Kávové a kakaové boby nacházejí stále větší využití v kosmetickém průmyslu, od tělových krémů pro zmírnění celulitidy po zpevňující séra proti vráskám a tmavým kruhům pod očima. Uplatnění mají také při výrobě parfémů a interiérových vůní, neboť aroma kávy a čokolády pozitivně působí na lidskou smysl.
Káva – ceněná pro své protizánětlivé účinky
Kávová zrna představují pro lidské tělo důležitý zdroj antioxidantů. Kofein, stimulační alkaloid vyskytující se v kávě či čaji, je v kosmetice velice ceněná látka. Výrobci jej využívají kvůli protizánětlivým a energizujícím vlastnostem. Tato látka může proniknout do těla i přes kůži, jak dokázala řada studií. Jednu takovou provedli na univerzitě v Seattlu.
Výsledky publikované v odborném časopise Journal of Investigative Dermatology ukazují, že kofein odbourává a vyspravuje buňky poškozené UV zářením, zatímco ty zdravé nechává na pokoji. Kofein má ještě jednu zajímavou vlastnost. Absorbuje UVB paprsky, je-li aplikován na kůži.
Kofeinem proti celulitidě
Projdete-li si regály s tělovou kosmetikou, narazíte na spoustu přípravku s obsahem kofeinu. Tyto přípravky se zaměřují zejména na boj proti pomerančové kůži. Jelikož kofein způsobuje dehydrataci, při níž se buňky zmenšují, mohou tělové přípravky zmírňovat příznaky celulitidy.
Ovšem dočasně. Proto chcete-li se dobrat výsledkům a udržet si je, musíte kávovou kosmetiku používat pravidelně. Umí pomoci od otoku, ale tukové buňky rozhodně neničí ani nevyprazdňuje.
Kávové výtažky proti únavě a vráskám
Hovoříme-li o příznivém působení kofeinu na otoky, dostáváme se k jeho využití v kosmetice určené na obličej a citlivé oční okolí. Antioxidační výtažky z kávy pomáhají opravovat poškozené buňky, působí protizánětlivě i ochranně. Díky tomu mohou být cennými pomocníky ke zmírnění viditelnosti vrásek, pigmentových skvrn a povoleným konturám obličeje.
Není lepší rovnou pít ve zvýšené míře kávu? Ne, není, protože jak již bylo řečeno, kofein způsobuje dehydrataci, což zdravému a mladistvému vzhled neprospívá. Kosmetické přípravky obsahují kofein v takové míře, aby působil proti otokům způsobeným nadmírou vody v dané oblasti, ale zároveň hydratační látky, které nedovolí pokožce ztratit vodu.
Stimulující vůně kávy
Také při výrobě parfémů hraje káva důležitou roli. Její aroma stimuluje smysl, navíc si náš mozek spojuje tuto vůni s příjemnými prožitky.
Zcela podvědomě se začnete cítit bezpečně, odpočatě a plni energie, což vede až k afrodiziakálním účinkům. Proto chcete-li kolem sebe nenápadně šířit pohodu a pozitivní emoce, obklopte se hřejivou vůní kávy.
Čokoláda – hvězda mezi kosmetickými ingrediencemi
Všimli jste si, kolik značek přišlo a stále přichází na trh s čokoládovými řadami? Důvod je zcela jednoduchý. Čokoláda zcela pohlcuje naši smysl, náš mozek její aroma vnímá mimořádně příznivě a ovlivňuje naše chování. Jen málokdo přece hříšně dobré pochoutce odolá.
Ovšem kakaové boby se nepoužívají pouze kvůli aroma. Již staří Aztékové je využívali ve svých zkrášlujících rituálech.
Silná zbraň proti volným radikálům i stresu
Kakao představuje silný antioxidant, dokáže bojovat proti volným radikálům, a má tak příznivý efekt na stárnutí buněk. Stejně jako káva i kakao obsahuje cenný kofein, v tělové kosmetice se proto používá pro zlepšení vzhledu pokožky celého těla i jako účinná relaxační látka.
Nesmíme opomenout také obsah serotoninu a endorfinů, které pozitivně působí proti stresu. Nemluvě o magnéziu a vitaminu B1, ty mají zase vyhlazující efekt na pokožku. Po použití těchto přípravků se prostě budete cítit a vypadat dobře.
Nebojte se čokolády. Akné nezpůsobuje, ale léčí
Pověry o škodlivosti čokolády a kakaa v souvislosti se vznikem akné již dávno vzaly za své. Dnešní moderní kosmetika naopak kakaové výtažky obsahuje právě proto, že efektivně působí proti zánětům v kůži a léčí pupínky i podráždění. Navíc podle lékařů nemá při aplikaci na pokožku žádné alergické vlastnosti.
Pozor však, nepleťte si pravou čokoládu s tou mléčnou. Ta pouze příjemně voní, ale benefity na pokožku nečekejte. Pořádná dávka blahodárných látek pochází pouze z kakaových bobů, ty jsou napěchované těmi správnými ingrediencemi.
Gurmánská vůně, které podlehnete
Jde-li o použití čokolády a kakaového aroma v parfémech, nemůžete prakticky sáhnout vedle, potřebujete-li se zrelaxovat, uvolnit a tak trochu si zahřešit. Pozitivní emoce, které vůně čokolády vyvolává, využívají tvůrci parfémů v nemalé míře. Dokonce v roce 1992 vznikla zcela nová kategorie vůní, když francouzský módní návrhář Thierry Mugler představil svou dnes již ikonickou vůni Angel postavenou na silných akordech čokolády.
Gurmánské vůně se v poslední době opět stávají velmi vyhledávanými právě pro příjemné pocity, které evokují. Parfémy s aroma hořké čokolády však nejsou pro každého. Chcete-li splynout s davem, raději po nich nesahejte.
Jsou totiž určeny k tomu, aby upoutaly pozornost a rozdmýchaly silné emoce. Je-li pro vás taková výzva moc, ale přesto chcete využívat benefitů čokoládového aroma, sáhněte po vonné svíčce a provoňte prostor kolem sebe.
Parfémy na Arome.czObjevte ty nejlepší parfémy. Arome vás provede články, hodnocením, diskusemi i katalogem parfémů a kosmetiky. |