Doporučujeme

Kávový perník s ořechy

Kávový perník s ořechy | foto: Profimedia.cz

Kafe vás postaví na nohy, ale kávové moučníky vás katapultují do nebe

  • 5
Lahodnou vůni kávy si většina z nás spojuje s příjemnými zážitky, relaxací, odpočinkem, chuťovým zážitkem nebo setkáním s milými lidmi. Byla by ale škoda ji jen pít. Dezerty, do kterých se přidává káva, promění vaši víkendovou odpolední siestu ve dvojitou rozkoš.

Kávové dezerty se sice tak trochu krčí ve stínu svých čokoládových a ovocných kolegů, ale byla by škoda na ně zapomínat. Čerstvě připravená káva je totiž něčím, co nám i v nabitém pracovním dni dodá elán a energii.

A co teprve v sobotu nebo v neděli, kdy sedíme s rodinou na terase nebo na zahradě (jaro je konečně tady) a máme chuť na něco dobrého?

Následující recepty nejsou náročné ani na čas, ani na přípravu, takže si s nimi poradíte třeba v mezičase, než se vám upeče kuře k obědu. Vafle se navíc skvěle uplatní i jako rafinovaná nedělní snídaně. Tak dobrou chuť!

Jogurtové vafle s kávovým nádechem

Ingredience na 4 porce:

Jogurtové vafle s kávovým nádechem
  • 120 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • mléko, je-li třeba
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo, oba cukry, žloutky a špetku soli vyšleháme do pěny.
  2. Pak po lžících vmícháme hladkou mouku smíchanou s instantní kávou a práškem do pečiva.
  3. Nakonec do těsta zapracujeme bílý jogurt a trochu mléka, je-li těsto moc husté. Potom do něj opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
  4. Těsto menší naběračkou nanášíme do středu rozpáleného vaflovače a pečeme dozlatova.
  5. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Tip: Vafle můžete podávat také s čerstvým ovocem. Skvělé jsou i s porcí kávové nebo vanilkové zmrzliny

Kávový perník s ořechy

Ingredience na malý pekáček nebo koláčovou formu:

Kávový perník s ořechy
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 malý šálek kávy
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku
  • čokoláda na vaření na ozdobu

Na citronovou polevu:

  • 1 citron
  • 2 lžíce horké vody
  • 200 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme cukr a vejce. Mléko trochu ohřejeme a rozmícháme v něm med, aby povolil. Vlijeme do mísy a přidáme kávu (pokud nemáte espresovač, můžete použít vaši oblíbenou rozpustnou nebo filtrovanou kávu).
  2. Do směsi vmícháme ořechy.
  3. Nakonec do mísy nasypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, perníkovým kořením a kakaem. Vařečkou důkladně promícháme.
  4. Vzniklé těsto nalijeme do menšího pekáčku s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Můžeme použít také kulatou koláčovou formu.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po vpíchnutí špejle doprostřed perníku se nesmí těsto lepit.
  6. Necháme vychladnout a připravíme si polevu. V míse prošleháme vodu s citronovou šťávu a postupně zašleháme cukr, až vznikne hladká poleva. Tou potřeme perník a necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme cákanci čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.

Odlehčené karamelové tiramisu do skleničky

Ingredience na 4 porce:

Odlehčené karamelové tiramisu do skleničky
  • 300 g karamelových sušenek (Lotus, Speculoos aj.)
  • 1 hrnek silné kávy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce rozpuštěného medu

Pracovní postup:

  1. 250 g sušenek nalámeme na větší kousky. Zbylé pomocí válečku nebo v sekáčku rozdrtíme.
  2. V misce smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a rozpuštěný med.
  3. Na dno skleniček rozdělíme polovinu nalámaných sušenek a pokapeme je kávou. Na ně naneseme tvarohovou směs.
  4. Pak nasypeme další vrstvu větších kousků sušenek, opět pokapeme kávou, zakryjeme tvarohovou směsí a uhladíme.
  5. Povrch posypeme nadrcenými sušenkami a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu.

Tip: Kávu můžete smíchat s trochou rumu. Poháry je také možné ozdobit namísto drcených sušenek holandským kakaem.


  • Vybrali jsme pro Vás