Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kachní salát a jehněčí kotletky v teriyaki omáčce si můžete připravit i doma

  0:04aktualizováno  0:04
Omáčky jsou lahodnou součástí asijské kuchyně, mezi oblíbené patří teriyaki i ponzu. Šéfkuchaři vám prozradí, jak si je připravit od základu sami doma.

Kachní salát s artyčoky | foto: archiv Buddha Bar Restaurantu

Základ teriyaki omáčky:

  • 1 250 ml rýžového vína mirin
  • 1 250 ml saké
  • 1 750 ml sojové omáčky
  • 1 kg moučkového cukru

Flambujte mirin a saké. Přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak přidejte sójovou omáčku a nechte vše zchladnout.

Teriyaki omáčka:

  • 30 g šalotek nakrájených na proužky
  • 20 g červeného chilli na proužky
  • 200 ml Teriyaki základu

Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.

Kachní salát s houbami, artyčoky a citronovou trávou

Na zálivku:

Salát s kachním masem
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 6 g jemně nasekaných limetových listů (kaffir lime, lze nahradit citronovou kůrou)
  • 80 g nerafinovaného cukru
  • 60 g jemně nasekané citronové trávy
  • 450 ml citronové šťávy (bez dužiny)
  • 70 g jemně nasekaných šalotek
  • 50 ml vody

Rozpusťte cukr v trošce ohřáté vody. Přidejte zbytek ingrediencí a nechte alespoň šest hodin uležet před servírováním.

Suroviny na jednu porci salátu:

  • 50 g mixovaných hub (viz níže)
  • 30 g vařených a krájených srdíček z baby artyčoků 
  • 20 g jemně nakrájené červené cibule
  • 20 g oloupaných rajčat bez jádřinců nakrájených na měsíčky
  • 20 g oloupané okurky bez jádřinců nakrájené na měsíčky
  • 30 g sojových klíčků
  • 4 g julienne (tenkých proužků) z velké červené papriky
  • 5 g salátových listů (např. rukola)
  • 5 g smažených šalotek
  • 2 g thajské pažitky
  • 80 g kachních prsou
  • 60 g zálivky (viz výše)

Asijské chutě

Recepty jsou dílem francouzského šéfkuchaře Erica Rousselieres, který šéfuje kuchyním mezinárodní sítě Buddha Bar Restaurant, a jeho českého kolegy Lukáše Želechovského z pražské pobočky restaurace.

šéfkuchař Eric Rousselieres

šéfkuchař Eric Rousselieres

Houbový mix: 

  • 1/3 žampionů
  • 1/3 shitake hub nakrájených na plátky
  • 1/3 hřibů
  • zázvor
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • šalotky

  1. Ve woku osmahněte houby na malém množství oleje a ochutíte solí, pepřem, česnekem, zázvorem a šalotkami.
  2. Kachní prsa na kůži nařezejte do křížků a osmažte tak, aby zůstala rare s křupavou kůžičkou. Hotová kachní prsíčka nakrájejte na plátky.
  3. Po vyjmutí srdíček z artyčoků a nakrájení na plátky je pokapejte citronovou šťávou, aby nezměnila barvu. Ostatní zeleninu nakrájejte do požadovaných tvarů.
  4. Ohřejte houbový mix a smíchejte ho se zeleninou. Na talíř naaranžujte zeleninu s houbami a přelijte zálivkou. Na ně položte nakrájená kachní prsa a ozdobte sezamovými semínky. 

Losos zabalený v řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami

Na omáčku ponzu:

Losos zabalený v křupavé řase nori s pomerančovou ponzu omáčkou a houbami enoki
  • 190 ml saké
  • 190 ml vína mirin
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 25 ml limetové šťávy
  • 15 ml yuzu juice
  • 50 ml sójové omáčky Kikkoman
  • na plátky nakrájený pomeranč
  • na plátky na krájený citrón
  • na plátky nakrájená limeta

Saké a mirin nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, necháme vyhořet alkohol. Poté přidáme sójovou omáčku a dáme stranou. Přidáme šťávy z citrusů a necháme macerovat 48 hodin. Hotovou omáčku scedíme.

Ingredience na rolky:

  • 120 g lososa
  • 1 rýžový papír
  • 40 ml piva
  • ½ řasy nori
  • 40 g blanšírovaného chřestu
  • 25 g hub enoki
  • 30 g vykrojených okurek (pomocí zdobítka)
  • 30 g pomeranče
  • 30 g nakrájených, vařených, fialových brambor
  • 40 ml omáčky ponzu
  • sůl, pepř

  1. Zahřejte pivo a ponořte do něj rýžový papír. Papír změkne a bude se s ním lépe pracovat.Osolte a opepřete lososa, kterého zabalte do řasy a rýžového papíru. Na pánvi orestujte zabaleného lososa tak, aby uprostřed zůstal růžový.
  2. Připravte si zeleninu  a naaranžujte ji na talíř. Pomeranče smíchejte s omáčkou ponzu.
  3. Lososa nakrájejte ostrým nožem na tři díly. Přelijte omáčkou ponzu, ozdobte banánovým listem a thajskou pažitkou.

Jehněčí kotlety v teriyaki rozmarýnové omáčce

Grilované jehněčí kotlety s rozmarýnovou teriyaki omáčkou
  • jehněčí kotlety
  • šalotky
  • teriyaki základ
  • rozmarýn
  • chilli
  • hřiby

  1. Zpěňte šalotky na másle. Přidejte chilli, zalijte základem teriyaki omáčky, přidejte rozmarýn a nechte chvíli probublávat, pak odstavte z ohně.
  2. Očistěte jehněčí kotlety, kost obalte v alobalu a maso namarinujte v teriyaki omáčce. Poté ogrilujte.
  3. Hřiby nakrájejte podélně a ogrilujte.
  4. Na talíř naservírujte houby společně s jehněčími kotletkami a doplňte fialovým bramborovým pyré, ozdobte snítkou rozmarýnu.

Fialové bramborové pyré

  • 1 kg fialových brambor
  • 500 g měkkého másla na kostičky
  • 10 ml smetany na vaření

Uvařte brambory ve slupce a ještě teplé je oloupejte a namelte v mlýnku. Pak přidejte máslo a smetanu, zamíchejte a udržujte v teple. 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.