Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jarní kachna se dá naporcovat pár tahy nožem. Naučte se to od profíka

  0:53aktualizováno  0:53
Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot au Feu nám předvedl, jak naporcovat mladou kačenu a uvařit si z ní dvě úžasná jídla. Skvělý chuťový dojem na svých hostech zanecháte i salátem z opečených smržů a brambor podle jeho receptu.

Kachní stehna vařená v kachním sádle s vodnicemi, mladými cibulkami a hráškem podle Jana Kracíka z restaurace Pot Au Feu | foto:  František Vlček, MAFRA

Jan Kracík se zaměřuje především na francouzskou kuchyni, takže pro typicky jarní menu doporučuje salát ze smržů a hlavní chody z mladé kachny. Smrže patří mezi první jarní houby a i když vypadají tak trochu mimozemsky, jejich chuť je úžasná.

Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

Jana Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu

„Kilo sušených smržů vyjde třeba i na dva a půl tisíce korun, ale zkušení čeští houbaři se po nich mohou podívat i na zahrádkách nebo v parcích,“ doporučuje šéfkuchař restaurace Pot au Feu. Smrže je nutné pořádně omýt, protože mají v klobouku často zem a jehličky, před podáváním je třeba je lehce tepelně upravit. A stejně jako s ostatními houbami není po jejich konzumaci moc vhodné přehánět to s alkoholem.

Maso mladých zvířat je pro jarní menu typickou pochoutkou. Jan Kracík proto předvedl, jak vykostit mladou kačenu. A následně z kachních stehen a prsou připravil dvě chutná jídla. „Skelet pak můžete použít na vývar a nebudete mít skoro žádný odpad,“ radí šéfkuchař.

Smrže s bylinkami a opečenými bramborami

Ingredience na 4 porce:

Smrže s bylinkami a opečenými bramborami podle šéfkuchaře Jana Kracíka
  • 200 g smržů
  • 400 g brambor
  • 50 g másla
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • 10 g česneku
  • 30 g šalotky
  • tymián
  • pažitka
  • hladkolistá petržel
  • sůl a pepř

Postup:

Smrže opláchneme a osušíme na utěrce, brambory oloupeme a uvaříme, šalotku a česnek nadrobno pokrájíme

Ingredience na salát se smrži
Brambory a smrže orestujeme na olivovém oleji
V rozpuštěném másle prohřejeme šalotku, česnek, bylinky a dochutíme solí a...
Smrže s bylinkami a opečenými bramborami podle šéfkuchaře Jana Kracíka

Smrže opečeme na olivovém oleji společně s bramborami na pánvi s nepřilnavým povrchem. V jiném rendlíku si rozpustíme máslo, přidáme k němu pokrájenou šalotku a česnek, prohřejeme a přidáme posekané bylinky a dochutíme solí a pepřem. Do takto připraveného másla vložíme opečené smrže s bramborami, prohřejeme a ihned servírujeme.

Kachní prsa s olivami

Kachní prsa s olivami a omáčkou z batátů podle šéfkuchaře Jana Kracíka

Ingredience na 4 porce:

  • 4 ks mladých kachniček
  • 50 ml telecího vývaru
  • 50 ml červeného portského vína
  • 50 g černých oliv
  • 300 g batátů
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • tymián

Postup:

Prsa opatrně odřízneme od skeletu. Nejprve nařízneme prostředek okolo hrudní kosti, pak zlomíme kost ve tvaru vidličky u hrdla ptáka a následně můžeme oddělit i spodní část prsa. Kůži nařízneme ve tvaru mřížky, opatrně abychom nezařízli do masa, protože pak by zbytečně pouštělo šťávu. Osolíme a opepříme, položíme kůží na rozpálenou pánev a necháme kůži dokřupava vypéci.

Vyřízněte prso
Na kůži prsou nakrájejte mřížku, ale snažte se nezakrajovat do masa.
Ingredience na kachní prsa s olivami
kachní prsa prohřejeme v omáčce

Brambory uvaříme ve slupce, teplé oloupeme, propasírujeme, zjemníme máslem a dochutíme solí

Z pánve po opékání odstraníme tuk, je možné ho uschovat v lednici na další vaření. Přidáme tymián a olivy a krátce orestujeme. Pak zalijeme vínem, odvaříme ho asi polovinu a přidáme telecí vývar a máslo. Provařenou omáčku procedíme a vložíme do ni kachní prsa, krátce prohřejeme a podáváme s pyré ze sladkých brambor.

Kachní stehna vařená v kachním sádle s vodnicemi, mladými cibulkami a hráškem

Kachní stehna vařená v kachním sádle s vodnicemi, mladými cibulkami a hráškem...

Ingredience na 4 porce:

  • 2 mladé kachničky
  • 2 vodnice
  • 4 jarní cibulky
  • 200 g hrášku
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 kg kachního vyškvařeného sádla
  • česnek
  • sůl, pepř
  • tymián
  • třtinový cukr

Postup:

Kachnu si položíme prsy vzhůru a začneme oddělovat stehno. Kloub zlomíme a přetočíme a dokončíme oddělování spodní části stehna. Odsekneme kloub na konci stehna a kůži a šlachy stáhneme do kosti směrem k paličce stehna. Ochutíme solí a pepřem a opékáme ze všech stran dozlatova. Když jsou stehna opečená, vložíme je do kastrolu spolu s česnekem a tymiánem, přidáme kachní sádlo a pomalu konfitujeme buď v troubě na 100 stupňů Celsia, nebo na kraji plotny pod pokličkou, dokud není maso měkké.

Nejprve odkrojte kůži nad stehny
Ze stehen odstaňte koncové paličky se šlachami
Ingredience na konfitovaná kachní stehna
Vodnice oloupeme, nakrájíme na kousky a pomalu opékáme na oleji do zlata,...

Vodnice oloupeme, nakrájíme na kousky a pomalu opékáme na oleji dozlatova. Přidáme k nim pokrájené cibulky a vyloupaný hrášek a dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme máslo a třtinový cukr a necháme je na zelenině zkaramelizovat.

Zeleninu servírujeme s kachními stehýnky

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Bohatí muži do mě investovali i 50 tisíc měsíčně, říká studentka Lenka

(Ilustrační snímek)

Lenka (24) je vysoká, štíhlá, elegantní a decentně nalíčená. Právě dokončuje studia na soukromé VŠ. Během studia si dva...

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...



Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...

Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz