Ryby jsou zdravé, o tom není pochyb. Proto se Lenka Světová a Dagmar Derré - autorky kuchařek vycházejících z motta Jídlo je lék - zaměřily po první olivové kuchařce tentokrát právě na ryby a dary moře.
"Náležitou pozornost jsme věnovaly nejen nejrůznějším receptům, ale také doprovodným fotografiím," píší v úvodu publikace, kterou vydalo nakladatelství Smart press. A mají pravdu. Jen zalistování vás bude stát spoustu neudržitelně a dychtivě se sbíhajících slin.
Krevety ve smetanové sherry omáčce
4 porce, 10 min, 1130 kJ, chol. 219, obtížnost **
500 g krevet
2 lžíce másla
2 malé cibule
½ lžičky kari
2 lžičky hladké mouky
250 ml smetany
2 lžíce sherry
sůl
Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme krevety a promícháme. Okořeníme kari, zaprášíme moukou, přilijeme smetanu, osolíme a ochutíme přídavkem sherry. Vše dobře promícháme a necháme chvíli provařit.
Podáváme s rýží. Pokrm můžeme podávat také s čerstvou bagetou.
Míchaný salát s grilovaným tuňákem
4 porce, 30 min, 2010 kJ, chol. 245 mg, obtížnost *
400 g filetů tuňáka (2 filety)
250 g malých brambor
150 g zelených fazolkových lusků
180 g zeleného salátu
2 rajčata
60 černých vypeckovaných oliv
4 vejce natvrdo
80 ml olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
Postup: Brambory uvaříme, necháme okapat a uchováme v teple. Očištěné fazolky podusíme 2-4 minuty nebo použijeme konzervované, které prohřejeme.
Ze 60 ml oleje, citrónové šťávy, hořčice, soli a pepře vymícháme salátovou zálivku.
Filety potřeme olejem a opepříme. Na oleji v pánvi nebo na venkovním grilu, potřeným olejem, opečeme filety, 2 minuty z jedné strany, otočíme a opečeme tak, aby střed zůstal růžový. Poté necháme trochu vychladnout a nakrájíme na kostky.
Brambory rozpůlíme, vejce a rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Talíře vyložíme listy salátu, na které rozdělíme brambory, rajčata, fazolky, tuňáka a olivy smíchané se zálivkou. Dozdobíme vejci.
Můžeme také posypat sekanou petrželkou nebo pažitkou. Tento osvěžující pokrm, doplněný opečeným toastem, je velmi vhodný na lehký letní oběd či večeři.
Rolky z platýse na grilu
4 porce, 20 min, 1045 kJ, chol. 95 mg, obtížnost *
12 filetů z platýse
100 g čerstvého sýra
2 stroužky česneku
8 vypeckovaných černých oliv
2 lžíce nasekaných bylinek
16 cherry rajčátek
1 až 2 lžíce olivového oleje
sůl, bílý pepř
Postup: Do mísy vložíme čerstvý sýr, přidáme drcený česnek, nadrobno nasekané olivy, bylinky a vše dobře promícháme. Filety rozložíme, osolíme a opepříme, každý filet pomažeme sýrovou směsí a zavineme. Závitky napichujeme na špízy, střídavě se cherry rajčátky, pomažeme olivovým olejem a zapékáme pod grilem nebo na grilu na dřevěném uhlí z každé strany asi 4 minuty.
Ihned podáváme s bagetou nebo bílým chlebem. Doplníme míchaným salátem s citrónovou zálivkou vinagrette.