Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kapr? Ano, ale bez kostí

  0:17aktualizováno  0:17
- Kapr se u nás vyskytuje celoročně v rybnících, zejména jihočeských, během prosince v dílech invenčně vyšeptalých fejetonistů a na Štědrý večer takřka na každém stole. Celý rok jako by pro ženy a muže v zástěře neexistoval a málokdo si také vybaví jinou úpravu než kapra obalovaného a smaženého, i když Vilém Vrabec kdysi vydal celou knížku receptů nazvanou Kapr v české kuchyni.

Kapr má své klasické způsoby přípravy „na modro“ a „na černo „, lze jej marinovat, zalévat rosolem i nadívat, podlévat vínem i pivem, dusit s nejrůznějšími omáčkami, dá se z něj udělat salát, ražniči, guláš i sekaná, ale málo platné ročně sní každý Čech a Moravan v průměru jen 5,5 kg ryb, čtyřikrát méně, než je průměr v Evropské unii, a to ještě naprostou většinu tvoří filé z tresky a olejovky.

Kapr má zkrátka smůlu a o jejích důvodech není nutno příliš spekulovat - vysvětlí je věta slýchaná tak často právě u vánočního stolu: ,“Této pochutnání, jen kdyby nebyly ty kosti.“ Ačkoliv kapři kůstka zapíchnutá do krku se, statisticky vzato, vyskytuje mnohem častěji ve starších televizních komediích než v reálném životě, jsme většinou hltouni a neradi se vybíráním kostiček na talíři zdržujeme. Kdoví, možná už genetičtí inženýři ve svých laboratořích uvažují o kaprovi, který bude zcela bez kostí (a také bez šupin, abychom ho nemuseli škrábat) a kromě ploutví bude vybaven i čtyřmi nožičkami, na nichž se v příslušné období podzimu sám vydá z rybníka přímo k porážkové lince. Jen aby potom ještě chutnal jako kapr.

Židovská kuchyně vyřešila tento problém po svém už dávno. Její tradiční „gefilte fish“ ponechává z původního kapra jen kůži, která se pak před pečením naplní vykostěným a mletým kapřím masem, doplněným cibulí, mrkví, vejcem, ořechy a strouhankou. Jenže stejně jako třeba u vepřového i u kapřího masa platí, že rozemleté už prostě chutná jinak.

V třeboňské rybí restauraci Šupina však najdete na jídelním lístku kapři hranolky, což jsou kusy kapřího masa sice o dost menší než klasické porce na smažení, ale zato - bez kostí. A je to, věřte, opravdu maso vcelku, nic mletého, nic podobného někdejším Rema plátkům, při jejichž výrobě se hovězí maso rozložilo na prvočinitele a pak zase poskládalo do tvaru flákoty. Technologie tohoto malého kapřího zázraku je ovšem tajemstvím třeboňských rybářů a doma v kuchyni nám tento objev nebude nic platný.

Zato rybáři ze sádek ve Zbirohu se receptem na kapra v oleji netají. A je také bez kostí. Vykuchaného a očištěného kapra stáhněte z kůže, nakrájejte na podkovy a vydatně nasolte. Nechte v chladu tři dny odležet a vyperte studenou tekoucí vodou. Vyřízněte páteř, o menší kosti se nemusíte starat, při naložení se rozpadnou samy. Vzniklé půlky podkov naložte na dva dny do neředěného octa. Pak maso znovu vyperte a nakrájejte na kostky. Do mísy k němu přidejte čtyři rozemnuté bobkové listy, čtyři kuličky nového koření, pokrájené feferonky podle chuti a na prstýnky pokrájenou cibuli v množství odpovídajícím třetině váhy masa. Zalijte trochou dobrého oleje, zamíchejte a nechte ještě týden rozležet.

Pokud se vám nechce čekat dvanáct dní, zkuste kapři škvarky. Z vykuchaného, očištěného a staženého kapra odstraňte páteř a větší kosti (menší se později upraží), nakrájejte maso na čtverce o straně 5 cm, osolte a zalijte citrónovou šťávou. Nechte v chladu nejméně dvě hodiny odležet a pak v cedníku okapat. Ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje opékejte do tmavočervená. Hotové škvarky promíchejte s rozpuštěným máslem, do kterého jste vmíchali.utřený česnek. Můžete podávat teplé i studené.

Mimochodem - podle posledních vědeckých výzkumů může konzumace ryb působit preventivně proti depresím, a dokonce zmírňovat následky poškození mozku vzniklé dlouhodobou spotřebou alkoholu.

Suroviny potřebné k vytvoření zbirožské speciality: kapra v oleji.

Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

František a Monika se potkali v psychiatrické léčebně.

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně společného. Oba padli na dno a díky tomu, že...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz