Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste nové vánoční cukroví: bezlepkové sušenky ze Sardinie

  0:10aktualizováno  0:10
Novinářka Karolina Konečná už od dětství miluje Sardinii a teď si konečně splnila svůj sen. Vydala Kuchařku z ostrova Sardinie. Místo klasického vánočního cukroví zkuste třeba bezlepkové mandlové sušenky, kterým se na druhém největším italském ostrově říká Amareti.

Mandlové sušenky

Mandlové sušenky z Kuchařky z ostrova Sardinie

Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

Co potřebujete:
170 g oloupaných mandlí (ideálně 160 g normálních, 10 g hořkých)
140 g moučkového cukru
1 bílek
špetka soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička vanilkové esence
krupicový cukr na obalení
celé mandle na ozdobu

Čtěte v pondělí

Čokoládové crinkles

Dalších 7 receptů na bezlepkové cukroví najdete v pondělním tištěném vydání Ona Dnes, která vychází jako příloha deníku MF DNES.

Postup:
1. Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a vanilkovou esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.

2. Do větší misky si nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

3. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě.

4. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Pusinky

Pusinky podle Kuchařky z ostrova Sardinie

Pusinky dělám určitě třicetkrát do roka. Syn Hugo si je drobí do šlehačky, přimíchá maliny a kakao a září štěstím. Absolutním štěstím.

Co potřebujete:
4 bílky
70 g krupicového cukru
1 citron, kůra jemně nastrouhaná
240 g cukru moučka
70 g hrubě namletých mandlí
bílé, barvené a stříbrné cukrářské zdobení

Kuchařka z ostrova Sardinie

Další sardské recepty najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie: www.kucharkazostrova.cz

Postup:
1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh – nejprve bílky šlehejte samotné, když se vytvoří hustá pěna, přidejte krupicový cukr a došlehejte dotuha. Opatrně vmíchejte jemně nastrouhanou citronovou kůru a poté i moučkový cukr a nad párou šlehejte dokud není směs lesklá.

2. Rychle vmíchejte mandle, směs přendejte do cukrářského sáčku se širší řezanou ozdobnou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte pusinky.

3. Posypte cukrářským zdobením a sušte při 100°C asi 1 hodinu. Upečené pusinky poznáte tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.

Autoři:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Některé pomůcky pro děti zpomalují jejich vývoj, raději se jim vyhněte

Vibrační i normální lehátka dítě na chvíli zbaví, ale neumožňují mu volný pohyb...

Rodiče jsou ochotni do nejrůznějších hraček, potřeb a dalších věcí pro své ratolesti investovat neuvěřitelné částky....

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...



Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...



Najdete na iDNES.cz