Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jezte jako Pepek námořník - zdravě zelený špenát

aktualizováno 
Navzdory tomu, že neobsahuje tolik železa, kolik se vědci omylem domnívali, je špenát zdrojem mnoha jiných zdravých živin. A přestože děti mnohdy nesouhlasí, taky skvěle chutná.

Dana Obermajerová - Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz | foto: MF DNES

Špenátový quiche s cherry rajčátky

pro 4 osoby

Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli 
-  125 g másla nakrájeného na kostičky + trochu na vytření formy
- 1 lžíce studené vody

Na náplň:
- 450-500 g špenátových listů (čerstvých nebo mražených)
- 200 ml smetany 33%
- 100 ml zakysané krémové smetany
- 100-150 g tvrdého sýra 
- 2-3 vejce (podle velikosti)
- sůl a mletý pepř
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- hrst lístků bazalky
- 15-20 cherry rajčátek
- hrst piniových oříšků

Příprava: 50 minut až hodina

1. Z mouky, soli, másla, vejce a vody zpracujeme ručně nebo v robotu vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.

2. Troubu předehřejeme na 180 -200 °C. Formu na quiche vytřeme máslem. Špenátové listy omyjeme a spaříme v cedníku vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. V misce smícháme obě smetany, vejce, 2 /3 na kostičky nakrájeného sýra a prolisovaný česnek. Směs osolíme a okořeníme mletým pepřem a usekanou bazalkou, pár lístků si necháme na ozdobu. Těsto rozválíme na placku o něco větší, než je forma, a vmačkáme ho důkladně i do zvlněných okrajů a propícháme vidličkou. Formu s těstem vložíme ještě před pečením na chvíli do lednice nebo do mrazáku.

3. Pečeme v předehřáté troubě do nazlátlé barvy asi 10-15 minut. Na předpečené těsto rozložíme špenát, zalijeme náplní, vtlačíme do ní celá rajčátka, povrch posypeme zbylým, hrubě nastrouhaným sýrem a piniovými oříšky. Pečeme asi 30 minut, dokud náplň nezpevní. Necháme chvíli vychladnout a poté krájíme na porce a podáváme ještě teplé s bazalkovými lístky.

Losos se smetanovým špenátem

pro 4 osoby

 

- 4 porce lososa bez kůže po 150-200 g
- sůl a mletý pepř
- citronová šťáva 
- 2 lžíce olivového oleje 
- 4 mladé cibulky, nakrájené 
- 6 stroužků česneku, na plátky 
- 400 g listů čerstvého špenátu 
- 200 ml smetany 33% 
- 100 g parmské šunky nebo slaniny 
- 12-16 cherry rajčátek 
- pár lístků čerstvé šalvěje nebo 1 lžička sušené 
- 60 g parmazánu 
- pažitka na ozdobu

Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

1. Špenátové listy omyjeme, prolijeme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Parmskou šunku nebo slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Omyté a osušené porce lososa osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na lžíci olivového oleje. Celkem asi 8-10 minut.

2. Upečeného lososa zakápneme citronovou šťávou a necháme odpočívat. Z pánve odstraníme příliš připečené kousky, přidáme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět cibulku a česnek. Přidáme nakrájenou parmskou šunku a ještě chvíli opékáme, přisypeme nadrobno pokrájenou polovinu rajčat, usekanou čerstvou nebo sušenou šalvěj, zbylá rajčátka přihodíme celá a pečeme, dokud rajčata nezměknou, občas zamícháme. Směs přendáme do misky a promícháme s nastrouhaným sýrem, dosolíme a opepříme.

3. Výpek v pánvi zalijeme smetanou, přidáme špenát, uvedeme do varu a krátce povaříme, přibližně 4-5 minut. Přidáme celá opečná rajčata, společně prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.

4. Na rybu rozdělíme šunkovo-sýrovou směs a podáváme se smetanovým špenátem, rajčátky a ozdobené pažitkou.

Cannelloni s rajskou omáčkou

pro 4 osoby

Na těstoviny:

- 300 g hladké mouky
- 2-3 vejce, špetka soli
- 1-2 lžíce vlažné vody Na náplň a omáčku:
- 500 g listů špenátu
- 1 vejce, sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- 150 g mozzarelly
- 60 g strouhaného parmazánu
- 100 g šunky, na kostičky
- 400 g sterilovaných sekaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší svazek bazalky

Příprava: 45 minut +30 minut vaření

1. Z mouky uděláme na válu hromádku s důlkem a rozklepneme do něj vejce, osolíme, přidáme vlažnou vodu a smícháme s moukou pomocí vidličky. Uhněteme těsto, pomoučíme si vál a ruce, těsto rozpůlíme a vyválíme ho na dvě tenké placky. Placky rozložíme na utěrky a necháme asi 30 minut schnout. Potom vykrajujeme obdélníčky o rozměrech 7 x 10 cm. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme 4-5 minut. Vyjmeme cedníkem a rozložíme na čistou utěrku.

2. Omáčka: V kastrole rozehřejeme olivový olej, vsypeme překrájený česnek, vlijeme sterilovaná rajčata, mírně osolíme a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec ochutíme jemně usekanou bazalkou. Omytý špenát spaříme vroucí vodou, necháme okapat a překrájíme. Promícháme s pokrájenou nebo nastrouhanou mozzarellou, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, vmícháme vejce a pokrájenou šunku na kostičky.

3. Těstovinové obdélníky potřeme připravenou směsí a svineme. Naskládáme je vedle sebe do vymaštěné formy, zalijeme omáčkou a posypeme parmazánem. Misku vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při 180 °C asi 25 minut.

Krůtí závitek se špenátem a šunkou

pro 4 osoby

 

- 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
- sůl a mletý pepř
- 1 lžíce usekaného rozmarýnu
- 4-8 tenkých plátků sušené šunky, např. parmské
- 4 hrsti listového špenátu
- 1 lžíce másla + 1 lžička do šťávy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- trochu citronové šťávy na dochucení

Příprava: 10 minut + 20 minut opékání

1. Krůtí prsa, nejlépe z takzvané svíčkové, nakrájíme na 4 asi 1 až 1,5 cm silné plátky a lehce je přes fólii naklepeme. Osolíme, opepříme a z vnitřní strany posypeme čerstvým usekaným rozmarýnem a poklademe plátky šunky. Špenát omyjeme, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nadrobno nasekaný česnek, přidáme špenát, krátce prohřejeme a osolíme a opepříme. Špenát rozdělíme na 4 díly a ve svazečku položíme napříč přes plátky masa se šunkou. Krůtí prsa svineme do závitků, spíchneme párátkem a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném olivovém oleji. Zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo, ale nebylo vysušené, celkem by mělo stačit přbližně 10-15 minut.

3. Opečené závitky vyjmeme a necháme odpočinout, než doděláme šťávu. Do výpeku přidáme lžičku másla, worcestrovou omáčku a trochu citronové šťávy a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme podle potřeby solí a mletým pepřem.

Polévka s kokosovým mlékem

pro 4 osoby

- 350 g mraženého sekaného špenátu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 200 g mascarpone
- sůl a mletý pepř
- 2-3 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 1 kuřecí prsíčka
- 1 červená pálivá paprička
- hrst listů koriandru nebo petrželky

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

1. Omytá kuřecí prsa (200-250 g) nakrájíme na nudličky, papričku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky, promícháme a osolíme. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme maso s papričkou a zprudka opékáme asi 6-8 minut.

2. Opečené maso přendáme do misky, přidáme zbylý olej, přisypeme jemně pokrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Zalijeme kokosovým krémem nebo mlékem, přidáme špenát, přilijeme vodu nebo vývar a uvedeme do varu. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.

3. Mezitím si rozmícháme škrobovou moučku v trošce vody. Směs vaříme asi 5 minut, vmícháme mascarpone a škrob a ještě asi 3 minuty povaříme a dobře rozmícháme. Nakonec přidáme usekaný koriandr a opečené kuřecí maso s papričkami. Podle potřeby dosolíme a dochutíme mletým pepřem.

Kokosové mléko nebo krém můžete nahradit smetanou na šlehání a mascarpone lučinou.

Informace v boxu pocházejí z knihy Což takhle dát si špenát od Lenky Požárové.







Nejčtenější

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.