Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jídla z celozrnné mouky: druhá várka zdravých a chutných receptů

  0:13aktualizováno  0:13
Celozrnná mouka je dobrá pro vaše zažívání. A nemusí platit, že co je zdravé, není moc dobré. Zařaďte ji proto do svého každodenního jídelníčku. Přinášíme druhou část receptů.

Jablkové košíčky. | foto: Isifa

Zapečené misky s pórkem a uzeným


Zapečené misky s pórkem a uzeným.Příprava: 75 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* sůl
* 100 g sádla
* 140 g másla
* 3–4 lžíce studené vody
* 40 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* muškátový oříšek
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 žloutek
* 1 pórek
* 200 g plátků moravského uzeného

1. Mouku promícháme se solí, promneme se sádlem a 100 g másla, přidáme vodu a zpracujeme rychle na těsto. Necháme odpočinout v chladu alespoň hodinu.
2. Rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a minutu restujeme, přidáme mléko, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a asi deset minut za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přepasírovanou vychladlou omáčku dochutíme parmazánem a přimícháme žloutek.
3. Těsto si rozdělíme podle počtu misek a rozválíme na kolečka, kterými vyložíme vymazané zapékací misky. Naplníme pórkem a uzeným masem nakrájeným na plátky, zalijeme omáčkou a zapékáme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi půl hodiny.

NÁŠ TIP

Těsto i předpečené misky můžete zmrazit, použijte jen tolik, kolik zrovna potřebujete.

Jablkové košíčky

Jablkové košíčky.Příprava: 40 minut + pečení 15–20 minut

Na 12 košíčků

Těsto
* 200 g celozrnné mouky
* 100 g másla
* špetka soli
* 1 lžíce cukru moučka
* 2–3 lžíce studené vody
* 1 lžíce lněných semínek

Náplň
* 70 g másla
* 200 g hnědého cukru
* 2 velká vejce
* 60 ml smetany
* 2 jablka
* 1/2 hrnku rozinek
* lžička skořice
* 1 zakysaná smetana

1. Z daných surovin vypracujeme těsto a dáme ho do chladničky. Po vychladnutí ho rozválíme a vykrájíme z něj 12 koleček, kterými vyložíme vymazanou formu na muffiny.
2. Máslo vyšleháme s hnědým cukrem, pak přidáme vejce, na závěr přimícháme smetanu.
3. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky.
4. Košíčky naplníme máslovou hmotou, přidáme na plátky nakrájená jablka, rozinky a zapečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů 15 až 20 minut. Podáváme se šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Náplň košíčků můžete obměňovat – vyzkoušejte například hrušky, banány či švestky.

Pizza se špenátem a oříšky

Pizza se špenátem a oříšky.Příprava: 2 hodiny + pečení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek teplé vody
* 1 kostka droždí
* 1 lžička cukru
* 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 ml mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 300 g rozmrazeného listového špenátu
* 2 stroužky česneku
* bazalka
* 400 g strouhaného sýra
* 100 g piniových oříšků

1. Připravíme si kvásek z trochy teplé vody,droždí a cukru. Když vyběhne, promícháme ho s moukou, solí, lžící oleje a zbytkem vody. Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout na dvojnásobek původního objemu v míse vymazané olejem, přikryté.
2. Předehřejeme troubu na 220 stupňů. Těsto rozdělíme na 4 díly, vytvoříme bochánky a necháme ještě chvíli vykynout. Pak z nich vypracujeme 4 pizzy.
3. V mléce prošleháme mouku, povaříme do zhoustnutí, ochutíme pepřem a solí. Vymačkaný překrájený špenát na chvíli prohřejeme na pánvi s orestovanými plátky česneku, osolíme,ochutíme bazalkou.
4. Pizzu položíme na plech s pečicím papírem, polijeme částí omáčky, dáme část špenátu, strouhaného sýra a zapečeme. Oříšky přidáme ke konci, aby nezhořkly.

NÁŠ TIP

Doprostřed pizzy na omáčku rozklepněte vejce a schovejte ho mezi špenát a sýr. Přidat můžete i slaninu nebo orestované kousky kuřecího masa. Místo bílé omáčky použijte oblíbený rajčatový základ.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.