Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jednohubky de luxe: připravte originální silvestrovské pohoštění

  0:58aktualizováno  0:58
Mohlo by se zdát, že oslavy příchodu nového roku jsou o alkoholu. Tak trochu určitě, ale prim hraje jídlo. Vytáhněte se letos a nadchněte své hosty namísto obligátních chlebíčků originálními jednohubkami.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou.

Příprava: 40 minut

* 400 g lučiny nebo tvarohu
* 1 zralé avokádo
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* špetka nastrouhané kůry z limetky nebo citronu
* sůl, pepř
* 4 plátky křehkého chleba
* hrst polníčku či rukoly
* 8 plátků studené šunky

1. Lučinu či tvaroh vyšleháme. Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku, dužinu rozmačkáme vidličkou.
2. Do lučiny přišleháme avokádo, limetkovou šťávu a kůru, ochutíme solí a pepřem.
3. Plátky křehkého chleba pomažeme pomazánkou, obložíme lístky polníčku nebo rukoly a ozdobíme každý plátek chleba dvěma rolkami šunky.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty.

Příprava: 30 minut + chlazení

* čerstvá rukola
* 4 masitá rajčata
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* olivový olej
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 dlouhá tenká bageta
* 1 stroužek česneku
* 200 g parmské šunky nebo studené šunky
* sušená rajčata naložená v oleji
* rukola

1. Rukolu propláchneme studenou vodou a osušíme. Omytá rajčata nasekáme nadrobno a necháme je na sítu vykapat.
2. V misce rajčata promícháme se solí, pepřem, trochou balsamikového octa a olivovým olejem. Přimícháme nastrouhaný parmazán a odložíme do chladu.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky, nasucho je opečeme na plechu v troubě nebo otoustujeme.
4. Opečené plátky potřeme česnekem, ozdobíme lžící vychlazené rajčatové směsi, plátkem parmské šunky, kouskem sušeného rajčete a rukolou.

Masové kuličky ze zvěřiny

Masové kuličky ze zvěřiny.

Příprava: 60 minut + smažení 40 minut

* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 50 g slaniny
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 500 g mletého vepřového masa
* 500 g mleté zvěřiny (např. ořez ze srnčího)
* sůl, pepř
* špetka mletého jalovce
* 1 velké vejce
* 1 malé jablko
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 lžíce citronové šťávy
* med nebo cukr
* čerstvá petrželová nať

1. Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Slaninu nasekáme na drobné nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm slaninu s cibulí dozlatova.
2. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme solí, pepřem, mletým jalovcem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny.
3. Omyté a očištěné jablko oloupeme, mrkev oškrábeme. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou a nasekanou čerstvou petrželkou.
4. Z vychlazené hmoty tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

Alkoholický průvodce

JAK KOMBINOVAT ALKOHOL S JÍDLEM, ABYCHOM NEOSLAVILI NOVÝ ROK GIGANTICKOU KOCOVINOU?

PRO VINAŘE
1. Lehká vína k lehkým jídlům, těžká vína k těžkým jídlům.
2. Prokládejte skleničky vína jídlem tak, abyste si nepřekyselili žaludek.
3. Na každou sklenku vína vypijte dvě sklenky vody.
4. Půlnoční šampaňské si na víno klidně můžete dát, navzájem si nevadí.
5. Odolejte pokušení zazdít do vína pár panáčků. Jinak budete ráno litovat.

PRO PIVAŘE
1. Díky hořké chuti piva si můžete dovolit mastnější občerstvení. A s takto připraveným žaludkem odoláte náporu alkoholu lépe než milovníci ostatních nápojů.
2. Půlnoční šampaňské pijte jen symbolicky, dvojí bublinky si spolu nerozumí.
3. Proti nudě v pití bojujte vzorky z různých malých českých pivovarů. Je to zábavnější než pít celý večer to samé.

PRO KOKTEJLISTY
1. Držte se celý večer jednoho druhu míchaného nápoje, jinak budete ráno také hrát všemi barvami duhy.
2. Stejně jako vinaři pijte hodně vody. Koktejly dehydrují. S jídlem se bohužel nekamarádí vůbec - jedině ty méně sladké.
3. Na šampaňské zapomeňte. Jeho setkání s vlnou koktejlů je příliš bouřlivé.

Autor:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Slavné matky po čtyřicítce se varování odborníků nebojí

Monika Absolonová by měla syna Tadeáše porodit v listopadu.

Ačkoli gynekologové ženy před mateřstvím ve starším věku spíše varují, matky v Česku podle statistických údajů už...

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...



Najdete na iDNES.cz