Jidáše

- Do přesáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a 3 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme rozkvedlaná vejce, změklý tuk, sůl, rozmícháme do vlažného mléka a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout.

400 g polohrubé mouky
35 g droždí
35 g moučkového cukru
50 g Hery (másla)
1 vejce
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
vejce na potření
med

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme na prst silný plát a skleničkou nebo kulatým tvořítkem vykrajujeme malá kolečka, která ozdobně propícháme vidličkou. Dáme na pomaštěný plech, necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do růžova. Pečené jidáše poléváme rozpuštěným medem.


Jidáše z listového těsta

1 balíček listového těsta
50 g krystalového cukru
1 lžíce mleté skořice
50 g rozinek
1 vejce
med

Rozmrzené listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku o síle asi 3 mm. Posypeme ji stejnoměrně skořicí, smícháme s cukrem, posypeme omytými, osušenými a pokrájenými rozinkami. Těsto svineme do rolády, nakrájíme řezy asi 2 cm (1,5 cm) široké a dáme na plech pokrytý svačinovým pomaštěným papírem. Šneky lehce stiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do růžova. Upečené polijeme rozpuštěným medem.