Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jehněčí kýta v bylinkové krustě

  8:50aktualizováno  8:50
Tahle pochoutka z jehněčího je to pravé slavnostní jídlo na svátky jara!

Jehněčí kýta v bylinkové krustě | foto: Apetit

NA 8-10 PORCÍ

Příprava: 25 minut + 10 minut vaření

Ingredience:

* 2 jehněčí kýty, každá okolo 1,5 kg
* 20-25 ml olivového oleje na potření masa
* 1½ lžičky soli
* ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
* 1 středně velká palička česneku
* 60 ml extra panenského olivového oleje na česnekovou pastu
* 60 ml citronové šťávy
* 1 lžíce sušeného oregana
* 10 g nasekaných čerstvých lístků petrželky
* 10 g hladké mouky
* 80 ml brandy
* 380 ml kuřecího vývaru
* 2 snítky rozmarýnu

Příprava jídla:

Jehněčí kýty nechte nejprve hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 °C. Z jehněčího odstraňte všechny tučné části a maso potřete olivovým olejem, posypte solí a pepřem. V těžkém pekáči položte na mřížku a pečte. (Můžete průběžně podlévat, případně překrýt alobalem.)

Mezitím potřete neoloupanou palici česneku několika kapkami oleje. Volně zabalte do pečicího papíru a pečte, dokud nebude česnek velmi měkký; trvá to zhruba hodinu. Nechte vychladnout. Odřízněte vršek paličky, česnek vymačkejte do mísy a zadní stranou vidličky ho utřete na pastu. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, petrželku, osolte a opepřete a důkladně rozmíchejte.

Až se bude jehněčí péct zhruba hodinu a čtvrt, zakružte pekáčem a promíchejte výpečky. Za další půlhodinu pokryjte maso česnekovou pastou a pečte minimálně ještě hodinu. Vyndejte z trouby a nechte dvacet minut odpočívat, poté jehněčí vyndejte na prkénko a z pekáče odstraňte mastnotu.

Pekáč zahřívejte na sporáku; vsypte moukou, přilijte brandy a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud se obsah nezredukuje na polovinu. Přilijte vývar a míchejte, aby se vše spojilo. Přidejte rozmarýn, osolte, opepřete a do vzniklé omáčky vraťte nakrájené jehněčí. Podávejte s bramborami salsa verde.

NĚCO NAVÍC:
Pokud vám brambory i jehněčí zbudou, připravte z nich tradiční jarní řecký salát. Brambory jednoduše přepulte, ohřejte v mikrovlnce nebo opečte na pánvi a smíchejte s rukolou (na 6 brambůrek asi 100 g), 2 hrstmi černých oliv a 150 g cherry rajčátek. Přidejte hrst petrželky a asi 2 lžíce nasekaných mátových lístků. Jehněčí maso nakrájejte na středně velké kousky, posypte nastrouhanou citronovou kůrou a na olivovém oleji opečte. Dejte na salát a všechno pokapejte citronovou šťávou.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Jehněčí kotlety
Jehněčí kotlety
Jehněčí na bylinkách
Jehněčí na bylinkách
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami
Jehněčí plátky s rajčaty a olivami

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.