Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste nové vánoční cukroví: bezlepkové sušenky ze Sardinie

  0:10aktualizováno  0:10
Novinářka Karolina Konečná už od dětství miluje Sardinii a teď si konečně splnila svůj sen. Vydala Kuchařku z ostrova Sardinie. Místo klasického vánočního cukroví zkuste třeba bezlepkové mandlové sušenky, kterým se na druhém největším italském ostrově říká Amareti.

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky z Kuchařky z ostrova Sardinie

Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

Co potřebujete:
170 g oloupaných mandlí (ideálně 160 g normálních, 10 g hořkých)
140 g moučkového cukru
1 bílek
špetka soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička vanilkové esence
krupicový cukr na obalení
celé mandle na ozdobu

Čtěte v pondělí

Čokoládové crinkles

Dalších 7 receptů na bezlepkové cukroví najdete v pondělním tištěném vydání Ona Dnes, která vychází jako příloha deníku MF DNES.

Postup:
1. Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a vanilkovou esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.

2. Do větší misky si nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

3. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě.

4. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Pusinky

Pusinky podle Kuchařky z ostrova Sardinie

Pusinky dělám určitě třicetkrát do roka. Syn Hugo si je drobí do šlehačky, přimíchá maliny a kakao a září štěstím. Absolutním štěstím.

Co potřebujete:
4 bílky
70 g krupicového cukru
1 citron, kůra jemně nastrouhaná
240 g cukru moučka
70 g hrubě namletých mandlí
bílé, barvené a stříbrné cukrářské zdobení

Kuchařka z ostrova Sardinie

Další sardské recepty najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie: www.kucharkazostrova.cz

Postup:
1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh – nejprve bílky šlehejte samotné, když se vytvoří hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Opatrně vmíchejte jemně nastrouhanou citronovou kůru a poté i moučkový cukr a nad párou šlehejte dokud není směs lesklá.

2. Rychle vmíchejte mandle, směs přendejte do cukrářského sáčku se širší řezanou ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte pusinky.

3. Posypte cukrářským zdobením a sušte při 100°C asi 1 hodinu. Upečené pusinky poznáte tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.

Autoři:




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.