Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kapr? Ano, ale bez kostí

  0:17aktualizováno  0:17
- Kapr se u nás vyskytuje celoročně v rybnících, zejména jihočeských, během prosince v dílech invenčně vyšeptalých fejetonistů a na Štědrý večer takřka na každém stole. Celý rok jako by pro ženy a muže v zástěře neexistoval a málokdo si také vybaví jinou úpravu než kapra obalovaného a smaženého, i když Vilém Vrabec kdysi vydal celou knížku receptů nazvanou Kapr v české kuchyni.

Kapr má své klasické způsoby přípravy „na modro“ a „na černo „, lze jej marinovat, zalévat rosolem i nadívat, podlévat vínem i pivem, dusit s nejrůznějšími omáčkami, dá se z něj udělat salát, ražniči, guláš i sekaná, ale málo platné ročně sní každý Čech a Moravan v průměru jen 5,5 kg ryb, čtyřikrát méně, než je průměr v Evropské unii, a to ještě naprostou většinu tvoří filé z tresky a olejovky.

Kapr má zkrátka smůlu a o jejích důvodech není nutno příliš spekulovat - vysvětlí je věta slýchaná tak často právě u vánočního stolu: ,“Této pochutnání, jen kdyby nebyly ty kosti.“ Ačkoliv kapři kůstka zapíchnutá do krku se, statisticky vzato, vyskytuje mnohem častěji ve starších televizních komediích než v reálném životě, jsme většinou hltouni a neradi se vybíráním kostiček na talíři zdržujeme. Kdoví, možná už genetičtí inženýři ve svých laboratořích uvažují o kaprovi, který bude zcela bez kostí (a také bez šupin, abychom ho nemuseli škrábat) a kromě ploutví bude vybaven i čtyřmi nožičkami, na nichž se v příslušné období podzimu sám vydá z rybníka přímo k porážkové lince. Jen aby potom ještě chutnal jako kapr.

Židovská kuchyně vyřešila tento problém po svém už dávno. Její tradiční „gefilte fish“ ponechává z původního kapra jen kůži, která se pak před pečením naplní vykostěným a mletým kapřím masem, doplněným cibulí, mrkví, vejcem, ořechy a strouhankou. Jenže stejně jako třeba u vepřového i u kapřího masa platí, že rozemleté už prostě chutná jinak.

V třeboňské rybí restauraci Šupina však najdete na jídelním lístku kapři hranolky, což jsou kusy kapřího masa sice o dost menší než klasické porce na smažení, ale zato - bez kostí. A je to, věřte, opravdu maso vcelku, nic mletého, nic podobného někdejším Rema plátkům, při jejichž výrobě se hovězí maso rozložilo na prvočinitele a pak zase poskládalo do tvaru flákoty. Technologie tohoto malého kapřího zázraku je ovšem tajemstvím třeboňských rybářů a doma v kuchyni nám tento objev nebude nic platný.

Zato rybáři ze sádek ve Zbirohu se receptem na kapra v oleji netají. A je také bez kostí. Vykuchaného a očištěného kapra stáhněte z kůže, nakrájejte na podkovy a vydatně nasolte. Nechte v chladu tři dny odležet a vyperte studenou tekoucí vodou. Vyřízněte páteř, o menší kosti se nemusíte starat, při naložení se rozpadnou samy. Vzniklé půlky podkov naložte na dva dny do neředěného octa. Pak maso znovu vyperte a nakrájejte na kostky. Do mísy k němu přidejte čtyři rozemnuté bobkové listy, čtyři kuličky nového koření, pokrájené feferonky podle chuti a na prstýnky pokrájenou cibuli v množství odpovídajícím třetině váhy masa. Zalijte trochou dobrého oleje, zamíchejte a nechte ještě týden rozležet.

Pokud se vám nechce čekat dvanáct dní, zkuste kapři škvarky. Z vykuchaného, očištěného a staženého kapra odstraňte páteř a větší kosti (menší se později upraží), nakrájejte maso na čtverce o straně 5 cm, osolte a zalijte citrónovou šťávou. Nechte v chladu nejméně dvě hodiny odležet a pak v cedníku okapat. Ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje opékejte do tmavočervená. Hotové škvarky promíchejte s rozpuštěným máslem, do kterého jste vmíchali.utřený česnek. Můžete podávat teplé i studené.

Mimochodem - podle posledních vědeckých výzkumů může konzumace ryb působit preventivně proti depresím, a dokonce zmírňovat následky poškození mozku vzniklé dlouhodobou spotřebou alkoholu.

Suroviny potřebné k vytvoření zbirožské speciality: kapra v oleji.

Autor:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Fiat Ducato 3.0 č.29.
Fiat Ducato 3.0 č.29.

r.v. 2007, naj. 250 000 km, diesel
219 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.