Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Karkulčina bábovka, sekyrková polévka. Překvapte jídly z pohádek

  1:03aktualizováno  1:03
Třeba se blíží narozeniny vašeho dítěte a zatím marně přemýšlíte, čím ho překvapit. Nebo se sami chcete aspoň na pár desítek minut vrátit do dětských let. Pak hledejte inspiraci v našich jídlech z říše za sedmero horami...

Houstičky Císařova pekaře

Houstičky Císařova pekaře.Příprava: 100 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1,5 lžičky sušeného droždí
* 300 ml mléka
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžička soli
* 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného másla
* 500 g hladké mouky
* 1 vejce
* kmín
* hrubozrnná sůl

1. Připravíme si kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru.
2. Vzešlý kvásek promícháme s máslem a osolenou moukou a vypracujeme těsto, které necháme vykynout asi hodinu.
3. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na pruhy, které zpracujeme na válečky a z těch zapleteme houstičky. Pomašlujeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Houstičky necháme ještě na plechu pokrytém pečicím papírem vykynout asi 15 až 20 minut a pak pečeme 20 minut dozlatova.

Karkulčina bábovka

Karkulčina bábovka.Příprava: 30 minut + pečení 60 minut

Pro 4 osoby

* 450 g hrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 5 velkých vajec
* 1 vanilkový cukr
* 300 g cukru krupice
* 180 g másla
* 250 ml plnotučného mléka

1. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme trochou hrubé mouky. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Mouku přesejeme a promícháme s práškem do pečiva.
3. Z bílků a vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh.
4. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme máslo, mléko a jemně přimícháme sníh a mouku.
5. Těsto nalijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě. Po hodině vyzkoušíme špejlí, jestli je těsto upečené, a případně necháme bábovku ještě dojít.

NÁŠ TIP

Bábovku ozdobte polevou z 200 g moučkového cukru, 3 lžic malinového sirupu a 1 lžíce horké vody.

Jiříkův had

Jiříkův had.Příprava: 30 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 vejce
* kousek pórku
* 400 g listového těsta
* 200 g šunky
* 100 g anglické slaniny
* 250 g lučiny
* sůl, pepř
* 2 kuličky nového koření nebo jalovce, hřebíčky
* ředkvičky

1. Jedno vejce uvaříme natvrdo, druhé rozšleháme vidličkou.
Pórek nakrájíme na tenká kolečka.
2. Listové těsto si rozdělíme na dvě části, obě vyválíme na delší obdélníky. Na větším pruhu pečicího papíru oba obdélníky spojíme.
3. Dlouhý plát těsta poklademe střídavě plátky šunky a anglické slaniny, na jeden konec hada položíme polovinu vejce jako hlavu, šunku posypeme rozdrobenou lučinou, nasekaným pórkem a zbylým nasekaným uvařeným vejcem. Osolíme, opepříme a svineme do závinu. Hada stočíme, přitiskneme na hlavu oči a pomažeme rozšlehaným vejcem. 3
4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Hada na pečicím papíře přeneseme na plech, přebytečný papír odstřihneme a pečeme dozlatova 25-30 minut.
5. Z ředkvičky seřízneme část slupky a uděláme z ní hadí jazyk.

NÁŠ TIP

Rozšlehané vajíčko rozdělte, obarvěte různým potravinářským barvivem a nechte děti hada pomalovat jako zmiji nebo užovku. Naplnit hada můžete také špenátem, česnekem a jinými druhy sýra.

Buchty hloupého Honzy

Buchty hloupého Honzy.Příprava: 90 minut + pečení 30-35 minut

Pro 4 osoby

* 250 ml mléka
* 1 kostka droždí
* 2 lžíce cukru krystal
* 2 žloutky
* 500 g hladké nebo polohrubé mouky
* 120 g másla
* špetka soli
* povidla

1. Z trochy ohřátého mléka, rozdrobeného droždí a cukru uděláme kvásek.
2. Kvásek promícháme s mlékem, žloutky, moukou, polovinou rozpuštěného másla a solí. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu kynout.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vymažeme částí másla. Vykynuté těsto rozprostřeme na pomoučněný vál, rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec dáme lžíci povidel a těsto spojíme.
4. Buchty ukládáme na plech spojem dolů, potíráme je rozpuštěným máslem, aby se neslepily, a necháme je ještě asi 15 minut kynout na plechu.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě, po deseti minutách teplotu snížíme o deset stupňů a dopékáme dalších 20-25 minut.

NÁŠ TIP

Náplň z 250 g tvarohu, 1 žloutku, 2 lžic moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a 2 lžic rozinek.

Kaše Hrnečku, vař!

Kaše Hrnečku, vař!Příprava: 5 minut + vaření 8-10 minut

Pro 4 osoby

* 1 l mléka
* špetka soli
* 1 lžíce cukru krupice
* 120 g krupice
* 1 lžíce másla

1. Mléko osolíme a osladíme, přivedeme k varu.
2. Do vroucího mléka malým pramínkem přisypáváme krupici a za stálého míchání povaříme asi 8 minut do zhoustnutí.
3. Kaši můžeme případně naředit trochou horkého mléka.
4. Do kaše přimícháme máslo a rozdělíme do talířů.

NÁŠ TIP

* Podáváme ozdobenou plátkem másla, skořicí nebo kakaem a cukrem.
* Vyzkoušejte i jiné obdoby krupicové kaše, jako je pohanková, ovesná, jáhlová.
* Při zdobení kaše se meze nekladou, kromě klasického kakaa ji můžete podávat se sušeným ovocem, lentilkami, ořechy, čokoládou...
* Kaše dnes seženete i v instantní formě, jejich příprava vám nezabere víc než pět minut.

Povidla Křemílka a Vochomůrky

Povidla Křemílka a Vochomůrky.Příprava: 12 hodin / vaření 3 hodiny

Pro 4 osoby

* 5 kg švestek
* 100 ml octa
* 100 ml rumu

1. Vyzrálé švestky omyjeme, odstraníme pecky a umeleme nebo rozmixujeme.
2. Umleté švestky rozmícháme s octem a necháme přes noc v chladu.
3. Troubu předehřejeme na 100 °C, umleté švestky přelijeme na pekáč a bez míchání necháme směs v troubě probublávat 3-4 hodiny. Povidla by měla být tužší a padat z vařečky v kusech.
4. Do povidel přimícháme rum a naplníme jimi čisté, suché nahřáté sklenice, které uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pomazánka Dr. Voštěpa

Pomazánka Dr. Voštěpa.Příprava: 15 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 100 g tvarůžků
* 1 jarní cibulka
* 250 g smetanového sýra Buko
* 2 lžíce zakysané smetany
* sůl
* mletý kmín
* pažitka

1. Tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulku omyjeme a nahrubo nasekáme.
2. Smetanový sýr utřeme se zakysanou smetanou, solí a mletým kmínem.
3. Ochucený sýr promícháme s nastrouhanými tvarůžky, s nasekanou jarní cibulkou a necháme alespoň hodinu odležet v chladničce.
4. Pomazánku mažeme na čerstvý křupavý chléb a posypeme nakrájenou čerstvou pažitkou.

Já, koblížek

Já, koblížek.Příprava: 90 minut + smažení 10 minut

Na asi 20 koblih

* 30 g droždí
* 50 g cukru krupice
* 500 g hladké mouky
* 250 ml mléka
* 50 g másla
* 5 žloutků
* 2 lžíce rumu
* sůl
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 1 sklenička marmelády
* olej
* moučkový cukr

1. Droždí rozdrobíme nebo utřeme se lžící cukru, lžící mouky, trochou mléka a necháme vzejít kvásek.
2. Změklé máslo utřeme se zbytkem cukru, přimícháme žloutky, kvásek, rum, sůl, citronovou kůru, mouku a mléko a zpracujeme na hladké těsto.
3. Těsto necháme hodinu vykynout a na pomoučněném vále je rozválíme na centimetr silnou placku, ze které pomoučněnou sklenicí vykrajujeme kolečka.
4. Středy poloviny koleček poklademe lžičkou marmelády, zakryjeme druhou polovinou a okraje spojíme. Koblihy necháme kynout 15 minut.
5. Smažíme v horkém oleji dozlatova po obou stranách asi 4 -6 minut.

Sekyrová polévka

Sekyrová polévka.Příprava: 15 minut / vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 250 g uzeného masa
* 1,5 l vody
* sůl
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 bobkový list
* 1 cibule
* 1 lžíce oleje
* 100 g krup
* 1 mrkev
* 1 malá petržel
* kousek celeru
* 1 stroužek česneku
* čerstvá pažitka

1. Opláchnuté uzené maso dáme do osolené vody, přidáme koření, celou oloupanou cibuli a vaříme doměkka.
2. Na rozpáleném oleji osmahneme kroupy zalijeme je studenou vodou a uvaříme je.
3. Vývar přecedíme, přidáme do něj na kousky nakrájenou zeleninu a vaříme, dokud není zelenina měkká.
4. Do hotové polévky přidáme scezené uvařené kroupy, nakrájené uzené maso, dochutíme solí, utřeným česnekem, nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.