Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Plesnivé jídlo nepatří ani domácím zvířatům

  0:13aktualizováno  0:13
Mykotoxiny v potravinách nejsou jen v jídle, které kupujeme v obchodech. Můžeme si je snadno "vyrobit" sami doma. Přinášíme rady, jak se jim vyhnout.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Modelové pokusy, které dělali před několika lety v Centru potravinových řetězců v Brně, ukázaly, že se mykotoxiny mohou objevit i v běžných potravinách v domácnosti, pokud s nimi správně nezacházíme.

Co jsou mykotoxiny

Název pochází z řeckého slova "MYCO - MYKOS", tedy houba, a latinského "TOXICUM", což znamená jed nebo otrava. Patří mezi jedny z nejzávažnějších kontaminantů přírodního původu. Vznikají při látkové přeměně mikroskopických hub, tedy plísní.

Účinky mykotoxinů rozdělujeme na akutní a chronické.

Akutní účinky mykotoxinů jsou takové, které mají okamžitý účinek. Příznaky otravy mohou nastoupit krátce po požití, například svalové křeče, nebo po určitém období, jako například při otravách z plesnivého prosa v Rusku ve 30. a 40. letech. Část postižených krátce po požití zvracela, ale otrávení umírali až po několika týdnech zdánlivého uzdravení. Dnes se podobné otravy vyskytují vzácně v zemích třetího světa.

Při chronickém působení se účinky projevují po týdnech až měsících konzumace, mohou se projevit poruchy jater, ledvin a hormonálních regulací, případně poruchy imunity, které zvyšují náchylnost k infekcím. Dlouhodobější užívání může zvýšit také riziko vzniku nádorů.

V chlebu, pečivu, trvanlivých salámech, sýrech, sušených plodech to mohou být aflatoxiny nebo ochratoxin A, v plísňových sýrech kyselina cyklopiazonová, v konzervovaném ovoci a zelenině patulin, v koření a rýži aflatoxiny. Všechny jsou pro člověka nebezpečné. Ale je možné se jich vyvarovat.

Chléb a pečivo

Rohlíky a chleba nejčastěji doma uchováváme v mikrotenových sáčcích. Neměl by to ale být ten, ve kterém si pečivo přineseme z obchodu, nýbrž nový, nepoužitý.

Vhodná je i látková utěrka, ale pouze čistá a vypraná bez aviváže. Pokud ukládáte chleba do dřevěného, plastového nebo kovového chlebníku, musíte ho pravidelně čistit.

Plesnivý chléb byste neměli dávat ani domácím zvířatům, třeba prasatům. Je dokázáno, že po porážce se ochratoxin A nachází ve vysokých koncentracích v krvi a orgánech prasat. Následně se pak dostává do zabijačkových jelítek a jitrnic.

Sýry

Nejnáchylnější na kontaminaci plísněmi a mykotoxiny jsou hlavně tvrdé sýry. Už v obchodě vybírejte jen ty, které jsou uloženy v chladicím pultu, nemají porušený obal ani žádné viditelné změny. Balené sýry uchovávejte podle doporučení výrobce v chladničce. U tavených sýrů zkontrolujte záruční dobu a neporušenost obalu.

Důležité je také dodržovat podmínky skladování uvedené na obale. Pokud budete mít čerstvý sýr, který má být skladován do osmi stupňů Celsia, uložen na kuchyňské lince, doba trvanlivosti se podstatně zkrátí.

Ovoce a zelenina, zavařeniny

Zejména jablka jsou náchylná na kontaminaci patulinem. Nikdy nekupujte ovoce a zeleninu plesnivé nebo nahnilé a ani nahnilé části nevykrajujte.

Spory plísní z půdy nebo trávy mohou napadnout ovoce už při sklizni, ale také při zpracování doma, třeba z nedokonale umytých nádob nebo kuchyňského náčiní. A kontaminovat se může i při otevření obalu před konzumací, proto je potřeba otevřené marmelády co nejrychleji spotřebovat.

Ilustrační fotografie

Při zavařování kompotů, šťáv a moštů je nutné dodržovat hygienické zásady. Pokud nebudou zavařovací sklenice dokonale vymyté, na džemu se zákonitě objeví plíseň.

Co v domácnosti nesmíte dělat

* Stáhnout vrstvu plísně z džemu nebo kompotu. Mykotoxiny totiž nezničí ani převaření obsahu.

* Připravit si z chleba napadeného plísní topinky. Nedělejte to, ani když plíseň okrájíte.

* Vykrájet plíseň z ovoce nebo zeleniny, mykotoxiny se dostanou i do zdravých částí.

* Při domácím zavařování zpracovávat poškozené ovoce.

* Dávat plesnivé jídlo domácím zvířatům.

K zavařování a přípravě moštů používejte jen nezávadné ovoce: nesmí být naplesnivělé, napadené hmyzem nebo jakkoliv narušené. Ovoce je před zpracováním nutné umýt pitnou vodou. Po naplnění sklenice je dobré otřít její okraj čistou utěrkou nebo ubrouskem namočeným v čistém lihu.

Sušené plody

Všechny druhy ořechů a sušené ovoce (fíky, rozinky, datle, křížaly, sušené meruňky) jsou náchylné ke kontaminaci plísněmi a mykotoxiny.
K vlastnímu sušení ovoce nebo zeleniny používejte jen neporušené suroviny.

Sušené plody uchovávejte v čistých obalech, v čistém plátěném sáčku nebo ve skleněných nádobách. Nekupujte "podezřele levné" sušené plody: arašídy, pistácie a para ořechy především horší jakosti jsou často kontaminovány mykotoxiny.

Trvanlivé salámy

Trvanlivé masné výrobky se musí skladovat v suchu, aby nenavlhly, a v temnu, aby se omezila oxidace tuků. Největší nebezpečí jim hrozí v lednici, kde mohou navlhnout, po vyjmutí se orosí a zvýšením aktivity vody se může porušit stabilita.

Salámům nejvíce svědčí, když jsou zavěšené v suché a dobře větrané spíži. Pokud ji nemáte a musíte mít salámy v lednici, nakupujte jen množství, které rychle spotřebujete.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.