Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jihoafrická kuchyně

  11:19aktualizováno  11:19
- Tvrdí-li turistické příručky o Jižní Africe, že je to svět v jedné zemi, pak o jihoafrické kuchyni to platí dvojnásob.
Vše navíc doplňuje i otisk americký - to v případě, že se rozhodnete vybrat si něco z nabídky zdejších "rychloobčerstvoven". Každá z těchto kultur zde zanechala svoje stopy, které se projevují v chuťových zvyklostech místních obyvatel.
Na kulinářské speciality z této pro Evropana exotické země se dá narazit nejen při pobytu na jižním cípu Afriky, ale také stále častěji i v tuzemsku - dokonce už i u nás existuje jihoafrická restaurace. Neuškodí proto představit jejich základní kuchařskou latinu. A to nejlépe na jídlech, s nimiž se turista nemůže nesetkat. Velice populární a také hojně rozšířený je "biltong". Jde o proužky či plátky sušeného syrového masa. Jeho konzumace má v dějinách Jižní Afriky významné místo. Biltong kdysi patřil k základním pokrmům osadníků, kteří osidlovali široké jihoafrické pláně a vozili s sebou zásoby potravin. V době, kdy neexistovaly jiné možnosti konzervace, používali tu jedinou známou metodu - sušení. S ochutnáním biltongu neváhejte. Koupit ho můžete v kterémkoli větším obchodě a dokonce v Jižní Africe existují i "biltong bary" či "biltong housy". O kvalitu masa se nemusíte obávat. Maso z jihoafrických farem totiž patří k těm nejlepším na světě. A jaké druhy a chutě se vlastně používají? Nejčastěji se suší hovězí (beef), maso z antilop (například kudu) či maso pštrosí (ostrich). Biltongu se nechává bud přírodní chuť doplněná solí nebo se dochucuje speciálními kořeními - například barbecue. S barbecue souvisí i další stravovací návyk Jihoafričanů, v tomto případě téměř obřad. Je to "braai", což je afrikánské slovo právě pro anglické barbecue neboli česky opékání masa na grilu. Při braai se opékají velké kusy masa, zvláštní a mimořádně chutné jihoafrické klobásy či rozemleté a okořeněné vnitřnosti. Děje se tak často a téměř všude. To je také důvod, proč přenosné grily najdete po celé Jižní Africe a to nezřídka i na silničních odpočívadlech. Pokud chcete takové hody přestát bez úhony, měli byste hostinu doplnit vhodnými nápoji. Zdejší vína, kterými masové pokrmy můžete zapít, považují odborníci za skutečnou špičku. Také to je dáno historicky. Vinnou révu sem přivezli před třemi stoletími francouzští hugenoti, kteří prchali z Evropy před náboženským útlakem a na jihu černého kontinentu našli svůj nový domov. Zdejší klima je pro pěstování vinné révy mimořádně příznivé. Zvláště červené jihoafrické odrůdy, které se hodí jak k braai, tak i k biltongu, jsou plné slunečního svitu, jenž je v Jižní Africe velice intenzívní. Ale i bílá vína si získala světové renomé. Zvláště pak ta přírodní, která se označují jako "stein".


K jihoafrické kuchyni patří maso i zelenina

Autor:






Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.