Jezte brokolici, nejlépe syrovou

Brokolice jako naprostá jednička.
Brokolice jako naprostá jednička. Tak podle lékařů vypadá odpověď na otázku, které že potraviny jsou vlastně pro trávicí soustavu nejzdravější. "Brokolice, ovšem syrová, prokazatelně snižuje riziko karcinomu tlustého střeva a konečníku," tvrdí gastroenterolog Jan Martínek z IKEM, podle něhož například v USA brokolici v podstatě jinak než syrovou nejedí. Dosud se přitom jako největší dobro pro trávení doporučovala nestravitelná složka zeleniny, ovoce či vláknina v tabletkách. "Je důležitá, ale například pro pacienty se zánětlivým onemocněním střev nevhodná," říká lékař Jan Martínek. Lidem, kteří jedí vlákniny málo, hrozí vznik výchlipků na střevě, které mohou prasknout ­ jak se to stalo Václavu Havlovi. Existuje ještě jedna látka, která trávicí soustavu chrání tím, že brání vzniku rakoviny nejen tlustého střeva. Paradoxně soustavě rovněž škodí, protože zapříčiňuje vznik vředů. Tou látkou je obyčejný aspirin neboli kyselina acetylsalicylová, který by nikdo neměl brát preventivně bez vědomí lékaře.