Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Karbanátky podle Babici a Pohlreicha

  16:02aktualizováno  16:02
Na Nově lahodí víc než milionu diváků a pije krev několika kritikům - Jiří Babica a jeho dobroty. Prima nasadila do boje šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Zeptali jsme se obou: Jak byste uvařili tak jednoduché jídlo, jako je bramborová kaše s karbanátkem?

Televizní rivalové: Zdeněk Pohlreich a Jiří Babica | foto: Koláž MF DNES

Recept podle Pohlreicha

Poraďte, jak udělat nejlepší karbanátek.

Předně bych nakoupil různé druhy masa a sám si je umlel. Zcela jistě bych nekupoval nějakou hotovou směs. Její ideální složení se musí vytestovat až v kuchyni.

Předpokládám, ze kaši byste nevyráběl z prášku.

No dovolte!

Dal byste navrch osmaženou cibulku?

Na smažený karbanátek bych smaženou cibulku nedal.

Přiložil byste kyselou okurku?

Salát by byl asi vhodnější než nakládaná okurka. I ta je však vhodná.

Snažil byste se jídlo ozvláštnit dotekem génia? Třeba nezvyklým kořením?

S tím se obraťte spíš na pana Babicu. Mně třeba připadá karbanátek s kaší geniální sám o sobě.

Zdeněk Pohlreich

Narodil se 10. dubna 1957, ženatý, má syna. Před dvaceti lety emigroval, byl šéfkuchařem v restauraci La Guillotine v Adelaide. Po návratu nastoupil do pražského hotelu Renaissance, pak byl šéfkuchařem v hotelech Villa Voyta, Radisson SAS, Marriott. Nyní provozuje restaurace Café Imperial a Divinis.

VIDEO

V první kuchařské show vařila žena, dnes v nich muži žehlí tortilly

Ač by se mohlo zdát, že kuchařské show jsou záležitostí několika posledních let, opak je pravdou. Před kamerou se poprvé vařilo už před víc než půl stoletím. To jen Češi na to, že se dá vařit zábavně, přišli se zpožděním. Ale zase si to patřičně užívají: momentálně hned na několika kanálech současně.

 

Recept podle Babici:

Jaké suroviny byste použil na karbanátky s bramborovou kaší?

Když je chceme mít šťavnatější, použijeme dvě třetiny vepřové plece a zbytek hovězího. Můžete udělat i rybí, drůbeží, ze zvěřiny, výborné jsou i z telecího.

Jak byste tedy postupoval?

Pět set gramů mletého masa, dva rohlíky, jedna střední cibule, dvě vejce, dva stroužky česneku, dvě lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, sádlo, olej na smažení. Rohlíky namočíme na pět minut do vody, scedíme a vymačkáme. Vše smícháme, namočíme si ruce, tvoříme karbanátky a vkládáme do rozpáleného sádla. Smažíme dozlatova. A bramborová kaše: šest středních brambor, lžíce másla, šálek horkého mléka, sůl. Brambory osolíme, uvaříme, scedíme, rozšťoucháme, přidáme máslo, smícháme a pomalu šleháme. Přidáváme horké mléko a zase vesele rychle šleháme, popřípadě dosolíme.

Dal byste na kaši osmaženou cibulku? Pokud ano, na čem byste ji smažil?

Je zbytečná, protože je už dostatek cibule v karbanátku. Spíš bych použil zelenou petrželku.

Pokusil byste se karbanátkovou směs ozvláštnit neobvyklým kořením? Uveďte nějaký nápad.

Tam je nápadů donekonečna. Ukazoval jsem to už ve svém pořadu. Za osm minut jsme udělali pět druhů karbanátků. Jako koření jsme použili třeba bazalku, oregano, kari, kmín, rozmarýn, tymián... Je to opravdu záležitost chuti.

Jiří Babica

Narodil se 1. května 1961, ženatý, má dceru a syna.  Jako kuchař se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador, devět let vařil v Alcronu. Po roce 1989 začal vařit v Německu, nejdéle v restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Před čtyřmi lety se vrátil do Prahy. Nyní provozuje servis s lyžařskými potřebami.

Čtěte v magazínu DNES

Ilustrační foto

Proč kritici nemají rádi Jiřího Babicu? Proč Zdeněk Pohlreich nesnáší kečup? Celé téma čtěte v Magazínu DNES







Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.