Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kachna, hovězí nebo vepřové. Každá pečínka je neodolatelná

  3:01aktualizováno  3:01
Šťavnaté pečínky chtějí svůj čas, ale jsou nenáročné na přípravu a coby nedělní oběd udělají radost celé rodině a případné návštěvě. Uvidíte, že se ještě poperou o to, kdo bude moci vytřít chlebem zbytky výpeku z pekáče.

Hovězí se žampiony a slaninou. | foto: Isifa

Výhodou pečených mas je, že i když působí jako náročné jídlo na přípravu, opak je pravdou.
Upéct dobré maso zvládnete, i když ve vaření teprve získáváte zkušenosti. Jen je třeba dodržet několik zásad.

Tou první je pořídit si kvalitní maso. Pro tyhle případy je dobré mít svého ověřeného řezníka, který vám i poradí, jaké maso vybrat, dá tipy na jeho úpravu.

Na pečení masa si pak vyhraďte dost času. Tím, že ho budete péct při nízké teplotě několik hodin, si v sobě uchová mnohem víc šťáv, než když mu dopřejete v troubě hodinu a půl při skoro maximální teplotě.

Aby maso získalo barvu a křupavou kůrku, na poslední část pečení ho nechte péct odklopené. Během pečení do masa nepíchejte, aby z něj nevytekla šťáva. Maso v pekáči podlévejte vodou (vývarem) vždy přiměřeně, abyste nakonec svou pečínku spíš nedusili, než pekli. A pravidelně maso polévejte výpekem.

Pokud se vám stane, že se během pečení všechen výpek odpařil, nebojte se jej doplnit dalším vroucím vývarem nebo vodou. Na závěr do výpeku seškrábejte všechny připečené kousky ze stěn nádoby, ve které se maso peklo.

Kachna pečená s jablky a rozmarýnem

Kachna pečená s jablky a rozmarýnem.

Příprava: 15 minut + pečení 6 hodin

Pro 4 osoby

* 1 kachna
* sůl
* drcený kmín
* rozmarýn
* 4 menší jablka

1. Troubu předehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme, osušíme. Osolíme zvnějšku i zevnitř, posypeme drceným kmínem a rozmarýnem.
2. Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a necháme zakrytou péct 5 hodin.
3. Jablka omyjeme – malá jen přepůlíme, větší nakrájíme na měsíčky.
4. Po pěti hodinách pečení kachnu odklopíme, odebereme sádlo, přidáme do pekáče jablka, přelijeme výpekem a odklopenou pečeme další hodinu při 170 °C.
5. Během pečení kachnu přeléváme šťávou z kachny a jablek.

Pečené hovězí se zeleninou

Pečené hovězí se zeleninou.

Příprava: 30 minut + pečení 4–5 hodin

Pro 6 osob

* 2 kg hovězího masa
* sůl, pepř
* 2 malé cibule
* 3 stroužky česneku
* 2 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 750 ml zeleninového vývaru
* 3 mrkve
* 1 petržel nebo kousek pastiňáku
* 2 celerové stonky

1. Troubu předehřejeme na 140 °C. Maso osolíme, opepříme. Nižší kus masa svážeme provázkem nebo nití.
2. Cibule a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na klínky.
3. V pekáči na sporáku rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme.
4. Podlijeme je vývarem, vložíme cibuli, česnek a bobkový list, zakryjeme a dáme péct do trouby na 3 hodiny.
5. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Vložíme do pekáče k masu a společně zakryté pečeme další hodinu.

Hovězí se žampiony a slaninou

Hovězí se žampiony a slaninou.

Příprava: 60 minut + pečení 2,5–3 hodiny

Pro 6 osob

* 1,5 kg hovězího masa
* olej
* sůl, pepř
* 300 g drobných žampionů
* 2 menší mrkve
* 1 malý pórek
* 1 malá cibule
* 3 stroužky česneku
* 6 silnějších plátků anglické slaniny

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Omyté a osušené maso potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme hodinu před pečením při pokojové teplotě odležet.
2. Na větší plech nalijeme trochu vody, umístíme na něj pečicí mřížku, maso na ni položíme a dáme do trouby péct 30 minut.
3. Po třiceti minutách snížíme teplotu na 120 °C a maso při této teplotě pečeme další 2 až 2,5 hodiny.
4. Houby očistíme, mrkev oškrábeme, nakrájíme na kostičky, pórek, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme. Plátky slaniny překrájíme na menší kousky.
5. Když je maso dohněda upečené, sejmeme je i s mřížkou z plechu, zabalíme do alobalu a necháme 15 minut odpočinout.
6. Teplotu zvýšíme na 200 °C, na plech do odkapané šťávy dáme houby, zeleninu a slaninu a pečeme po dobu, kdy maso odpočívá.

Krkovička na šalvěji s dýní

Krkovička na šalvěji s dýní.

Příprava: 15 minut + pečení 120 minut

* 1,5 kg krkovice
* 100 g anglické slaniny
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 střední dýně hokkaido
* 2 cibule
* 1 lžíce sádla
* svazek šalvěje
* sůl, pepř

1. Troubu rozehřejeme na 150 °C. Maso osolíme, opepříme, potřeme ze všech stran hořčicí a poklademe polovinou šalvějových lístků. Krkovici obalíme slaninou a zpevníme provázkem, aby při pečení držela tvar.
2. Dýni rozkrojíme, lžící vydlabeme semínka a pokrájíme ji na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme na drobné klínky.
3. Na dno pekáčku dáme lžíci sádla a maso společně s cibulí na něm ze všech stran opečeme, poté vše podlijeme trochou vody. Pekáč vložíme do trouby a za občasného podlévání pečeme 1 hodinu. Poté do pekáčku přidáme nakrájenou dýni a zbytek šalvějových lístků a bez pokličky dopékáme 30 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.