Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

  0:02aktualizováno  0:02
Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web designerky a dvojnásobné maminky Věry Strnadové, která jejich umění vypilovala k naprosté dokonalosti.

Kaše vůbec nemusí být jen nasladko, vyzkoušejte třeba tu s lilkem a rajčaty. | foto: Petra Novotná, Vtipné kaše (Smart Press)

Z její nové kuchařky Vtipné kaše, kde najdete kromě receptů také spoustu zajímavého povídání o ingrediencích, chutích a možnostech přípravy těch nejroztodivnějších kašiček, jsme pro vás vybrali dva slané a jeden sladký vzorek.

Fotogalerie

Sama autorka přiznává, že k její lásce ke kaším vedla dlouhá a trnitá cesta přes čokoládové sušenky, bagety ze stánku nebo párky v rohlíku.

Do dvaceti let prý nevařila a její tělo jí dávalo spoustu signálů, že by měla se svou životosprávou něco dělat.

Teprve vážnější zdravotní potíže ji však přiměly k větším změnám. Dnes Věře Strnadové kouzlení v kuchyni přináší nejen fyzickou a duševní rovnováhu a nové zdravější chutě, ale také odhodlání inspirovat ostatní. Tak dobrou chuť!

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem

Ingredience na 3 porce:

Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 80 g jáhel
  • 360 g neloupané máslové dýně
  • 4 špetky hořčičného semínka
  • extra panenský olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
  • Na pesto:
  • několik snítek petrželky
  • několik koleček pórku
  • hrst vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • sýr parmazánového typu
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Jáhly vsypeme do hrnku a spaříme je horkou vodou. Poté vodu slijeme a ještě jednou opakujeme. Zbavíme se tím případné hořkosti. Propláchnuté jáhly vložíme do rendlíku, zalijeme je 500 ml vody nebo vývaru a přidáme hořčičná semínka.
  2. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ji k jáhlám, přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a vaříme asi 20 minut. Obsah už bude rozvařený, ale v rendlíku bude stále patrná tekutina.
  3. Mezitím v mixéru smícháme všechny suroviny na pesto a umixujeme.
  4. Hotovou jáhlovou kaši můžeme podávat buď nerozmixovanou, anebo vezmeme ponorný mixér a trošku ji v rendlíku rozmixujeme. Podáváme s pestem posypanou sýrem parmazánového typu.

Rýžová kaše kokosová s čokoládou

Ingredience na 2 porce:

Rýžová kaše kokosová s čokoládou
  • 500 ml kokosového mléka
  • 120 g rýže pomleté nahrubo (nebo rýžových vloček)
  • rozvar z datlí dle chuti
  • 2 lžičky kešu krému
  • 40 g 70% čokolády (polovina do kaše a polovina na kaši)
  • špetka soli
  • případně sušené chilli vločky a trocha javorového sirupu
  • Na kešu krém:
  • 20 g kešu ořechů
  • špetka soli
  • Na rozvar z datlí:
  • 10 velkých sušených datlí
  • 1 bio citron (není nutno)

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme kešu krém. Ořechy krátce nasucho orestujeme na pánvi se silným dnem. Jakmile se rozvoní a začnou chytat tmavý tón, přendáme je na talíř a necháme vychladnout. Pak je se špetkou soli rozmixujeme. Mixér se bude zahřívat, tak je třeba ho zastavovat a stírat krém ze stěn. Čím déle mixujeme, tím krémovější je konzistence. Můžeme si také krém připravit ve větším množství do zásoby, přendat ho do skleničky a uchovávat v lednici.
  2. Pak se pustíme do rozvaru z datlí. Dáme je do rendlíku a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad datle. Podle chuti přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 10 minut. V rendlíčku bude ještě asi polovina tekutiny. Necháme zchladnout a rozmixujeme.
  3. Když máme suroviny připravené, můžeme připravit kaši. Do rendlíku dáme kokosové mléko, sůl a nahrubo pomletou rýži nebo rýžové vločky. Za občasného míchání přivedeme k varu, stáhneme plamen a za častého míchání vaříme do zhoustnutí.
  4. Do hotové kaše zamícháme polovinu rozlámané čokolády. Navrch přidáme rozvar z datlí, lžičku kešu krému a také, chcete-li, chilli vločky a javorový sirup.

Tip: Rýže má chladivý účinek a sladkou chuť. Hodí se do teplého počasí, což kokosové mléko také. Protiváhu tvoří zahřívací čokoláda a chilli.

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty

Ingredience na 2 porce:

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
  • 100 ml kvalitního bílého vína
  • 80 g bulguru
  • 40 g teffu (zdravé bezlepkové pseudoobiloviny původem z Afriky)
  • 140 g lilku
  • 100 g rajčat
  • panenský olivový olej
  • 2 lžičky čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana či tymiánu
  • špetka tmavého třtinového cukru
  • sůl
  • čerstvá petrželová nať nebo pažitka
  • piniová semínka (nemusejí být)

Pracovní postup:

  1. Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a krátce na něm lilek orestujeme. Přidáme omytá a nakrájená rajčata a ještě 2 minuty restujeme.
  2. Pak přidáme víno a necháme jej asi minutu odpařit. Bulgur a teff propláchneme vodou a přidáme do pánve.
  3. Přisypeme oregano nebo tymián, špetku cukru a 200 ml vody. Osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme až do chvíle, kdy se tekutina odpaří. Trvá to 5 až 10 minut.
  4. Hotovou kaši ozdobíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, případně piniovými semínky.

Tip: Skvělá letní kombinace, kterou lehce zvládnete připravit i na cestách v kempu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.