Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kapr třikrát jinak a další rybí recepty

  2:38aktualizováno  2:38
Kdysi to byl jen vánoční kapr a v létě občas pstruh, ale konzumace a oblíbenost ryb u nás roste rychlostí lovící štiky. Ryby jsou zdravé, dietní a dobré, co víc dodat.

Smažený kapr | foto: Isifa

Pstruh po mlynářsku s mandlemi

Pstruh po mlynářsku s mandlemi.

Příprava: 10 minut + vaření 10-15 minut

Pro 4 osoby

• 4 menší vykuchaní pstruzi
• 4 lžičky citronové šťávy
• sůl
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 lžička sladké papriky
• olej
• 4 lžíce másla
• hrst mandlových lupínků

1. Pstruhy omyjeme a dobře osušíme.
2. Pokapeme je citronovou šťávou zevnitř i zvenku a osolíme.
3. Hladkou mouku promícháme se sladkou paprikou a pstruhy v ní obalíme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej a pstruhy na něm opečeme 5-7 minut po každé straně.
5. Na menší pánvi rozehřejeme máslo a mandlové lupínky na něm dozlatova opečeme.
6. Hotové pstruhy přelijeme máslem s mandlemi a podáváme nejlépe s vařenými novými bramborami a čerstvou nasekanou petrželkou.

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky.

Příprava: 60 minut + smažení 30 minut

Pro 4-6 osob

• 2 housky
• 200 ml mléka
• 1 kg rybího masa (např. stažený vykoštěný kapr)
• sůl
• pepř
• sladká paprika
• 4 vejce
• 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
• strouhanka
• hladká mouka

1. Housky nakrájíme na plátky, zalijeme je teplým mlékem a necháme je nasáknout.
2. Omyté rybí maso nakrájíme na kostky a umeleme je nebo rozmixujeme.
3. Housku vymačkáme, přidáme do mletého masa, ochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou, přidáme 2 vejce, nasekanou petrželku a promícháme. Směs na karbanátky můžeme zahustit trochou strouhanky a necháme ji odležet půl hodiny v chladu.
4. Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných zbylých vejcích a strouhance a smažíme je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Kapr na modro

Kapr na modro.

Příprava: 30 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra s kůží - nejlépe hladký bez šupin
• 200 ml octa
• sůl
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 1 malá petržel
• 1/4 celeru
• 1 cibule
• 4 kuličky černého pepře
• 4 kuličky nového koření
• 1 bobkový list
• 2 lžíce kaparů
• 100 g másla

1. Porce kapra položíme na mísu kůží dolů a zalijeme vřelým octem se solí, necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky.
3. Zeleninu a koření zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
4. Zeleninu i s vývarem přelijeme do širšího hrnce, vložíme do něj porce kapra s octem tak, aby kůže byla nahoře, nepotopená do vývaru. Přisypeme kapary.
5. Na mírném plameni necháme kapra pomalu táhnout - nevaříme prudkým varem - asi 15 minut do změknutí.
6. Hotového kapra podáváme zalitého rozpuštěným máslem.

Perkelt z kapra

Perkelt z kapra.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra
• sůl
• 1 cibule
• 3 papriky
• 3 velká rajčata
• 3 lžíce másla nebo sádla
• sladká paprika
• 1 lžíce rajského protlaku
• 250 ml zeleninového vývaru (nemusí být)

1. Porce kapra omyjeme, osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřinců, pokrájíme na nudličky, rajčata rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, porce kapra na něm z obou stran opečeme a odložíme na talíř.
4. Do zbylého tuku nasypeme cibuli, orestujeme ji, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme pokrájenou zeleninu, rajský protlak, porce kapra, podlijeme vývarem nebo vodou, zakryjeme pokličkou a podusíme na mírném ohni asi 15–20 minut.

Smažený kapr

Smažený kapr.

Příprava: 40 minut + smažení 15-20 minut

Pro 4 osoby

• 4 porce kapra
• sůl
• strouhanka
• čerstvá petržel
• tymián (nebo bazalka, rozmarýn či kopr)
• 2 velká vejce
• 1 lžíce mléka

1. Omyté porce kapra osušíme, osolíme a necháme odležet.
2. Strouhanku promícháme s nasekanou petrželkou a tymiánem.
3. Vejce prošleháme s trochou soli a mlékem.
4. Porce kapra obalíme v hladké mouce, přebytečnou mouku oklepeme, protáhneme vejci a obalíme ve strouhance.
5. Smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.