Jezte tak, abyste žili déle

  • 11
Po několika letech, kdy se průměrná délka života v Česku zvyšovala, zatímco lidé hubli, se nyní příznivý trend zastavil. Jak nepříznivý vývoj zvrátit, vám poradí Rudolf Poledne z České společnosti pro aterosklerózu a Jana Dostálová ze Společnosti pro výživu.

1. Čtyři hlavní zásady
Je důležité omezit rizika, která vedou ke vzniku nemocí srdce a cév: změňte jídelníček, přestaňte kouřit, vyhýbejte se stresu a pravidelně cvičte, alespoň dvacet minut denně.

2. Záleží i na cholesterolu
Zatímco v minulých letech Čechům v krvi klesala hladina cholesterolu, v posledních letech se to změnilo. Zdrojem jsou živočišné tuky, zejména tučné masné výrobky a tučné mléčné výrobky.

3. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu
Ovoce a zeleninu by měl člověk jíst pětkrát denně, celkem asi 600 gramů. Může jít i o zeleninu tepelně upravenou. Důležité je nezapomínat ani na ostatní zdroje vlákniny, jako jsou luštěniny a celozrnné pečivo. Vhodné jsou i ořechy, jen je třeba mít na paměti, že obsahují také tuk.

4. Kolik jíte tuku?
Zdravý dospělý člověk by měl denně pozřít maximálně 70 gramů tuku tak, aby tuk tvořil nejvýše 30 procent jeho celkové energetické denní dávky. Nahraďte živočišné tuky v másle, šlehačce a tučných sýrech rostlinnými výrobky, nejlepší jsou oleje olivové a řepkové.

5. Hlídejte si BMI
Jedním z ukazatelů toho, jak jste na tom s váhou, a tudíž i se zdravím, je BMI neboli body mass index. Spočítá se tak, že svou váhu v kilogramech vydělíte svou výškou v metrech na druhou. Ideálně by BMI nemělo překročit 25, ale čeští muži mají v průměru BMI 28,1, ženy 27,3.

BMI si můžete spočítat ZDE

Chcete změnit životní styl? Zeptejte se Vaška Krejčíka! ZDE

Artyčoky, zdravá výživa - ilustrační foto.