Doporučujeme

Kaše vůbec nemusí být jen nasladko, vyzkoušejte třeba tu s lilkem a rajčaty.

Kaše vůbec nemusí být jen nasladko, vyzkoušejte třeba tu s lilkem a rajčaty. | foto: Petra Novotná, Vtipné kaše (Smart Press)

Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

  • 36
Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web designerky a dvojnásobné maminky Věry Strnadové, která jejich umění vypilovala k naprosté dokonalosti.

Z její nové kuchařky Vtipné kaše, kde najdete kromě receptů také spoustu zajímavého povídání o ingrediencích, chutích a možnostech přípravy těch nejroztodivnějších kašiček, jsme pro vás vybrali dva slané a jeden sladký vzorek.

Sama autorka přiznává, že k její lásce ke kaším vedla dlouhá a trnitá cesta přes čokoládové sušenky, bagety ze stánku nebo párky v rohlíku.

Do dvaceti let prý nevařila a její tělo jí dávalo spoustu signálů, že by měla se svou životosprávou něco dělat.

Teprve vážnější zdravotní potíže ji však přiměly k větším změnám. Dnes Věře Strnadové kouzlení v kuchyni přináší nejen fyzickou a duševní rovnováhu a nové zdravější chutě, ale také odhodlání inspirovat ostatní. Tak dobrou chuť!

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem

Ingredience na 3 porce:

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 80 g jáhel
  • 360 g neloupané máslové dýně
  • 4 špetky hořčičného semínka
  • extra panenský olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
  • Na pesto:
  • několik snítek petrželky
  • několik koleček pórku
  • hrst vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • sýr parmazánového typu
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Jáhly vsypeme do hrnku a spaříme je horkou vodou. Poté vodu slijeme a ještě jednou opakujeme. Zbavíme se tím případné hořkosti. Propláchnuté jáhly vložíme do rendlíku, zalijeme je 500 ml vody nebo vývaru a přidáme hořčičná semínka.
  2. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji k jáhlám, přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a vaříme asi 20 minut. Obsah už bude rozvařený, ale v rendlíku bude stále patrná tekutina.
  3. Mezitím v mixéru smícháme všechny suroviny na pesto a umixujeme.
  4. Hotovou jáhlovou kaši můžeme podávat buď nerozmixovanou, anebo vezmeme ponorný mixér a trošku ji v rendlíku rozmixujeme. Podáváme s pestem posypanou sýrem parmazánového typu.

Rýžová kaše kokosová s čokoládou

Ingredience na 2 porce:

Rýžová kaše kokosová s čokoládou
  • 500 ml kokosového mléka
  • 120 g rýže pomleté nahrubo (nebo rýžových vloček)
  • rozvar z datlí dle chuti
  • 2 lžičky kešu krému
  • 40 g 70% čokolády (polovina do kaše a polovina na kaši)
  • špetka soli
  • případně sušené chilli vločky a trocha javorového sirupu
  • Na kešu krém:
  • 20 g kešu ořechů
  • špetka soli
  • Na rozvar z datlí:
  • 10 velkých sušených datlí
  • 1 bio citron (není nutno)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme kešu krém. Ořechy krátce nasucho orestujeme na pánvi se silným dnem. Jakmile se rozvoní a začnou chytat tmavý tón, přendáme je na talíř a necháme vychladnout. Pak je se špetkou soli rozmixujeme. Mixér se bude zahřívat, tak je třeba ho zastavovat a stírat krém ze stěn. Čím déle mixujeme, tím krémovější je konzistence. Můžeme si také krém připravit ve větším množství do zásoby, přendat ho do skleničky a uchovávat v lednici.
  2. Pak se pustíme do rozvaru z datlí. Dáme je do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad datle. Podle chuti přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 10 minut. V rendlíčku bude ještě asi polovina tekutiny. Necháme zchladnout a rozmixujeme.
  3. Když máme suroviny připravené, můžeme připravit kaši. Do rendlíku dáme kokosové mléko, sůl a nahrubo pomletou rýži nebo rýžové vločky. Za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za častého míchání vaříme do zhoustnutí.
  4. Do hotové kaše zamícháme polovinu rozlámané čokolády. Navrch přidáme rozvar z datlí, lžičku kešu krému a také, chcete-li, chilli vločky a javorový sirup.

Tip: Rýže má chladivý účinek a sladkou chuť. Hodí se do teplého počasí, což kokosové mléko také. Protiváhu tvoří zahřívací čokoláda a chilli.

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty

Ingredience na 2 porce:

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
  • 100 ml kvalitního bílého vína
  • 80 g bulguru
  • 40 g teffu (zdravé bezlepkové pseudoobiloviny původem z Afriky)
  • 140 g lilku
  • 100 g rajčat
  • panenský olivový olej
  • 2 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana či tymiánu
  • špetka tmavého třtinového cukru
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať nebo pažitka
  • piniová semínka (nemusejí být)

Pracovní postup:

  1. Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a krátce na něm lilek orestujeme. Přidáme omytá a nakrájená rajčata a ještě 2 minuty restujeme.
  2. Pak přidáme víno a necháme jej asi minutu odpařit. Bulgur a teff propláchneme vodou a přidáme do pánve.
  3. Přisypeme oregano nebo tymián, špetku cukru a 200 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme až do chvíle, kdy se tekutina odpaří. Trvá to 5 až 10 minut.
  4. Hotovou kaši ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, případně piniovými semínky.

Tip: Skvělá letní kombinace, kterou lehce zvládnete připravit i na cestách v kempu.


  • Vybrali jsme pro Vás