Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kalmycké Borcaky s čajem

  17:20aktualizováno  17:20
Galina, která do Česka přivezla tento recept, pochází z Kalmycké republiky. Přijela před šesti lety spolu s manželem a čtyřmi dětmi. Od května pracuje v Praze v charitativní šicí dílně.

Borcaky - Kalmycké jídlo | foto: Lenka WebrováiDNES.cz

Šije z látek panenky, které obléká do národních krojů z celého světa. Vždy jí velmi bavilo šít, její původní profese je jiná, doma byla učitelkou matematiky.

Touha, vzdělávat se, jí ale neopustila. Pravidelně navštěvuje počítačový kurz a doučuje se češtinu, hlavně gramatiku. V budoucnu by si chtěla přibrat ještě angličtinu. Koníčkem je jí i vaření. 

Manželovi a dětem vyváří kalmycká a ruská jídla, ale jak dodává, oblíbené jsou také české knedlíky a pečivo. A čtenářům slibuje, že pokud jim Borcaky zachutnají, otevře pro labužníky  kalmyckou restauraci.

Borcaky s čajem

POTŘEBUJETE: 

1 ks droždí
cca 1 kg hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
stolní olej
sůl

1. Nejdříve připravíme kvásek. Ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme droždí, přidáme 2 lžíce mouky a necháme vykvasit.

2. Do mísy dáme hotový kvásek, zalijeme 1 l teplého mléka, přidáme 4 celá vejce, 200 g stolního oleje, 1 lžičku soli. Postupně přidáváme hladkou mouku, do doby, než se těsto přestane lepit. Vše prohněteme, přikryjeme a necháme odpočinout. Jakmile těsto vykyne, opět ho prohněteme, přikryjeme a odložíme. Takto postupujeme minimálně třikrát.

3. Těsto rozválíme, aby bylo středně silné. Nakrájíme na širší pláty, které nařežeme na koso. Jednotlivé dílky nakrojíme vprostřed nožem. Vzniklým otvorem protáhneme krajní rohy.

4. Do vyššího hrnce nalijeme 1,5 litru oleje na smažení. Do vařícího oleje vkládáme připravené Borcaky, které pravidelně obracíme a smažíme dozlatova.

Příprava tradičního kalmyckého čaje:

Do hrnce nalijeme 2 l vody a dáme vařit. Ještě před tím, než začne voda vřít, nasypeme do vody jednu lžíci černého čaje. Necháme 5 minut projít varem. Přidáme ˝ lžičky soli, přilijeme mléko a necháme vařit ještě dvě minuty. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku a vložíme jednu velkou lžíci másla. Stáhneme z ohně a 99x přelijeme.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz