Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Když má čaj zelenou, náš organismus jásá

  11:37aktualizováno  11:37
Se zeleným čajem je to prý jako s polibky - nikdy ho není dost.
nikdy ho není dost. Tvrdil to alespoň čínský milovník čaje, poeta a mudrc Tchien I-cheng. Pokud chce Evropan kráčet v jeho stopách, musí nejprve přivyknout drsné a neobvyklé chuti tohoto nápoje.
Zelený čaj se pije neslazený arituálem je nejen jeho příprava, ale i sám nákup. Opravdový znalec by si jej kupříkladu nikdy nekoupil v samoobsluze naporcovaný v sáčcích. Ví, jak příjemné je vypravit se pro něj do čajovny, vybraný druh tam nejprve ochutnat, pohovořit o něm s odborníkem a pak si jej navážený odnést domů. Zelený čaj nepochází ze zvláštního druhu rostliny, ale vzniká rozdílnou úpravou čajových lístků. Zatímco u černých čajů procházejí lístky fermentací, zelený čaj vzniká napařováním čerstvě sklizených lístků v horké páře a jejich následným svinutím. Lístky čínského čaje Gunpowder Green například vypadají jako zelenošedé zavinuté kuličky. Anglickým kolonistům připomínaly střelný prach a odtud dostal tento vynikající čaj i své jméno. Jiný známý čínský zelený čaj se jmenuje ChunMee. V čínských restauracích vám nabídnou i zelený čaj ovoněný pravými jasmínovými kvítky. Velmi rozdílné jsou japonské zelené čaje, které mají výraznější chuť. Sencha se připravuje zdlouhých zelených lístků a připomíná zelené nudle. Je lehký a hodí se pro každodenní pití. Bancha má malý obsah kofeinu a pije se studený. Matcha je prvotřídní práškovitý čaj, mletý ručně v kamenných mlýncích pro čajové obřady. Je kalný, sytě zelený a silně aromatický. Populární je i genmaicha, což je sencha smíchaná s opraženými zrníčky neloupané rýže nebo také kukuřicí. Na polovině cesty mezi černými a zelenými čaji je oolong, vyráběný na severovýchodě Číny a na Tchaj -wanu. Fermentuje se jen krátce, aby měl nahnědlou barvu. Chuťově leží mezi klasickým černým čajem a hořce svíravým zeleným. Vynikající je například Formosa Oolong. Vyluhovaný čaj má nazelenalou nebo nažloutlou barvu a nezvyklou svíravou chuť. Některé druhy mají i výrazně povzbuzující účinky. To má na svědomí kofein, jehož obsah může v zeleném čaji dosáhnout až 7 procent obsahu, tedy podstatně více než u u černých čajů, kde je průměrná hodnota něco přes čtyři procenta. Zelený Lung Jing má například 5,6 procenta kofeinu. Asi 80 procent kofeinu se vyluhuje hned v první půl minutě. Při použití 12,5 g průměrného zeleného čaje na 1 litr vody bude tedy šálek čaje o obsahu 20 ml obsahovat asi 60 mg kofeinu, což představuje poloviční množství než u standardní sedmigramové kávy. Pozoruhodné jsou i další látky, které zelené čaje v různém množství obsahují. Například katechin může v některých případech omezovat rakovinné bujení v trávicím ústrojí a játrech, další látky snižují krevní tlak, hladinu cukrů v krvi, brání vzniku zubního kazu a zpomalují stárnutí.

Literatura nejen o zeleném čaji

* I. Kramerová: Všechny čaje Číny Internetové čajomilcovy stránky tuto publikaci označují za jednu z čajových biblí".

* K. Valter: Vše o čaji pro čajomily Až chorobně detailní popis mnoha druhů čajů různých zemí, výrobních postupů a chutí..."

* Sóšicu Sen XV.: Cesta čaje, mysl čaje O praxi a filozofii spojené s japonskou Cestou čaje včetně detailního popisu japonského čajového obřadu.

Čaj kočovných Tuaregů
Recept

Recept pochází z Maroka, ale svou vůní připomíná první sněženky vykukující nad zemí. Použijte 4 lžičky zeleného čínského čaje, které smícháte s 2 lžičkami sušené máty. Směs zalijte půl litrem horké, ale ne vroucí vody - asi 90 stupňů a nechte 3 minuty louhovat. Silně oslaďte a pijte ze sklenic. Nezapomeňte! Při přípravě čaje nikdy nepoužívejte kovové nádobí ani takzvané ponorné vajíčko. Nádoba nesmí být mastná a měla by se používat pouze na čaj. A konečně - čaj se nesmí nikdy vařit.

Autor:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.