Ona

Jezte zeleninu, pijte mléko a sportujte

  • 1
Prvním a základním krokem ke zdraví a prevenci rakoviny je změna stravovacích návyků. Je třeba hlavně omezit spotřebu tučného a červeného masa, nerostlinných tuků a alkoholu (zvlášť to platí u piva). A samozřejmě přestat kouřit.

A co naopak pomáhá? Ovoce, zelenina, mléčné výrobky, vláknina atd.

Samozřejmě není třeba se krutě trápit - čas od času si klidně můžete dát něco nezdravého. Je však důležité, abyste si takové jídlo nedopřávali často a pravidelně.

Stejné je to s alkoholem - pivo po svátečním obědě ještě nikoho nezabilo, ale deset piv denně je už slušný základ rakovinového bujení.

Dalším důležitým faktorem prevence je pohyb. Sport zvyšuje obranyschopnost organismu - a ta je nezbytná pro boj s jakoukoli nemocí, rakovinu nevyjímaje.

Desatero

Následující desatero by se mělo stát vaším průvodcem při výběru stravy a denních aktivit. Především by ale mělo pomoci v boji s rakovinou tlustého střeva a konečníku.

•  Jíst méně živočišných tuků.

Jíst méně červeného masa.

Zahrnout do svého jídelníčku víc vlákniny, ovoce a zeleniny.

Pravidelně konzumovat zakysané mléčné výrobky.

• Pravidelně sportovat

• Omezit pití tvrdého alkoholu a také piva.

• Přestat kouřit.

Nebát se, nestydět, nemlčet o případných problémech

Pravidelně si hlídat stolici

Minimálně každé dva roky si udělat test na okultní krvácení.

Co jsou to antioxidanty?

Antioxidanty jsou důležité látky, které mohou pomoci v boji proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Fungují jako vzpruha organismu v době, kdy tělo bojuje s rakovinovým bujením.

Pomáhají mu vypořádat se volnými radikály, což jsou vedlejší produkty kyslíku z buněk lidského těla. Jejich působení poškozuje tělesné buňky tzv. oxidací, tedy stejným procesem, který můžeme pozorovat u mědi nebo při žluknutí másla.

V posledních letech se ukazuje, že jsou volné radikály do značné míry zodpovědné také za nemoci jako je šedý zákal, srdeční choroby, stárnutí nebo infekční choroby.

Antioxidanty podporují přirozený boj těla s volnými radikály a jsou obzvláště důležité v době, kdy je organismus napaden cizorodou látkou, nebo kdy v těle probíhají zhoubné procesy.

Nejsnazší cestou, jak antioxidanty v těle podporovat, je konzumace karotenu, beta-karotenu a luteinu. Dobrým zdrojem antioxidantů je zelenina, cereální potraviny, některé druhy čaje.