Kávové dezerty se sice tak trochu krčí ve stínu svých čokoládových a ovocných kolegů, ale byla by škoda na ně zapomínat. Čerstvě připravená káva je totiž něčím, co nám i v nabitém pracovním dni dodá elán a energii.
A co teprve v sobotu nebo v neděli, kdy sedíme s rodinou na terase nebo na zahradě (jaro je konečně tady) a máme chuť na něco dobrého?
Následující recepty nejsou náročné ani na čas, ani na přípravu, takže si s nimi poradíte třeba v mezičase, než se vám upeče kuře k obědu. Vafle se navíc skvěle uplatní i jako rafinovaná nedělní snídaně. Tak dobrou chuť!
Jogurtové vafle s kávovým nádechem
Ingredience na 4 porce:
- 120 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce instantní kávy
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g smetanového bílého jogurtu
- mléko, je-li třeba
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Změklé máslo, oba cukry, žloutky a špetku soli vyšleháme do pěny.
- Pak po lžících vmícháme hladkou mouku smíchanou s instantní kávou a práškem do pečiva.
- Nakonec do těsta zapracujeme bílý jogurt a trochu mléka, je-li těsto moc husté. Potom do něj opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
- Těsto menší naběračkou nanášíme do středu rozpáleného vaflovače a pečeme dozlatova.
- Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.
Tip: Vafle můžete podávat také s čerstvým ovocem. Skvělé jsou i s porcí kávové nebo vanilkové zmrzliny
Kávový perník s ořechy
Ingredience na malý pekáček nebo koláčovou formu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce medu
- 1 malý šálek kávy
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžíce perníkového koření
- 2 lžíce holandského kakaa
- máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku
- čokoláda na vaření na ozdobu
Na citronovou polevu:
- 1 citron
- 2 lžíce horké vody
- 200 g moučkového cukru
Pracovní postup:
- V míse prošleháme cukr a vejce. Mléko trochu ohřejeme a rozmícháme v něm med, aby povolil. Vlijeme do mísy a přidáme kávu (pokud nemáte espresovač, můžete použít vaši oblíbenou rozpustnou nebo filtrovanou kávu).
- Do směsi vmícháme ořechy.
- Nakonec do mísy nasypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, perníkovým kořením a kakaem. Vařečkou důkladně promícháme.
- Vzniklé těsto nalijeme do menšího pekáčku s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Můžeme použít také kulatou koláčovou formu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po vpíchnutí špejle doprostřed perníku se nesmí těsto lepit.
- Necháme vychladnout a připravíme si polevu. V míse prošleháme vodu s citronovou šťávu a postupně zašleháme cukr, až vznikne hladká poleva. Tou potřeme perník a necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme cákanci čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.
Odlehčené karamelové tiramisu do skleničky
Ingredience na 4 porce:
- 300 g karamelových sušenek (Lotus, Speculoos aj.)
- 1 hrnek silné kávy
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce rozpuštěného medu
Pracovní postup:
- 250 g sušenek nalámeme na větší kousky. Zbylé pomocí válečku nebo v sekáčku rozdrtíme.
- V misce smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a rozpuštěný med.
- Na dno skleniček rozdělíme polovinu nalámaných sušenek a pokapeme je kávou. Na ně naneseme tvarohovou směs.
- Pak nasypeme další vrstvu větších kousků sušenek, opět pokapeme kávou, zakryjeme tvarohovou směsí a uhladíme.
- Povrch posypeme nadrcenými sušenkami a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu.
Tip: Kávu můžete smíchat s trochou rumu. Poháry je také možné ozdobit namísto drcených sušenek holandským kakaem.