změklým máslem. Promícháme, přidáme bílky a vypracujeme v hladké těsto. Necháme chvíli odležet a poté vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Skládáme je na plech a pečeme v troubě při teplotě 170 °C asi 12 minut. Ještě teplé sundáme z plechu a necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem a ořechy a vyšleháme v krém. Na kolečka stříkáme krém, do kterého zapíchneme oříšek. Necháme zaschnout, než kolečka naskládáme do krabičky. Cukroví necháme alespoň 14 dnů odležet.

Cookies z kokosu a vloček

* 250 g ovesných vloček
* 125 g strouhaného kokosu
* 200 g rostlinného tuku
* 65 g třtinového cukru
* 2 celá vejce
* 250 g polohrubé mouky
* 1/2 kávové lžičky jedlé sody
* 1 kávová lžička skořice
* 3 až 4 polévkové lžíce mléka
* 50 g mléčné čokolády

1. Ovesné vločky smícháme se strouhaným kokosem a opražíme je na suché pánvi. Tuk vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, skořici, mléko a sodu. Promícháme a přidáme mouku a znovu promícháme. Na plech lžičkou sázíme hrudky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí část namočíme do rozpuštěné čokolády.

Kolečka zdobená ořechovou pěnou a ořechem

* 300 g hladké mouky
* 200 g hery
* 80 g moučkového cukru
* 2 celá vejce

Náplň:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru
* 100 g strouhaných vlašských ořechů
* lískové ořechy na zdobení

1. Mouku smícháme se změklým tukem a moučkovým cukrem a propracujeme. Přidáme vejce, dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme malá kolečka. Naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova. Upečené koláčky přendáme na vál nebo pracovní desku a necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme náplň. Bílky ušleháme s cukrem do pěny a pak přidáme najemno nastrouhané ořechy. Pěnu přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme ji na kolečka, nakonec ozdobíme oříšky. Necháme na desce zaschnout.

Čokoládové koláčky

* 9 žloutků
* 400 ml šlehačky
* 60 g hladké mouky
* trochu citronové kůry
* 200 g mléčné čokolády
* 200 g cukru krystal
* 50 g másla

Zdobení:
* rybízová marmeláda
* kandované ovoce

1. V kastrůlku smícháme žloutky se smetanou a citronovou kůrou a dobře promícháme. Ohřejeme, ale kontrolujeme, aby se smetana nezačala vařit, jinak se žloutky srazí. Do teplé směsi přimícháme mouku a nastrouhanou čokoládu. Stále nahříváme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a přimícháme cukr a máslo. Necháme vychladnout, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a tvoříme kolečka dvou velikostí. Pečeme při teplotě 180 °C asi 12 minut.

2. Vychladlé koláčky slepíme marmeládou a na vrchní kolečko přilepíme troškou marmelády kandovanou višeň. Koláčky můžeme ihned podávat.

Plněná srdíčka

* 280 g hladké mouky
* 125 g cukru krystal
* 140 g másla
* špetka citronové kůry

Náplň:
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1 kávová lžička rumu

1. Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, nakrájený tuk a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme dvě velikosti srdíček. Přendáme na plech vyložený peč. papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova a necháme vychladnout.

2. Mezitím v misce smícháme žloutek s cukrem a rumem a metlou vymícháme hustší náplň. Lžičkou dáváme trochu náplně na větší srdíčko a přiklopíme menším a na malé dáme také trochu náplně. Povrch ozdobíme a necháme zaschnout.

Tip
Srdíčka můžeme slepovat i jakýmkoliv krémem, který nám při pečení zbyl, a ozdobit je můžeme i jiným druhem cukrářského zdobení - stříbrnými kuličkami či marcipánovými srdíčky.

Rumové koláčky

* 120 g hladké mouky
* 120 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých ořechů
* lískové ořechy na ozdobu

Krém:
* 150 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 2 polévkové lžíce rumu
* 3 lžičky kakaa

Poleva:
* 250 g moučkového cukru
* 3 polévkové lžíce rumu
* 1 polévková lžíce citronové šťávy

1. Mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, mleté ořechy a změklé máslo. Vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Těsto poté vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Naskládáme je na peč. papírem vyložený plech a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut do růžova. Kolečka necháme vychladnout.

2. Změklé máslo vyšleháme společně s cukrem, kakaem a rumem do pěny. Přendáme do cukrářského sáčku a krémem zdobíme kolečka. Přelijeme polevou, kterou jsme si připravili smícháním cukru s rumem a citronovou šťávou. Navrch můžeme ještě posadit lískový oříšek. náš Místo ledové polevy s rumem můžeme kolečka tip ozdobit oloupanými mandlemi.

Americké cookies

Sušenky, které milují dnes už nejen Američané, se ochucují mnoha ingrediencemi. Nejpopulárnější jsou zajisté ty s čokoládou. Nalámat do nich můžete klidně i figurky, ale nejlepšího výsledku dosáhnete s čokoládou se sedmdesátiprocentním podílem kakaa. Pokud ji milujete, určitě to oceníte.

Do cookies ale můžete „schovat“ i spoustu dalších dobrot. Třeba sušené chipsy z banánů nebo kokosu. Ani u sušeného ovoce totiž nemusíte zůstat jen u tradičních rozinek. Co třeba do těsta zamíchat sušené (nesířené) meruňky, české jablečné či hruškové křížaly nebo kostky ananasu? Nebo různé druhy ořechů a semínek? Vyzkoušejte třeba pražená slunečnicová semínka nebo sezam.

Jestli vám tohle všechno připomíná Čapkova pejska a kočičku, jste na správné stopě. Experimentování je u těchto sušenek dovoleno. A když se vám nechce do pečení, kupte si hotové - prodávají je v každém supermarketu a dnes už i v biokvalitě.

Zázvorové cookies se švestkami

* 220 g špaldové mouky
* 100 ml oleje
* 100 g sušených švestek
* 30 g třtinového cukru
* 5 polévkových lžic medu
* 2 polévkové lžíce citronové šťávy
* 40 g čerstvého zázvoru
* 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Špaldovou mouku nasypeme do misky, přidáme prášek do pečiva, třtinový cukr, najemno nastrouhaný čerstvý kořen zázvoru a promícháme. Přidáme olej s citronovou šťávou a medem. Vše vypracujeme v těsto. Sušené švestky nakrájíme na malé kostičky a přimícháme do těsta. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme malé hromádky, které pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut. Upečené cookies přendáme na vál a necháme vychladnout.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.