Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jídlo rakovinu léčí i způsobuje

  7:00aktualizováno  7:00
Až o čtvrtinu by měl v průběhu příštích deseti let klesnout počet nových pacientů trpících rakovinou žaludku. Ve studii v časopise Gut to uvádí tým nizozemských vědců. Prý to bude díky lepším životním podmínkám Západu.
Nezdravý evropský jídelníček má vliv na výskyt rakoviny tlustého střeva.

Nezdravý evropský jídelníček má vliv na výskyt rakoviny tlustého střeva. | foto: Profimedia.cz

Rakovina žaludku patří k velmi častým typům zhoubného bujení; pacient na ni obvykle umírá v průběhu pěti let.

Poslední výzkumy nizozemských vědců z univerzity v Rotterdamu však ukazují, že počet pacientů se symptomy, které předcházejí zhoubnému bujení buněk žaludku, se za posledních 15 let snížil o čtvrtinu.

"Fakt, že se v minulém desetiletí u obou pohlaví snížil výskyt symptomů předcházejících rakovině žaludku o 25 procent, znamená, že totéž se stane s propuknutím onemocnění v následující dekádě," řekl agentuře Reuters Ernest Kuipers z rotterdamského výzkumného týmu.

Podle Kuiperse lepší perspektiva pro obyvatele západních zemí v tomto ohledu souvisí se zlepšením životních podmínek, a to hlavně díky lepší konzervaci potravin, kvalitnější stravě a lepšímu boji proti infekci způsobené bakterií helicobacter pylori.

Ta totiž vyvolává zánět žaludeční sliznice, který často vyústí v rakovinné bujení.

Ústup výskytu rakoviny žaludku v posledních letech pozorují i lékaři v České republice. Například v roce 2002 jí onemocnělo zhruba 1700 občanů, což je méně než polovina ve srovnání se stavem před dvaceti lety.

Pozor na jídelníček
Česká republika však dlouhodobě obsazuje první místo v Evropě v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva.

Američtí vědci tento týden přišli s varováním, že na rakovinu tlustého střeva má velký vliv tradiční jídelníček západní společnosti.

Nejhorší jsou především červené maso, uzeniny, konzervy, výběrové mouky, živočišné tuky a cukr. Pokud tvoří tyto potraviny většinu jídelníčku člověka, ten pak u sebe zvyšuje riziko úmrtí na nádor tlustého střeva až třikrát.

"Lékaři, kteří léčí rakovinu tlustého střeva, musejí s pacienty hovořit o jejich jídelníčku. Ze své zkušenosti vím, že pacienti se na to hodně ptají. Chtějí vědět, co by měli jíst a zda mají cvičit. Ale je těžké poskytovat jim nějaká doporučení bez jasných dat," tvrdí onkolog Jeffrey Meyerhardt.

Skladba jídla může ovlivňovat také šanci na úspěšnou léčbu u osob postižených zhoubným nádorem tlustého střeva. Ti, kteří vsadí na celozrnné obiloviny, rostlinné tuky, zeleninu a rybí maso mají až 3,5 větší šanci, že přežijí, ve srovnání s pacienty, kteří nadále holdují červenému masu, uzeninám, tukům, cukru a bílému pečivu.

Zároveň však Meyerhardt se svými kolegy dodává, že je stále potřeba celý problém se stravou a rakovinou střev nadále zkoumat a přinášet více průkazných dat a materiálů.

Autoři: ,






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.