Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

K večeři bude salát

  0:16aktualizováno  0:16
Čím na začátku roku zaplašit špatné svědomí z konzumace tun sladkostí? No přece svěžími dobrotami z čerstvé zeleniny.

Ledový salát s tuňákem, fazolkami a rajčaty | foto: In Images


 

Ledový salát s tuňákem, fazolkami a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min.

*1 ledový salát
*4 větší rajčata
*200 g zelených fazolek (čerstvých i mražených)
*hrst černých oliv, bez pecek
*400 g konzervovaného tuňáka v olivovém oleji
*4 lžíce olivového oleje
*sůl a mletý pepř
*1 - 2 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Ledový salát natrháme na větší kousky, rajčata nakrájíme na klínky. Fazolky na konci seřízneme a uvaříme doměkka, stačí asi tři minuty, aby zůstaly křupavé, zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. V misce smícháme olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu na zálivku.

2. Mísu vyložíme listy salátu, přidáme fazolky, olivy a poklademe plátky okapaného tuňáka. Při podávání zakápneme připravenou zálivkou.

TIP
Na salát je vhodnější tuňák konzervovaný v olivovém oleji ve větších kouscích, tzv. sendvičový, než drcený. Tuňáka můžete také nahradit kouskem pečené ryby nebo plátky uzené ryby bez kostí. Máte-li rádi lehce nahořklou chuť, připravte zálivku z olivového oleje a grapefruitové šťávy, soli, pepře, případně trochy medu nebo javorového sirupu. Nebo do zálivky přidejte stroužek prolisovaného česneku či olivový česnekový olej.

 

 

 

 

 

 

Teplý těstovinový salát s červenou čekankou a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min.

* 350 - 400 g krátkých těstovin
* 1 hlávka červené čekanky
* 250 g malých rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z půlky citronu
* sůl a mletý bílý pepř
* 40 g parmazánu (hoblinky nebo strouhaný), případně jiný tvrdý sýr
* pár lístků rukoly
* hrst nasekaných bazalkových lístků nebo lžička sušené bazalky

1. Krátké těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ,na skus‘. Zeleninu omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme, čekanku rozkrojíme na čtvrtky a vyřízneme košťál. Listy překrojíme na menší kusy, na polovinu nebo čtvrtinu, podle velikosti čekanky.

2. V hluboké nepřilnavé pánvi rozpálíme olivový olej, vsypeme rozpůlená rajčata a čekanku a 3 - 5 minut opékáme ze všech stran.

3. Nakonec osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Vmícháme uvařené a scezené těstoviny, přidáme usekanou bazalku a natrhané lístky rukoly.

4. Hotový salát pak ještě podle potřeby ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme nejlépe s čerstvým bílým nebo celozrnným pečivem posypaný hoblinkami parmazánu nebo jakýmkoli jiným strouhaným sýrem.

TIP
Hořká chuť čekanky se zmírní, když ji nakrájíte, osolíte, přikryjete a necháte vypotit. Šťávu pak slijte. Nebo rozkrojenou hlávku bez košťálu namočte na půl hodiny do vody se lžičkou soli, cukru a trochou citronové šťávy. Čekanka je málo výživná, proto se hodí při redukčních dietách a zažívacích potížích. V pánvi můžete společně s rajčaty a čekankou opékat například plátky česneku a šalotku či cibuli a přidat čerstvě mletý černý pepř. Místo parmazánu použijte jakýkoliv tvrdý sýr na strouhání, zajímavou chuť salátu dodá uzený eidam či ovčí uzený sýr.

 

 

 

 

 

 

 

Salát s těstovinovou rýží, brokolicí, fetou a olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

*400 g těstovinové rýže
*1 brokolice
*3 lžíce olivového oleje, nejlépe bazalkového
*sůl a čerstvě mletý pepř
*150 g černých oliv (bez pecek)
*4 lžíce piniových oříšků, opražených
*120 g sýra feta nebo balkánského sýra
*citronová šťáva na dochucení
*hrst usekané zelené petrželky

1. Těstovinovou rýži uvaříme podle návodu na obalu, slijeme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a promícháme s částí olivového oleje. Uvařené těstoviny vložíme do mísy a necháme vychladnout.

2. Brokolici opláchneme, odřízneme košťál, rozebereme na růžičky, vsypeme do vroucí osolené vody s trochou citronové šťávy a uvaříme doměkka. Stačí tak dvě minuty, aby zůstala zelenina křupavá. Brokolici zprudka zchladíme ve studené vodě, aby si zachovala svěží zelenou barvu, necháme okapat a přidáme k těstovinové rýži.

3. Zalijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vmícháme opražené piniové oříšky, černé olivy, petrželovou nať a nakrájený nebo rozdrobený sýr.

4. Část sýra si necháme na posypání jednotlivých porcí na ozdobu. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme posypané zbylým sýrem.

TIP
Těstovinová rýže je k dostání v prodejnách potravin v oddělení těstovin, a to jako zavářka do polévky, měli by ji mít také v italských specialitách. Je vyrobena z tvrdé pšenice semoliny. Salát můžete připravit také ze zbylé vařené nebo dušené rýže či drobných těstovin. Piniové oříšky zkuste zaměnit za alaburky - pražené loupané sójové boby. Ty se prodávají například v prodejnách zdravé výživy.

 

 

 

 

 

 

Salát s opečenými toasty, bazalkovým pestem a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min.

*8 plátků toastového chleba
*1 lžička bazalkového pesta
*16 malých keříčkových rajčátek nebo 4 velká rajčata, asi 400 g
*2 lžíce olivového oleje
*sůl a mletý pepř
*4 lžíce usekané čerstvé bazalky

1. Toastový chléb opečeme v toastovači nebo v troubě dozlatova, plátky lehce potřeme z obou stran pestem a ještě teplý chléb nakrájíme na kostky velikosti jednoho sousta.

2. Rajčata omyjeme, osušíme a vykrojíme zelenou část v místě stopky. Nakrájíme je na klínky nebo plátky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem.

3. Rajčata promícháme s kostičkami opečeného chleba, rozdělíme do misek, posypeme usekanou bazalkou a podáváme.

TIP
Do salátu použijte panenský olivový olej, lisovaný za studena. Vyzkoušejte i ochucené oleje, například bazalkový nebo s česnekem od firmy Monini. Chléb na opečení může být světlý, tmavý, celozrnný, ciabata apod. Usekanou bazalku nahraďte například natí cibulky, pažitkou, petrželkou nebo pórkem.

 

 

 

 

 

Bramborový salát s lístky salátu, oříšky kešu a sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 min.

*600 g brambor, salátových
*200 g salátových lístků
*100 g oříšků kešu, nasucho opražených
*4 lžíce olivového oleje
*2 lžičky hrubozrnné nebo kremžské hořčice
*sůl a mletý pepř
*1 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
*1 lžička medu, nemusí být
*100 g tvrdého sýra, hrubě strouhaného, např ovčí sýr

1. Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a ještě vlažné nakrájíme na klínky nebo plátky. Salátové lístky důkladně opláchneme a osušíme. Natrháme je na menší kousky a vložíme do mísy.

2. Z hořčice, oleje, soli, pepře a citronové šťávy nebo octa (podle chuti můžeme zašlehat lžičku medu) umícháme v misce zálivku a větší část smícháme s nakrájenými bramborami.

3. Ochucené brambory zlehka promícháme s natrhanými listy salátu a opraženými oříšky. Posypeme strouhaným sýrem, zakápneme zbylou zálivkou a ihned podáváme.

TIP
Do bramborového salátu zkuste přidat nakrájené tenké plátky jablek potřené citronovou šťávou, oříšky kešu nahradit vlašskými ořechy (nepraženými) a promíchat s kozím sýrem a lístky rukoly nebo čekanky. Zálivku můžete připravit bez hořčice, pouze z vinného octa, olivového oleje, medu a soli.

 

 

 

 

Do salátu nebo k vínu
Kešu si můžete koupit už pražené nebo si je opražte sami doma. Protože ořechy samy o sobě obsahují dost tuku, není třeba používat olej. V troše horké vody rozmíchejte mořskou sůl, oříšky nasypte na plech, zalijte vodou a zamíchejte. Sušte v troubě 1 hodinu.

 

 

 

 

 

Kterou zeleninu bychom si měli v zimě dopřávat pro chuť i pro zdraví?

ČEKANKA
Možná znáte nepravou kávu, tzv. cikorku. Ta se vyrábí z pražených kořenů rostliny poetického jména čekanka. V kuchyni se ale využívá i její jiná, trochu nahořklá část - čekankový puk (bílý nebo červený), jako součást salátů nebo zapečených pokrmů.

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
Menší obdoba klasické kapusty se skvěle hodí do nejrůznějších polévek nebo jako chutná příloha k jídlu či zelenina pro zapékání. Obsahuje hodně vitaminu C, B1, B2 a minerálních látek a pomáhá též při chorobách štítné žlázy a látkové výměny.

ČERVENÁ ŘEPA
Základní potravina pro přípravu polévky jménem boršč je také velice prospěšná lidskému organismu. Kromě toho, že je bohatá na vitaminy, minerální látky, je také nízkokalorická, a tak ji lze s úspěchem využít, když potřebujeme trochu shodit.

PASTIŇÁK
Na první pohled tahle kořenová zelenina připomíná starou známou petržel. Je ale větší, sladší, jemnější a má vyšší energetickou hodnotu. Obsahuje zejména hodně hořčíku a železa. Z úprav je pro pastiňák nejvhodnější vaření, pečení nebo zapékání.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.