Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kalmycké Borcaky s čajem

  17:20aktualizováno  17:20
Galina, která do Česka přivezla tento recept, pochází z Kalmycké republiky. Přijela před šesti lety spolu s manželem a čtyřmi dětmi. Od května pracuje v Praze v charitativní šicí dílně.

Borcaky - Kalmycké jídlo | foto: Lenka WebrováiDNES.cz

Šije z látek panenky, které obléká do národních krojů z celého světa. Vždy jí velmi bavilo šít, její původní profese je jiná, doma byla učitelkou matematiky.

Touha, vzdělávat se, jí ale neopustila. Pravidelně navštěvuje počítačový kurz a doučuje se češtinu, hlavně gramatiku. V budoucnu by si chtěla přibrat ještě angličtinu. Koníčkem je jí i vaření. 

Manželovi a dětem vyváří kalmycká a ruská jídla, ale jak dodává, oblíbené jsou také české knedlíky a pečivo. A čtenářům slibuje, že pokud jim Borcaky zachutnají, otevře pro labužníky  kalmyckou restauraci.

Borcaky s čajem

POTŘEBUJETE: 

1 ks droždí
cca 1 kg hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
stolní olej
sůl

1. Nejdříve připravíme kvásek. Ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme droždí, přidáme 2 lžíce mouky a necháme vykvasit.

2. Do mísy dáme hotový kvásek, zalijeme 1 l teplého mléka, přidáme 4 celá vejce, 200 g stolního oleje, 1 lžičku soli. Postupně přidáváme hladkou mouku, do doby, než se těsto přestane lepit. Vše prohněteme, přikryjeme a necháme odpočinout. Jakmile těsto vykyne, opět ho prohněteme, přikryjeme a odložíme. Takto postupujeme minimálně třikrát.

3. Těsto rozválíme, aby bylo středně silné. Nakrájíme na širší pláty, které nařežeme na koso. Jednotlivé dílky nakrojíme vprostřed nožem. Vzniklým otvorem protáhneme krajní rohy.

4. Do vyššího hrnce nalijeme 1,5 litru oleje na smažení. Do vařícího oleje vkládáme připravené Borcaky, které pravidelně obracíme a smažíme dozlatova.

Příprava tradičního kalmyckého čaje:

Do hrnce nalijeme 2 l vody a dáme vařit. Ještě před tím, než začne voda vřít, nasypeme do vody jednu lžíci černého čaje. Necháme 5 minut projít varem. Přidáme ˝ lžičky soli, přilijeme mléko a necháme vařit ještě dvě minuty. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku a vložíme jednu velkou lžíci másla. Stáhneme z ohně a 99x přelijeme.

Autoři:




Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.