náhledy
Chléb s tmavou kůrkou sice vypadá lákavě, ale právě ten si nekupujte. Raději si vyberte méně vypečený, bude mít totiž menší množství karcinogenního akrylamidu.
Autor: Profimedia.cz
I u sušenek platí, že čím jsou světlejší, tím obsahují menší množství akrylamidu. Tmavým kusům se proto raději vyhněte.
Autor: Profimedia.cz
I v cereáliích se nachází karcinogenní akrylamid. Více ho je v těch z pšenice, ječmene a ovsa. Méně pak v lupíncích z kukuřice či rýže.
Autor: Profimedia.cz
Chipsy i hranolky si raději odpusťte. Tělu nijak neprospívají a ty připečené v sobě navíc mají velké množství akrylamidu, který může zvyšovat riziko rakoviny.
Autor: Profimedia.cz
Akrylamid je obsažen i v kávě, zejména v té méně pražené. Nejvyšší množství akrylamidu se totiž tvoří ihned během počátečního kroku pražení a na konci pražení jeho množství klesá z důvodu odpařování nebo polymerizace. Takže čím je káva více pražená, tím obsahuje menší množství karcinogenního akrylamidu.
Autor: Profimedia.cz