Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kde se vzala chuť na sladké? Máme ji v genech

  11:42aktualizováno  11:42
Také nemůžete ráno projít kolem pekařství, odkud se line vůně koblížků a koláčků bez toho, abyste si koupila aspoň čokoládovou minirolku? Přes den hledáte po šuplíkách zapomenutou čokoládu nebo aspoň sušenku, po obědě máte nezvladatelnou chuť na dortík a večer u televize zobete aspoň rozinky v čokoládě? Nemusíte mít špatné svědomí, chuť na sladké jsme zdědili po předcích.
Táhne vás to do cukrárny? Nevadí. Cukr je tělu prospěšný, ale pak si jděte zaběhat. (Ilustrační snímek)

Táhne vás to do cukrárny? Nevadí. Cukr je tělu prospěšný, ale pak si jděte zaběhat. (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Průměrný člověk má zhruba 10 000 chuťových pohárků. Ty se nacházejí na jazyku a každý rozeznává jednu ze čtyř základních chutí, i když je možné, že se některé oblasti vnímání chutí mohou lehce překrývat. Základní chutě jsou sladká, slaná, kyselá a hořká. Někteří odborníci pak tvrdí, že existuje i pátá chuť, tzv. umami, pro kterou je typická asijská kuchyně, jejímž reprezentantem je glutamát sodný.

Chutě jsou seřazeny za sebou na jazyku od špičky až ke kořenu, často se můžeme také dočíst, že sladkou chuť vnímáme zejména na špičce jazyka, slanou v přední části jazyka, kyselou po stranách a hořkou vzadu.

Není nic překvapivého, že kyselou chuť vyvolávají kyseliny a slanou chuť sodík, který je součástí kuchyňské soli. Zajímavá situace nastává u sladké chuti. Sladké jsou samozřejmě cukry jako řepný nebo mléčný, sladkou chuť mají i škroby, alkohol a dokonce některé soli, například berilia, nebo sloučeniny kyseliny aspartové.

Sladká jsou i náhradní sladidla, která často sladí daleko intenzivněji než cukr, který nahrazují. A nejsladší jsou paradoxně nikoliv speciální cukry, ale bílkoviny z afrických bobulí.

Kde se vzala chuť na sladké?

Ještě dávno předtím, než byl vyroben první bonbón, hledali naši předkové v přírodě cokoliv sladkého, co jim dodá potřebnou energii a ochrání je před nemocemi a hladem v těžkých dobách. A právě cukry a tuky jsou odjakživa tím nejlepším způsobem, jak udržet lidské tělo ve formě.

Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, která byla nezbytná například při pochodech, při práci, v boji či na útěku před nebezpečím. Proto je sladká chuť na samotné špičce jazyka, abychom okamžitě zjistili, zda nám tato potravina dodá rychle energii.

Problém je, že s pohodlnějším životem, který nám nabízí moderní civilizace, už tolik cukru konzumovat nepotřebujeme, zato se nám denně nabízí na každém kroku a je tak těžké sladkému pokušení odolat.

Vědci se dokonce pokoušejí najít "lék", který by nás posedlosti sladkým zbavil, ale zatím neúspěšně. Důvodem může být právě fakt, že lidské tělo je prostě už tak nastavené a touha po sladkém je jen část našeho obranného systému, který nám umožnil přežít staletí.

Podle nutričního poradce Pavla Suchánka jsou cukry, stejně jako tuky, velmi důležité pro náš organismus. Tučné a sladké potraviny poskytovaly a poskytují množství energie, které si organismus může uložit do svých zásob na pozdější náročné období, například zimní období hladu. Proto nám do dnešních dní zůstal sklon konzumovat věci sladké a tučné a nejlépe takové potraviny, které obsahují obojí - máslové dorty, smetanová zmrzlina, čokoláda, ale i hamburgery a bílé pečivo.

Hlavně rozumně

"Asi málokdo dokáže zcela odbourat chuť na sladké a ubránit se konzumaci sladkých potravin. Musel by vlastně potlačovat své přirozené chuťové preference," upozorňuje Suchánek. "Přesto je ale vhodné konzumovat cukry v rozumném množství. Stále totiž platí, že cukr je základním zdrojem energie pro fyzickou aktivitu, a to zejména pro její začátek, takže není určitě chyba dopřát si před sportem nebo prací na zahrádce sklenici sladkého nápoje nebo kávu s cukrem."

"Cukry potřebujeme, avšak rozhodně ne v množství, které by ohrožovalo náš organismus," varuje nutriční specialista. "Konzumujte tedy potraviny a nápoje obsahující cukr v rozumném množství tak, abyste netloustli a především se hýbejte."

Nepřítelem našeho těla není cukr a naše touha po něm, ale spíš pohodlnost, nevyvážený životní styl a neukázněnost v jídle a pití. Každý jsme zodpovědný sám za sebe a je jen na nás, jestli si zvolíme cestu lenošení, nebo aktivní život, do kterého patří vše, co máme rádi. Včetně tolik proklínaného cukru.




Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Zdravý jídelníček: stačí tři porce, důležitá je pravidelnost a složení

Ilustrační fotografie

Český národ stále tloustne, každý druhý člověk u nás trpí nadváhou. Na vině je často nedostatek pohybu, ale hlavně...

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Tajemství krásy herečky Halle Berry: cvičení a silný vývar z kostí

Halle Berry na party časopisu Vanity Fair (4. března 2018)

V jednapadesáti letech vypadá Halle Berry stále skvěle, může za to cvičení a zdravý jídelníček. V rozhovoru odtajnila...



Najdete na iDNES.cz