Karbanátky: recepty podle Pohlreicha a Babici

  16:02
Na karbanátek s bramborovou kaší jsme se zeptali dvou populárních kuchařů. Na Nově lahodí víc než milionu diváků a pije krev několika kritikům - Jiří Babica a jeho dobroty. Prima nasadila do boje šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Kdo uvaří lépe tak jednoduchý recept jako je karbanátek s bramborovou kaší?

Televizní rivalové: Zdeněk Pohlreich a Jiří Babica | foto: Koláž MF DNES

Recept podle Pohlreicha

Poraďte, jak udělat nejlepší karbanátek.

Předně bych nakoupil různé druhy masa a sám si je umlel. Zcela jistě bych nekupoval nějakou hotovou směs. Její ideální složení se musí vytestovat až v kuchyni.

Předpokládám, ze kaši byste nevyráběl z prášku.

No dovolte!

Dal byste navrch osmaženou cibulku?

Na smažený karbanátek bych smaženou cibulku nedal.

Přiložil byste kyselou okurku?

Salát by byl asi vhodnější než nakládaná okurka. I ta je však vhodná.

Snažil byste se jídlo ozvláštnit dotekem génia? Třeba nezvyklým kořením?

S tím se obraťte spíš na pana Babicu. Mně třeba připadá karbanátek s kaší geniální sám o sobě.

Zdeněk Pohlreich

Narodil se 10. dubna 1957, ženatý, má syna. Před dvaceti lety emigroval, byl šéfkuchařem v restauraci La Guillotine v Adelaide. Po návratu nastoupil do pražského hotelu Renaissance, pak byl šéfkuchařem v hotelech Villa Voyta, Radisson SAS, Marriott. Nyní provozuje restaurace Café Imperial a Divinis.

VIDEO

V první kuchařské show vařila žena, dnes v nich muži žehlí tortilly

Ač by se mohlo zdát, že kuchařské show jsou záležitostí několika posledních let, opak je pravdou. Před kamerou se poprvé vařilo už před víc než půl stoletím. To jen Češi na to, že se dá vařit zábavně, přišli se zpožděním. Ale zase si to patřičně užívají: momentálně hned na několika kanálech současně.

Recept podle Babici:

Jaké suroviny byste použil na karbanátky s bramborovou kaší?

Když je chceme mít šťavnatější, použijeme dvě třetiny vepřové plece a zbytek hovězího. Můžete udělat i rybí, drůbeží, ze zvěřiny, výborné jsou i z telecího.

Jak byste tedy postupoval?

Pět set gramů mletého masa, dva rohlíky, jedna střední cibule, dvě vejce, dva stroužky česneku, dvě lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, sádlo, olej na smažení. Rohlíky namočíme na pět minut do vody, scedíme a vymačkáme. Vše smícháme, namočíme si ruce, tvoříme karbanátky a vkládáme do rozpáleného sádla. Smažíme dozlatova. A bramborová kaše: šest středních brambor, lžíce másla, šálek horkého mléka, sůl. Brambory osolíme, uvaříme, scedíme, rozšťoucháme, přidáme máslo, smícháme a pomalu šleháme. Přidáváme horké mléko a zase vesele rychle šleháme, popřípadě dosolíme.

Dal byste na kaši osmaženou cibulku? Pokud ano, na čem byste ji smažil?

Je zbytečná, protože je už dostatek cibule v karbanátku. Spíš bych použil zelenou petrželku.

Pokusil byste se karbanátkovou směs ozvláštnit neobvyklým kořením? Uveďte nějaký nápad.

Tam je nápadů donekonečna. Ukazoval jsem to už ve svém pořadu. Za osm minut jsme udělali pět druhů karbanátků. Jako koření jsme použili třeba bazalku, oregano, kari, kmín, rozmarýn, tymián... Je to opravdu záležitost chuti.

Jiří Babica

Narodil se 1. května 1961, ženatý, má dceru a syna.  Jako kuchař se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador, devět let vařil v Alcronu. Po roce 1989 začal vařit v Německu, nejdéle v restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Před čtyřmi lety se vrátil do Prahy. Nyní provozuje servis s lyžařskými potřebami.

Čtěte v magazínu DNES

Ilustrační foto

Proč kritici nemají rádi Jiřího Babicu? Proč Zdeněk Pohlreich nesnáší kečup? Celé téma čtěte v Magazínu DNES

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...