Ke zdravé snídani patří dostatek tekutin. Nejlepší je čaj nebo neslazená ovocná šťáva. Ilustrační foto.

Ke zdravé snídani patří dostatek tekutin. Nejlepší je čaj nebo neslazená ovocná šťáva. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Kdo nesnídá, zahrává si s vlastním zdravím

  • 34
Uvnitř: RADY, JAK SPRÁVNĚ SNÍDAT - Zatímco lékaři horují pro snídaně, Češi se chovají úplně jinak. Buď nesnídají vůbec, nebo špatně. Jejich ranní jídlo je většinou nezdravé a často také, možná paradoxně, málo vydatné. A to může být nebezpečné.

ČTĚTE TAKÉ:
Snídaně podle nálady a chuti
Češi snídaním moc neholdují
Jak se za posledních 20 let změnil náš jídelníček
Na jídlo se musí dbát po celý den
Mýty a pověry o zdravé snídani

Kdo nesnídá, zkracuje si život. I tak si lze vyložit lékařské doporučení, aby člověk snídal, a to pokud možno zdravě. Jinak mu hrozí třeba obezita, cukrovka, případně nemoci srdce a cév.

Příčina? Třeba tahle: lidé, kteří nesnídají, většinou o to více jedí ve zbytku dne.

"Hladový člověk sní při nejbližší příležitosti mnohem více jídla a obvykle ho v tu chvíli příliš nezajímá například obsah skrytých tuků a podobně," vysvětluje odbornice na výživu Zuzana Brázdová z brněnské Masarykovy univerzity. Jinými slovy, přejídá se.

Nevynechávejte ranní jídlo 
Snídaně by měla svým složením odpovídat tomu, že je to první jídlo po nejdelší hladové přestávce, která tělo během dne čeká. A je proto připravené přijmout velké množství energie.

"Ostatně anglický výraz pro snídani, breakfast, znamená doslova přerušení hladovění," dodává Brázdová.

Lékařka přitom odmítá domněnku, že kdo si chce udržet váhu, nebo dokonce zhubnout, a jí proto méně, dosáhne svého právě vynecháváním snídaně.

Energii nabytou při snídani totiž tělo využije pro aktuální energetické potřeby, kdežto energii přijatou večer organismus bere jako zásobu na horší časy.

Přesto je nemálo těch, kdo tvrdí, že brzy po probuzení neumějí sníst nic. "Taky patřím mezi takové lidi a mívám největší hlad v jedenáct a pak v pět odpoledne," říká kardioložka Hana Rosolová z plzeňské fakultní nemocnice.

Radí proto, aby se nikdo, kdo se skutečně nedokáže brzy ráno najíst, nestresoval - člověk by podle ní měl jíst tehdy, když pocítí hlad. Nicméně si každý musí hlídat, kolik jaké potravy sní během dne. A určitě by neměl nejvíc ze všeho jíst večer.

Ideální snídaně? Neexistuje, záleží na chuti každého člověka, avšak dá se říci, kolik by měla taková snídaně obsahovat energie, bílkovin, tuků a sacharidů, a také je zřejmé, které potraviny se hodí více a které méně. "Základem jsou kvalitní bílkoviny," tvrdí Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Kolik kilojoulů potřebujete 
Mezi potraviny hodící se k snídani patří kromě mléčných, a to zejména zakysaných výrobků celozrnný chléb, nízkotučný sýr, banán, ořechy. Vhodné jsou také některé cereálie. Snídat lze i vejce, pokud to není každý den.

Možná někoho překvapí, že doporučená hodnota snídaně pro průměrného dospělého člověka, který nehubne, je 2500 kilojoulů. Pro srovnání: jeden suchý rohlík jich má asi 500.

Většině lidí se to může zdát mnoho, protože pokud už snídají, tak méně vydatně -jenže to je právě špatně.

Aby měla snídaně smysl

1. Snídejte v klidu a pravidelně
"Lidé, kteří tvrdí, že ráno nemají hlad, možná jen nejsou zvyklí ráno jíst," soudí lékařka Zuzana Brázdová. Rozhodně přitom doporučuje, aby lidé snídali, a to v klidu a pravidelně, protože jinak si zadělávají na obezitu i další zdravotní problémy.

2. Nešiďte své ranní jídlo
Češi, pokud snídají, jedí většinou málo, což pak vede k tomu, že spořádají zbytečně hodně v druhé polovině dne, nebo dokonce večer. A to se rovněž negativně odráží na jejich zdraví. Snídaně by měla podle lékařky Brázdové tvořit čtvrtinu až třetinu denního příjmu energie.

3. Více ovoce a zeleniny
"Češi příliš nevnímají ovoce a zeleninu jako důležitou a pravidelnou součást jídelníčku," konstatovala l nutriční terapeutka Věra Králová. Připomněla, že člověk by měl denně sníst dohromady půl kila ovoce nebo zeleniny a začít by s nimi měl právě již při snídani.

4. Nezapomeňte na tekutiny
Že ráno na pití nezapomínáte, protože nedílnou součástí vaší snídaně je kafe? Omyl. "Tekutiny musí být součástí snídaně, ale černá káva patří mezi nápoje, které člověka nutí na močení, a proto ho připraví o více vody, než kolik mu jí dodají," upozorňuje lékařka Zuzana Brázdová. Vhodným nápojem k snídani je proto čaj, případně neslazená ovocná šťáva v množství 250 až 300 mililitrů.