Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kalorická strategie šťastného domova

aktualizováno 
- Člověk nemusí třít zrovna bídu s nouzí, aby začal přemýšlet o tom, jak a na čem ještě ušetřit. Úplně postačí, když bude číst noviny: myslet na zadní kolečka je teď z mnoha důvodů prostě "in". V zemi, kde dobrá hospodyňka už po staletí pro pírko přes plot skáče, má ostatně tato životní filozofie úrodné podhoubí.

Říká se, že ušetřit lze nejlépe na jídle a na vlastní ženě. Moudrá žena ovšem ví, že platí přesný opak: nesmí především šetřit jídlem na svém muži - anebo to alespoň dělat tak, aby mu jeho žaludek ani smysly nehlásily stav ohrožení.

Čokoládové pokušení
Dobré hospodaření nezačíná u plotny: ještě před tím je totiž třeba projít peklem nákupu.
"Často proklínám okamžik, kdy u nás ve Zličíně otevřeli hypermarket," přiznává Petra Valentová, matka desetiletých dvojčat, která po svém otci zdědila nejen sportovní vlohy, ale také nezvladatelnou vášeň pro sladké. "Oříšková zmrzlina ve velké samoobsluze sice stojí o dvacet korun méně, ale než se otočím, přihodí děti do vozíku nutellu a banánky v čokoládě z reklamní akce a manžel se rozhodne poprvé v životě ochutnat mexické pivo. Přičtu-li k tomu projetý benzin, je efekt jakékoli slevy pryč. Proto nedám dopustit na 'hokynáře' v naší ulici. I když jsou jednotlivé položky na účtu vyšší, výsledek se vyplatí. Zvlášť když se vypravím do obchodu sama, s detailním seznamem, a hlavně - najedená."

Radši maso z talíře než salám z ledničky
Všední večer končívá pro zdravotní sestru Lenku Horskou brzy po zprávách. Budík totiž ráno zvoní už o čtvrté. Jen tak se může z Vrbna pod Ještědem dostat autobusem do Bruntálu, kde pracuje v nemocnici, a ještě stihnout si udělat dobrou snídani se šálkem čaje.
"Raději se obejdeme bez auta a dovolené, než abychom v neděli oželeli vepřový řízek," shrnuje šestadvacetiletá Lenka filozofii, kterou s ní sdílí i manžel a syn, oba Robertové.
Také Milena Randáčková ze šumavského Pohorska tvrdí, že jakmile by zkusila doma zavést vegetariánskou stravu, vypukla by v početné rodině vzpoura. U mužů, kteří se dnes sejdou včetně zeťů a vnuka u stolu i čtyři najednou, dokonce vypozorovala jakýsi masový "absťák". Nedostatek bílkovin totiž strávníky nemilosrdně zahání do nejbližší prodejny uzenin, což považuje za mnohem horší než konzumaci samotného masa. Proto ho z jídelníčku ze zásady nevylučuje.
"Skromnější porci masa úspěšně nastavuji zahuštěnou omáčkou, nádivkou nebo zeleninou," prozrazuje. Dražší maso radí nahradit levnějším - typickým příkladem je vepřová krkovice místo kýty. Je sice, pravda, tučnější, toto zdravotní minus však vyrovnává jedno gastronomické plus: právě tučnější potraviny lépe přijímají aroma koření. Další hity úsporné kuchyně představuje krůtí či mleté maso a generacemi prověřená vydatná polévka. Pokud z talíře slibně vykoukne tu kousek zeleniny nebo knedlíček, tam houba (hříbek nebo jidášovo ucho, které roste i u nás) či kousek masa, nahradí celý oběd.

Ženský trumf: dokonalá organizace
Vichřici v peněžence můžete zamezit především tím, že nikoho z rodiny nenecháte zcela vyhladovět. To je ovšem úkol pro zdatnou hospodyni, která musí kuchyni proměnit ve stále pohostinně tepající srdce domova.
"Míchejte pudinky, mažte chleba sádlem či domácí marmeládou, loupejte jablka a plňte je tvarohem," radí Milena Randáčková. "Jen nikdy nedopusťte, aby se rodina dojídala balíčkem šunky nebo studeným kuřetem, které objevila v ledničce."
Šutovi z Vrbna-Železné měli štěstí. Před dvěma lety se velká voda, která jejich příbuzným vzala celý dům, zastavila v jejich sklepě. Když pak v tomto severomoravském regionu vypukla velká nezaměstnanost, dokázali se jí úspěšně ubránit jak rodiče, tak i obě dospělé děti. Přesto se Anna Šutová nadále drží své dlouhodobé hospodárné strategie. V době, kdy dozrávají švestky, nadělá do zásoby stovky knedlíků. Jakmile může už ve skleníku sklízet rajčata a papriky, pouští se do velkovýroby leča a plněných paprik. Plastové krabičky s jednotlivými dávkami označuje názvem a datem a ukládá je do příslušného oddílu velkého pultového mrazáku. Na něm pak leží seznam, v němž hospodyně a kuchařka v jedné osobě odškrtává jednu položku za druhou tak, jak postupně mizí v hrnci.
Důkladnost paní Šutové se promítá i do každodenního hospodaření.
"Jídelníček si plánuji vždycky na týden dopředu, aby mi pak v kuchyni něco nechybělo. Ušetřím tím i spoustu času," vysvětluje. "V sobotu a neděli zase vařím dvojnásobné porce. Polovina ovšem putuje do mrazáku, jako zásoba na některý z všedních dní. Nemám tudíž téměř žádné zbytky a nejlépe využiju nižší sezonní ceny."

Muž sází na exotiku
Neplýtvat je totéž jako bezbolestně šetřit - tak zní krédo muže, který žije sám. Pětatřicetiletý pražský výtvarník Karel Ponocný je zvyklý na nepravidelné příjmy. Špatné časy mu ale pomáhá překonat jeden osvědčený úsporný recept.
"Kuchařky, podle kterých vařím, jsem rozdělil na tlusté a hubené - a mezi těmi kraluje čínská. Když je nejhůř, dělám chop suey. Tahle specialita vznikla v Americe jako obdoba našeho hospodského čevabčiči a karbanátků. V překladu to znamená 'smíšené špinavé zbytky' a brzy si ho oblíbily orientální restaurace celého světa s výjimkou Číny. Má tisíce podob - nebo vlastně jen jednu: Nakrájej a hoď na pánev všechno, co doma najdeš, brambory, česnek, pórek, ředkvičky, špenát, zelí, jablka... Osmahni na oleji, přidej špetku koření pěti vůní, sojovku a chilli a úplně nakonec předvařenou rýži, nebo ještě lépe nudle z instantní čínské polévky. Simsalabim - zázrak je hotov. Na slavnostní verzi pro návštěvy mívám v zásobě sáček sojového masa, které krájím na co nejdrobnější kousky, aby nechutnalo jako vyždímaná žínka."
Většina mužů však cítí k sojovému masu nedůvěru nebo jím zcela otevřeně opovrhuje coby podřadným šidítkem. V tom případě jim ho můžete podstrčit leda zakuklené do sekané, půl na půl smíchané s pravým mletým masem.

Hladové poučení
Zemňáky a zelé, živobytí celé. Tohle valašské přísloví platí dodnes. Brambory a zelí u nás stále zůstávají nejvděčnějšími surovinami levné kuchyně, navíc výjimečně všestrannými a zdravými. Zvlášť inspirativní je v tomto směru šumavská a krkonošská kuchyně stejně jako recepty z tradičně chudých, neúrodných krajů.
I když budete škudlit na ceně surovin, nikdy nešiďte velikost porcí. Právě na to trpce doplatila francouzská "nová kuchyně", jejíž podstatou byly rafinované kombinace vybraných lahůdek servírovaných v miniaturních porcích. S krátkou hvězdnou kariérou této kulinární senzace se labužníci rozloučili anekdotou: Přijde pán do restaurace a objedná si biftek s hráškem. Když před něj číšník postaví talíř s jednou zelenou kuličkou uprostřed, shání se po mase. To je přece pod tím hráškem, pane, odpoví suše číšník.

Na čem se nevyplácí šetřit
- na velikosti porce: to se raději poohlédněte po menších talířích
- na zlevněné vykrajované zelenině: zárodky hniloby a plísně jsou totiž už v celém plodu
- na zboží s prošlou výrobní lhůtou
- na dostatku nápojů
- na velkoobchodních baleních, která stejně nestačíte spotřebovat včas

Autor:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.